Trots alla löften – priset på bränsle höjs

MEDIA. När vi tankar bilen betalar vi tre olika skatter: koldioxidskatt, energiskatt och moms. Momsen på drivmedel, som infördes i mars 1990, betalas på hela priset inklusive koldioxid- och energiskatt. Det betyder att man i praktiken betalar skatt på skatten.

Skatten på bensin har höjts i många steg genom åren och motiven har varierat. Numera handlar det om klimathotet, men historiskt sett har man också pekat på helt andra saker, till exempel behov av ökade resurser till arbetsmarknadspolitiska åtgärder, satsningar på ubåtsjakt och omstruktureringar av SJ och Banverket.

Ända fram till budgetåret 1980/81 var bensinskatten öronmärkt för olika ändamål inom trafikområdet, såsom byggnation och underhåll av vägar. Idag finns ingen sådan koppling utan de intäkter som bensinskatten genererar går direkt till den gemensamma statskassan.

Den senaste skatteförändringen inträffade den 1:a maj 2022. Då sänktes skatten med 40 öre till följd av M, KD och SDs reservation i höstbudgeten. Utöver detta sänktes skatten tillfälligt med ytterligare 1,05 kronor fram till och med den 30 september 2022. Du kan läsa mer om förändringarna här.

Nu till saken, Dagens Nyheter beskyller Ulf Kristerssons blågula gäng för ett beslut av S-regeringen som började gälla 1:a maj.

DN påstår på allvar att en blivande statsminister och regering skall ställas till svars för att de inte ha tagit beslut om sänkt skatt, innan de ens tillträtt?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Trots alla löften – priset på bränsle höjs

 1. Det är väntat Maggan gick halva valrörelsen och skrekhöj skatten!!!!! Men det värsta med detta är ju att inflationans fördubblas .. vilket sen gör att arbetslösheten fyrdubblas !!
  Och sen som grädde på det då Kammer alla dessa att gå till a kassan och villa bli försörjda!!! Vilket då gör att from skatekronor man fick in ökar underskottet! Och därmed ger exakt motsatsen .
  Enda möjligheten att få stopp på detta är att hindra utflödet av pengar från staten kassa enklast stopp bidragen!!!!!
  En skatt på bidrag och arvoden är lämpligt att stoppa inflationen

 2. Vänster regeringens avtryck tillsammans med sina bidragsberoende tidningar kan lyda: “de, som släckte Sverige genom att fimpa kärnkraften och höja energiskatter och avgifter” eller “allas lika värde men bara de, som röstar på oss” eller “de tyckte så illa om sina landsmän så de gav svenskarna försörjningsplikt för alla de invandrare, som inte förstod att de måste försörja sig själva med eget arbete”. Många skattemiljarder går även till utlandsbistånd varje år utan krav eller uppföljning. Jag tycker den avgående vänsterregeringen alltför ofta visat svag eller ingen respekt för övriga väljare och sina skattebetalande landsmän.

  20
 3. SJÄLVKLART
  Det var ju ett politiskt löfte.
  Ni är väl inte så naiva att ni trodde på det?

  13
 4. En liten tröst i allt elände är att oljepriset har dalat. Nu är det bara att se hur lång tid det tar innan bensinpriset sänks.

  21
  3
 5. Det viktiga är inte vad DN skriver, det viktiga är att skatten sänks så fort det är möjligt.

  34
  1

Kommentera