Nyans 28352 röster hade räckt till rödgrön riksdagsmajoritet

VALET 2022. Om Socialdemokraterna hade fått 26 500 fler röster hade Magdalena Anderssons regeringsunderlag plockat ett mandat från M och ett från SD, vilket lett till majoritet i riksdagen. Det uppger matematikprofessor Svante Linusson på KTH för Dagens Nyheter.

Partiet Nyans, som fick 28.352 röster, har framför allt lockat många S-väljare. Men det är oklart hur många som skulle röstat på S om inte Nyans fanns som alternativ. Linusson menar att det blir en ren spekulation och att även småpartier Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige troligtvis tagit röster från M och SD.

Partiet Nyans beskrivs av SvD som ett kontroversiellt parti, som leds av tidigare C-politikern Mikail Yüksel. Han uteslöts från centern 2018 efter samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Partiet säger sig själva rikta sig främst till muslimer och lyfta frågor som islamofobin, LVU och Palestina.

Sydsvenskan och HD har tidigare rapporterat att en av fem Nyans-kandidater i Skåne spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om både covid-19 och terrorattentaten 11 september 2001.

-Pettersson säger att det är en meningslös spekulation av matematikprofessorn. Hade inte AfS och MED funnits hade troligen de rösterna gått till de blågula och hade politikerna importerat så många bidragstagare hade Socialdemokraterna fått 5-10 procent färre röster…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Nyans 28352 röster hade räckt till rödgrön riksdagsmajoritet

 1. Behövs det en matematikprofessor för att räkna ut det ?? Om sossarna hade skött invandringen på ett ansvarsfullt sätt så hade inte SD funnits. Då kanske dom haft egen majoritet som dom hade 1968….. Man kan ju spekulera om det mesta men till vilken nytta ?

 2. Men det kanske var tur, att 2 mandats människor, röstade på detta parti, DENNA GÅNG! ÄVEN OM DET ÄR MYCKET ILLA I SIG!!!

  BARA DET HÅLLER SIG DÄR, OCH UTANFÖR RIKSDAG OCH KOMMUNER, MEN TAR -LAGOM- MED RÖSTER FRÅN SOSSARNA, FÖR ATT HINDRA VÄNSTERBLOCKET ATT FÅ MAKT I RIKSDAGEN!

  Däremot är det bara bra om fler partier kommer fram på ”VÅR” högersida. Då blir det mer NYANS på vår sida!

 3. Hur kan det vara islamofobi att inte tycka om terrorattentat, nedbrända skolor, uppbrända bilar, gruppvåldtäkter och förnedringsrån?

 4. Varför går han klädd som en Svensk byråkrat fotsida ? han borde gå klädd i en
  fotsida Kaftan som andra Muslimer??

 5. ”Den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna”

  Islamister är kollektivistiska och raka motsatsen till [sann] liberalism som västvärlden bygger på. Alltså vänsterextrema.

 6. Blå gula sidan fick 46306 fler röster än de rödgröna.
  I min värld är 28352 mindre än 46306. Slutsatsen här är att Nyans avgjorde inte riksdagsvalet. Möjligen i en del kommuner.

 7. Opinionsundersökning utförd inför valet 2022.
  Upp till 12 procent i Sverige identifierar sig som muslimer och av dem fick de i åldern 18-30 år följande fråga:
  ”Om det fanns ett parti som startades av muslimer inför valet 2022 skulle du stödja det?” 68,4 procent svarade ja, 29 procent svarade kanske och 2,1 procent svarade nej.
  Muslimska Fredsrörelsen, som framhåller att hela deras verksamhet genomsyras av Islams Världsbild, skriver:
  ”Detta visar på att intresset hos unga Svenska Muslimer att stödja ett nytt parti är stort. Tittar man på antalet muslimer i Sverige i rösträttsålder de kommande åren så kan man se att denna väljargrupp kommer att bli allt viktigare i framtida val.”
  https://muslimerforfred.org/sv/valundersokning/

  16

Kommentera