Kriget i Ukraina

UKRAINA. Idag, den 24 september 2022 är det sju månader sedan president Vladimir Putin gav ryska trupper order om att börja ett skamligt och olagligt krig mot Ukraina. Vladimir Putin trodde att den speciella militära operation som han kallar terrorkriget, skulle vara över på 3-4 dagar. Putin skulle bara avsätta den valda regeringen, avnazifiera landet och befria folket. Tyvärr för Putin så ville inte Ukrainas regering låta sig avsättas, Ryssland hittade inga nazister och folket ville inte befrias av en tyrann.

Minst 16 miljoner människor är nu på flykt från sina hem undan kriget. Ännu fler är fångade mitt i kriget – utan mat, vatten och mediciner, det är Vladimir Putins fel och ansvar.

Rysslands angreppskrig mot Ukraina utgör brott mot FN-regler och olika avtal som Ryssland lovat följa. – Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet. Flera olika domstolar kan bli aktuella för att utreda och döma misstänkta ryska krigsbrott men det finns hinder på vägen.

Enligt internationell rätt är det inte tillåtet att militärt angripa ett annat land, däremot har alla länder rätten till självförsvar vid angrepp.

Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet, vilket finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom alla tvivel. Ukraina har rätt till självförsvar på grund av den aggression som Ryssland nu utövar mot Ukraina. Ukraina har också rätt att begära hjälp från andra stater, och andra stater har rätt att hjälpa Ukraina.

FN-stadgan tillåter två undantag från våldsförbudet: självförsvar vid ett väpnat angrepp och efter beslut av FN:s säkerhetsråd. 

Förutom våldsförbudet i FN-stadgan bryter Ryssland också mot skyldigheten att lösa tvister på fredligt sätt.

Det finns även andra avtal som Ryssland lovat att följa men som de nu bryter. Det senaste är det så kallade Minskavtalet från 2014 och 2015.

Ryssland bryter mot Minsk-avtalet om Donetsk och Luhansk, slutet mellan Ukraina och Ryssland. Enligt avtalet ska Donetsk och Luhansk få självstyre inom Ukraina, men inte erkännas som egna stater, såsom Ryssland gjort. Minskavtalet skulle också ge Ukraina kontroll över gränserna vilket aldrig skett.

Ryssland bryter också mot Budapestavtalet om säkerhetsgarantier från 1994 där Ukraina gav Ryssland sin mycket stora kärnvapenarsenal från Sovjettiden i utbyte mot billig gas och “säkerhetsgarantier mot hot eller våldsanvändning mot Ukrainas, territoriella integritet eller politiska oberoende”.

Avtalet från 1994 gäller än. Ryssland har redan 2014 brutit mot det genom invasion och annektering av Krim och att lägga sig i och stödja separatisterna i Donbass. Ryssland bryter även ett vänskapsavtal från 1997 som innebar att Ryssland och Ukraina erkände varandras gränser. Ryssland fick rätt att arrendera en del av den tidigare sovjetiska flottbasen i Sevastopol på Krim till 2017, förlängt under Janukovytjs presidenttid till 2042.

Ryssland har brutit mot minst tolv internationella och bilatera avtal. Några av dessa är FN-stadgan, Helsingforsslutakten och Parisstadgan, som garanterar staters suveräna likställdhet och territoriella integritet, gränsernas okränkbarhet, avståndstagande från hot om eller användning av våld samt staters frihet att själva välja eller ändra sina säkerhetsarrangemang. Rysslands åtgärder är med andra ord olagliga, eftersom de undergräver och hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende. De utgör ett fortsatt hot mot själva grunden för den europeiska säkerhetsordningen och äventyrar den regelbaserade världsordningen.

Ukraina har anmält Ryssland till Internationella domstolen ICJ i Haag genom att hävda att Ryssland falskeligen påstår att folkmord begåtts i Ukraina, och att Ryssland grundat sin militära invasion i Ukraina på detta falska påstående. Ukraina vill att domstolen, med stöd av folkmordskonventionen som båda länderna godkänt, ska fastställa att Ryssland inte har någon laglig grund att vidta åtgärder i och mot Ukraina i syfte att förhindra och bestraffa påstådda folkmord. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Kriget i Ukraina

 1. Västvärldens propaganda krig mot Ryssland får mig att tänka på det “kalla kriget” 1945-1991.
  “Operation Mockingbird” verkar vara lika aktuell i dagens nyhets rapportering.

  18
  19
  • Om Ryssland inte angrep ändra länder skulle de säkert slippa “propagandan”, men har man valt en galning till president så får man stå sitt kast.

   18
   13
  • Gammaldags
   Nu blir jag imponerad. Du skriver att du tänker.
   Dock är jag inte imponerad över resultatet av dina tankar.

   11
   16
  • Gamling, det Kalla kriget får mig att tänka på Sovjet-Rysslands förtryck av grannländerna. Ungern 1956, Tjeckoslovakien 1968, Berlinmuren, Kuba-krisen osv och alla krig Sovjetunionen startade runt om i Asien, Afrika, Sydamerika osv. som de kallade befrielserörelser. Hot om kärnvapenkrig m.m.

   Det påminner om dagens Ryssland, förtryck, krig, ockupationer, propaganda och lögner samt en del i väst som tror på det som kommer från Kreml.

   8
   10
   • Pettersson
    Jag tycker att kommunism, socialism och kultur Marxism är vidriga idioligier som bedrevs i forna sovjet unionen.
    Problemet är att vi i västvärlden just nu lever i denna vansinniga idioligi .
    50 år av indokturering har satt sina spår i landet.
    Fri invandring, hotet mot ägandet, yttrandefriheten mm är ett faktum.
    Jag vet inte om CIA har lagt Operation Gladio eller Phonix på hyllan än?

    18
    4
   • @gammeldags
    Om du hört talas om en CIA operation så betyder det att antingen så är den fejk eller sedan länge klar och offentligt erkänd.

    1
    4
 2. Har alltid haft svårt att förstå vitsen med att ingå avtal med ryssen. Så länge jag kan minnas (och det är länge), har ryssen alltid brutit avtalen. Ett bättre sätt, är att helt förbigå Ryssland, stoppa all export dit och permanent använda hårdast tänkbara sanktioner.
  Skicka Ryssland tillbaka 100år i tiden och låt invånarna snickra på sina utedass och träpytsar.
  Vadå synd om folket?
  I helsike heller. Dessa ryggradslösa veklingar, som gång på gång låter sig förledas och hunsas av någon uppkommen dåre, ska inte ha något medlidande!

  21
  11
 3. En del vänster folk lite varstans i Europa. Schori i Sverige. Sossar som lever kvar i kalla kriget och indelningen i intressesfärer. Bakom järnridån ska Ryssland ha allt enligt Stalins gamla gränser. Schori MFL var emot att Polen blev fritt. Teutenberg har dokumenterat allt

  23
  2
  • Till skillnad från Putin är Luka smart. Han ser säkert vart vinden blåser och lämnar det sjunkande skeppet när det ännu finns tid kvar.

   14
   7

Kommentera