Minst 26 socialdemokratiska generaldirektörer måste få sparken

KORRUPTION. 26 socialdemokrater fått nytt jobb som myndighetschef under regeringarna Löfven/Andersson. Socialdemokraterna har missbrukat utnämningsmakten och den nya regeringen måste städa upp, skriver Adam Danieli, Timbro.

En byggde upp och en rev ned. Bilder från Wikipedia

År 1612, för drygt fyrahundra år sedan steg Axel Oxenstierna som 28-åring upp på posten som rikskansler i Sverige. Drygt fyrtio år senare hade landet helt formats om och det lilla Sverige förvandlats till en stormakt och det moderna Sverige var fött.

Oxenstierna renodlade funktioner och ansvar, så att var och en hade ansvar för sin del av styrelsen av riket – och kunde ställas till svars om något gick fel.

Rikskanslern upptäckte att adeln, som på den tiden bestod av c:a 500 män, inte räckte till för att bemanna kollegierna. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma. Begåvade bondsöner och driftiga drängar fick chansen att utbilda sig och bli statliga tjänstemän.

Då kom han vår tid vår tid ganska nära. Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar 1634 borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

De senaste två mandatperioderna har Socialdemokraterna missbrukat regeringens makt att utnämna styrelser och de högsta tjänstemännen på myndigheterna. Trots att vår grundlag slår fast att opolitiska tjänster i staten ska tilldelas efter förtjänst och skicklighet, har S använt statliga positioner som reträttposter för personer i partiet, snarare än som ett sätt att ge myndigheter kompetenta chefer. 

En genomgång av regeringens utnämningar som Timbro gjort visar på att 26 socialdemokrater fått nytt jobb som myndighetschefer under regeringarna Löfven/Andersson – fler än från alla andra partier, sammanlagt. Socialdemokrater har också fått jobb på de största myndigheterna. Viktat efter myndigheternas storlek, är 90 procent av cheferna med politisk bakgrund socialdemokrater.

Det förestående maktskiftet måste innebära startskottet för en uppstädning av svensk förvaltning och en reformerad utnämningsmakt. En helt ny och öppen process bör införas, och en mängd generaldirektörer entledigas.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Minst 26 socialdemokratiska generaldirektörer måste få sparken

  1. Sen kom det bara Sossar med partibok, men utan ansvar, viktiga poster borde
    innehas av kunniga personer, för sådana finns, utan politisk styrning.

    Ett stort företag sätter inte en klabarpare till VD, men i en Sosseregering
    kan någon utan vidare få en sådan Ministerpost, flera exempel finns!

    50
  2. Det är precis vad jag sagt ett tag. Det första en ny regering måste göra är att rensa ut alla S-chefer om det ska bli någon förändring i praktiken. Den politiska aktivismen på verk och myndigheter måste bort, och sossarnas långa fingrar som de har överallt måste kapas.

    50
    • … Och vad gör man om det sägs att det inte går att avskeda dessa kompischefer? Min far satte omöjliga anställda på så tråkiga uppgifter att de slutade självmant. Samvetsfrågan kan diskuteras, men han satte verksamheten först och tolererade inte klåpare som skadade företaget eller ”fake it ’til you make it” muppar.

      Kanske cheferna kan omplaceras på ett nytt skruvsorteringsverk.

      17
  3. När GD:arna väl är på plats så anställer de enbart efter politisk agenda.
    Det är så man kapar en organisation eller statliga myndigheter. Mycket svårutrotat, men hoppas hoppas!

    52
  4. Bra att någon tänker på att den nya regeringen inte ska göra samma misstag som tidigare borgerliga regeringar genom att de då lät Sozzarnas politruker fick sitta kvar på sina höga myndighetsposter. Exempelvis Migrationsverket måste rensas totalt från GD och neråt. Samma sak gäller ”rättsväsendet” som är befolkat med 68-vänstern och deras efterträdare. Universiteten är också fyllda med gamla kommunister som utsetts till professorer av likasinnade. Jag läste senast idag om en professor i statsvetenskap som deklarerade att han innerligt hatar SD. Varför ska vi betala en sådan persons lön?

    53
  5. Dessutom och det är sannolikt viktigare på sikt, ett stort antal myndigheter kan läggas ned då det finns flera områden där flera myndigheter överlappa varandras arbete. Tänk att kunna plocka bort många GD, flera personalavdelningar, slänga ut massa onödiga IT-system inklusive egen support, plocka bort massa lokaler etc, etc. Det blir totalt en massa pengar som kan användas bättre i statens budgetar.

    70
    • Om stängselmyndigheten funnits kvar, lades ner för ett tag sedan, hade inte ett uppdrag under sin tid, kanske gruvhålsafghanens kvinna hade klarat sig bättre.

  6. Det här var då sannerligen en märklig ”blogg”??
    Kommentarer tas bort helt utan förklaring?
    I mitt fall ett kort inlägg med fakta kritik mot muslimer, judar och zigenare.
    Vad var det för fel undrar jag?
    Är också den här ”bloggen” styrd och kontrollerad av SVT?

    20
    14
      • Så om jag nu har förstått dig rätt Pettersson, fakta och sanning spelar ingen som helst roll för dig, utan det viktigaste är vem/vilka som publicerar uppgifterna, stämmer det?
        Om sanningen kommer från någon som du ogillar, då är det per automatik en lögn i dina ögon, eller tvärt om!

        Det liknar ju till punkt och pricka propagandan/informationen i det forna Sovjet och öststaterna.
        Där förbjöds också all information som inte hade passerat genom socialistiska-filtret!

        I all ära Pettersson, men vore det inte bättre att kommentera och bemöta uppgifter på ett civiliserat sätt i stället för censur?
        Det ger också en betydligt högre trovärdighet än att bara be någon att hålla käften!
        Vi lever väl (än så länge) i ett någorlunda civiliserat land och borde därför kunna ventilera och debattera olika saker, även om inte ämnet alltid faller en i smaken!

        10
        5
      • Fakta spelar stor roll men det du presenterade var åsikter, inte fakta och sådana åsikter är jag allergisk mot och tror du att de går att bemöta på ett civiliserat sätt tror du fel.

        Bloggen är en hobby och när du har åsikter som och länkar till nazistiska sidor så är det bättre du kommenterar där också.

        20
        3
    • Gör en egen blogg då. Det här är Petterssons privata blogg. Inget hindrar dig att göra som du kan styra efter eget skön

      16
      3

Kommentera