Grattis Sverige! Vi har fått islamister i styrande församlingar

ISLAM. Partiet Nyans tar mandat i Botkyrkas och Landskronas kommunfullmäktige med 2,53 respektive 2,44 procent av rösterna. Med 28 000 röster i riksdagsvalet – drygt 0,4 procent – blev Nyans största parti utanför riksdagen. Partiledaren Mikail Yüksel tar dock fasta på lokala framgångar: i Malmö fick partiet 2,1 procent, och i enstaka valdistrikt mer än var fjärde röst, skriver Magnus Ranstorp på Twitter.

Kritiker kallar partiet islamistiskt, exempelvis med utgångspunkt i Sydsvenskans avslöjande att flera av partiets registrerade kandidater spred konspirationsteorier, grov antisemitism och hat mot shiamuslimer inför valet. Partiets företrädare menar i stället att Nyans värnar alla minoriteters rättigheter.

Enligt statsvetaren och terrorexperten Magnus Ranstorp ligger sanningen någonstans mittemellan.

– Nyans är ett extremt populistiskt parti. Det försöker ge sken av att företräda minoriteter i allmänhet, men tittar man på sakfrågorna handlar det mest om muslimer. Man kan kalla det ett intresseparti för muslimer i Sverige, säger statsvetaren Magnus Ranstorp.

Den sakpolitiska profilen präglas av frågor som förbud mot koranbränningar och Muhammedkarikatyrer samt ett engagemang mot slöjförbud i skolan.

Dessutom har partiet Nyans i växelverkan med aktivister och islamister spridit myten att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn för att tvångsassimilera dem. Nyans har också genomfört desinformationskampanjer mot svenska myndigheter via medier som Al Jazeera, turkiska TRT World och somalisk media. Desinformationen sprids som en bumerang tillbaka till väljargrupper i Sverige, säger Magnus Ranstorp.

Om man betraktar Nyans som ett parti med muslimer i Sverige som sin primära målgrupp är dess framgångar i valet blygsamma. Enligt Pew Research Centers beräkningar från 2016 är omkring 8,1 procent av Sveriges befolkning muslimer. Mönstret går igen i resten av Europa: trots stora muslimska minoriteter lyser intressepartier för muslimer med sin frånvaro.

Det finns flera tänkbara förklaringar. Kanske bidrar spärregler i val; kanske är intresset helt enkelt svalt bland muslimska väljare. Kanske föredrar personer som vill driva intressepolitik för muslimer att engagera sig i befintliga partier och använda deras strukturer för att få genomslag för sin egen agenda. Metoden kallas entrism, och är enligt Magnus Ranstorp den troligaste förklaringen.

– I Storbritannien har Labour exempelvis en utpräglat antisemitisk falang som använde Palestinafrågan och antisemitism för att mobilisera väljare. Skandalerna i SSU Skåne hösten 2018 visade på liknande tendenser.

Den som exempelvis vill stoppa vissa åtgärder mot islamism eller hindra publiceringar av Muhammedkarikatyrer behöver dock inte engagera sig partipolitiskt. Ofta kan man nå samma mål genom att demonstrera, opinionsbilda, eller i förekommande fall hota och skrämma.

Både möjligheterna att agera utanför partipolitiken och entrismen har dock försvårats i Sverige de senaste åren, säger Magnus Ranstorp. Flera muslimska friskolor har tvingats stänga på grund av kopplingar till extremism. Politiker som Mehmet Kaplan (MP), Yasri Khan (MP), Ebtisam Aldebe (C) och Omar Mustafa (S) har uteslutits ur sina partier eller blivit föremål för tydliga avståndstaganden. Nyans egen partiledare, Mikail Yüksel, uteslöts ur Centerpartiet med anledning av kopplingar till turkiska Grå vargarna.

Med bakgrund av det är Magnus Ranstorp förvånad att Nyans inte fick fler röster.

Kanske associeras partiet i alltför hög grad med Turkiet, som Mikail Yüksel kommer ifrån. Muslimer är ju ingen homogen grupp utan en mosaik av olika inriktningar med gott om inbördes konfliktytor.

Men Nyans har fortfarande lyckats kapitalisera på segregationen och polariseringen i förorten. De kommer att dra lärdomar av valet 2022 och fortsätta kampanja. De har utmanat valresultatet i Göteborg och Yüksel anklagar Malmö för valfusk. Vad det handlar om är att skapa en konfliktyta där Nyans kan fortsätta att odla narrativet att muslimska intressen motarbetas av svensk offentlighet. Jag tror Nyans har fått blodad tand, även om de inte kom in i riksdagen den här gången.

