Vi är Nato

NATO. Under ett möte i Kungliga Krigsvetenskapsakademien förra veckan framlades en rad besked om vad som krävs av Sverige som Natomedlem, rapporterar Dagens Nyheter, bakom betalvägg.

Jas 39 Gripen och finsk F18 Hornet under flygvapenövning. Foto Kristoffer Olofsson Försvarsmakten

Inledningsvis ska alliansen via ett omfattande frågeformulär fastslå Sveriges militära kapacitet, bland annat genom en förteckning över ammunitionsförråden.

Därefter kommer Natoländerna lägga fram målsättningar för det svenska försvaret. Det kan bland annat innebära att Sverige måste ha två insatsberedda brigader om 4.000 man – i dag finns bara en – och skaffa flygplan som kan tanka Gripenplan i luften.

De andra länderna måste ha bevis på att vi klarar det vi säger att vi klarar. De måste kunna lita på att våra styrkor håller måttet, säger Tommy Åkesson vid Sveriges Natodelegation i Bryssel och fortsätter Vi måste sluta tänka på att Nato är någonting utanför Sverige. Vi är Nato.

Nato kan inte straffa länder som missar målen, men utöva politisk press.

-Pettersson ser att Finlands och Sveriges inträde i försvarsalliansen Nato i stadig takt fått godkänt från Natoländerna. Efter klartecken från Portugal och Grekland i förra veckan står Spanien nu på tur med en omröstning i överhuset på tisdagen, följt av Slovakien, där parlamentet behandlar frågan om en vecka men det är inga problem.

Därefter återstår bara att få godkänt från Ungern och Turkiet – två länder som dock åtminstone Sverige haft tämligen gnisslande relationer med under senare år.

Ungerns justitieminister Judit Varga lovar dock att en ungersk ratificering inte ska bli något problem, även om inget färdigt datum för behandlingen är satt.

Därefter är det Turkiet kvar, där gnisslar det men inte på grund av Sverige utan för att Turkiets president vill pressa till sig fördelar från andra men han kommer att misslyckas…

Fakta Nato

Nato (North Atlantic Treaty Organization) är en allians mellan 30 stater i Europa och Nordamerika vars syfte är säkerställa fred och säkerhet i medlemsstaterna med politiska och militära medel.

Natos medlemmar har förbundit sig till artikel 5 i fördraget, den kollektiva försvarsklausulen som föreskriver att ett väpnat angrepp på någon av medlemsstaterna ska betraktas som ett angrepp mot dem alla och att en attackerad medlemsstat följaktligen ska bistås av övriga medlemmar.

Natos medlemsländer är i dag: Albanien, Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kanada, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Norge, Nordmakedonien, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och USA.

Sverige har länge haft ett omfattande samarbete med Nato och beskrivs som en av de viktigaste och mest aktiva av dess samarbetspartners. Sverige deltar sedan 1994 i samarbetet Partnerskap för fred (PFF) och har inom ramen för detta deltagit i både utbildningar och övningar. Svensk militär har också bidragit vid flera Nato-ledda insatser i Kosovo, Afghanistan och Libyen.

Sverige har även signerat Värdlandsavtalet som innebär att Sverige lättare ska kunna stödja och ta emot stöd från Nato vid en kris eller ett krig i Sverige eller i närområdet. Det innebär också att det blir enklare för Sverige att stå som värdland för ömsesidigt överenskomna militära aktiviteter, exempelvis internationella övningar.

Nato har för närvarande ingått drygt 25 liknande samförståndsavtal om värdlandsstöd med andra medlems- och partnerländer.

Vi är Nato, tack vare Putins uppträdande och hot.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Vi är Nato

 1. Sverige ska kanske i första hand inrikta sig på att behålla dom Piloter som
  hotat att sluta, så att man i första hand har piloter till en Brigad!

 2. Det första är väl att skriva in det i grundlagen så som mångkulturen, då är det nästa omöjligt att ta bort det.
  Så blåser man medborgaren genom att forcera lagstiftning emot folket vilja.

  23
  3
  • Och när vi ändå håller på att redigera grundlagen kan vi stryka mångkulturen och återbörda att Sverige är svenskarnas land med vissa av hävd erkända minoriteter.
   Samt att naturaliserade medborgarskap kan återtas.

   26
   1
 3. Vi är Nato tack vare Putins uppträdande och hot….
  Vafan våra politiker har sedan åtminstone 1994 varit Nato hangaround utansvenska folkets godkännande dvs långt innan Putins tillträde.

  38
  3
  • Vi svenskar har inga yttre fiender,bara inre!

   Den största fienden är islam.
   Som nr 2 kommer den stora invandringen som skall försörjas med skattemedel.
   Det är dom som kan fortsätta att duscha varmt medan vi andra ,svenskar,tvingas att duscha kallt.
   De fiender som har skapat detta är C,M,S,MP, L och V!

   Putin är nöjd med det heliga Ryssland och att sälja olja ,gödningsmedel o.s.vill oss.
   Detta vill han ta betalt i Rubel, inte i US-Dollar ,och detta är surt för terrorstaten USA!

   34
   6
   • Var inte NATO på gång att införliva Georgien då också?

    Att överge neutraliteten var det dummaste Sossarna har gjort .
    Och detta utan folkomröstning!!!
    Sossarna,dom som är värdelösa, trängtar bara efter försörjning när dom politiskt gjort bor sig i hemmavid.
    Dom köper med skattepengar sin utlandsförsörjning,påhittade ordförandetjänster o.s.v.t ex som Stefan Löfven.

    31
    3
   • @Focke-Wulf
    Sverige har aldrig varit neutralt. Enda anledningen till att vi var neutrala under andra världskriget var för att Tyskland krävde att Sverige förklarade sig neutralt när de invaderade Danmark och Norge den 9 april 1940.

    11
    2
   • @Niklas R: Sverige har haft måttot ”Alliansfrihet i fred, syftande till neutralitet i händelse av krig” sedan 1814 fram till dess vasallen Bildt ändrade det 1992. Det innebär att Sverige var neutralt både under Krimkriget, första och andra världskrigen.

    10
    2
   • @argus
    Om du tror på det har jag en bro till salu.
    Under Krimkriget upplät Sverige en flottbas i Fårösund till alliansen mot Ryssland.
    Vi skickade soldater för att skydda Danmark under Schlesvig-Holstein kriget. Sverige skickade även trupp och fartyg till Åland 1918, den s.k. Ålandsexpeditionen.

    Sanningen är att Sverige är neutrala när vi känner för det. Under Finska vinterkriget förklarade sig både Norge och Sverige som icke-krigförande. Vilket innebar att vi kunde upplåta både mark, hjälp och annat för att hjälpa finländarna mot den ryska invasionen. Vi till och med satte upp en frivilligkår och skickade mängder med vapen samt en en sjättedel av hela det svenska flygvapnet till Finland.
    Av den anledningen marscherade den tyske ambassadören in till den svenske utrikesministern tidigt på morgonen den 9 april 1940 och sa: Ni förklarar er neutrala i denna konflikten.
    Eftersom Berlin ville inte ha en tysk version av Finska vinterkriget där danska och norska styrkor får hjälp av Sverige att stå emot anfallen.

    1
    1

Kommentera