-Pettersson menar att det första politikerna borde göra är att stoppa massinvandringen av fler muslimer och sedan fortsätta steg för steg med andra åtgärder. Finns det muslimer som behöver fly från krig får de fly till rika, fredliga muslimska länder. Inte till Europa.

S lovar att samarbeta med Sveriges Muslimska råd

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Grattis Sverige! Vi har fått islamister i styrande församlingar

 1. Yxan kommer att vina över oss ”otrogna” tro mig… jag har upplevt detta när jag jobbade i Saudi

  18
 2. Det hände något i detta förlorade land när feminismen bredde ut sig i maktens korridorer. Kvinnor och flickor lämnades åt sitt öde till förmån för skäggiga gubbar. Aldrig förr har väl kvinnor och flickor varit så förtryckta och förnedrade som nu, när feminismens rättesnöre verkar vara att krypa för patriarkatet………

  29
 3. Möjligheten att rösta fast man inte är svensk medborgare är onaturligt och rättsvidrigt och bör undanröjas från vallagen så fort, som möjligt.

  40
 4. Det är ju detta S, C, V, L och De Gröna Khmerernas väljare vill ha. Det är i alla fall detta de har röstat för i årtionden.

  38
 5. Det går inte att stoppa, svenska medborgare röstar på vad de vill.
  Men när religiösa får makt blir det besvärligt, tänk på hur det var förr i Sverige när de kristna bestämde mycket.

  10
  10
  • Utländska medborgare som har bott och varit folkbokförda i Sverige i tre år har rösträtt i
   de kommuner och landsting där de är folkbokförda.

   11
   3
 6. Ja,eländet och vägen mot Europas undergång fortskrider dagligen….
  Läste just i länken nedan hur allt fler mediciner inte längre kan levereras i bl.a. Österrike.
  Undrar hur det står till hos oss inom den sektorn ? Här tiger man ju om alla problem,och prioriterar “Väder o. Vind” ,i statligt styrda media !
  En märklig tid vi lever i…
  https://www.krone.at/2812568

  26
  1
 7. Vaknar Svensken nu när vi får ett Islamistiskt parti som är för niqab, sharia, hatar bögar och är djupt antisemitiskt? Nä… tror inte det… tror att Svensson fortsätter självplågeriet och inte ser det verkliga hotet

  63
 8. Jag vill också uttrycka mitt grattis, dock till sjuklöversekten inklusive deras tentakler inom kultureliten, mediaeliten och kändiseliten. Ni har lyckats med er ambition att förstöra landet med er massinvandring och omvandling av landet från en sekulär stat till ett nytt land med kommande sharialagar och hädelselagar. Måtte ni på den yttersta dagen brinna i helvetet under evig tid.

  71
  1
 9. Börjar därmed stå helt klart att man måste börja arrangera för att lämna Sverige för gott, något stopp på detta vansinne lär knappast korrigeras av Vänsterliberaler och Kommunister !

  53
  2
 10. Jag är tveksam på att Kristerssons nya regering kommer att göra något för att stoppa Islams ökande i Sverige. Islam har redan fått för stort inflytande,se bara på hur många muslimer som sitter på förtroende poster i kommuner ,regioner och även i politiska partier. Sverige kommer på sikt att bli en islamisk enklav.
  Vill man slippa detta problem så är det endast flytt från Sverige som gäller.

  60
 11. Dom slutar inte förrän de har total makt över Sverige.

  Det ska vara haram för muslimerna att leva i Sverige!

  58
 12. Blir det sharialagar så får hucklekärringarna se till att ha täckelsen rätt plaserad
  annars är det lätt hänt att dom blir dödade det har vi sett i Iran hur det går till.

  58
  1
  • PK kärringarna tränar redan, Södertörns högskola skall ha en 5 poängskurs i hur man bär hucklet rätt för att inte bli dödad.

   58
   1
  • PK maffians svar: -det händer inte i Sverige… dom blir svenskar första gången de åker tunnelbana. Historien kommer att döma eliten hårt (om vi fortfarande kan yttra oss och inte hänger i en lyktstolpe)

   42
 13. Helt enligt den Socialdemokratiska strategin .
  Nu ska det tillämpas lite sharialagar , så får vi se hur sossarna försvarar det
  Tur att det sovande folket var så pass vakna att de röstade bort Sveriges största problem .
  Så nu gläds vi och tittar mot en ljusnande framtid.

  61

Kommentera