Journalistkåren beter sig som fyllegruffare

MEDIA. Valresultatet och den kulturpolitik som väntas följa fortsättar att ta plats i debatten. Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson skriver att reaktionerna mot SD-stabschefen Linus Bylunds uttalanden om ”journalistrugby” måste se i kontexten av ökande hot mot journalister.

”Problemet i relationen mellan SD och journalistiken är att det inte går att vara ’neutral’ inför en politisk kraft som vill göra medier till en fiende. Men det finns heller inga enkla svar på hur journalistiken hanterar en situation där man själv är måltavlan.”

I en krönika i Expresse anser Johan Hakelius att reaktionerna från mediedebattörer varit överdrivna. Stora delar journalistkåren tycks se valresultatet som en direkt förolämpning – eller ett hot , skriver krönikören: ”Deras sinnesstämning påminner om en fyllegruffares framåt tvåtiden på natten, när han stryker runt baren och anstränger sig för att tolka minsta ögonkast som ett överfall”.

-Pettersson säger att många av de så kallade journalisterna har hybris, de tror att demokratin står och faller med det vinklade skräp de publicerar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

27 thoughts on “Journalistkåren beter sig som fyllegruffare

 1. Det är på tiden att man går igenom press stödet och distribution stöd med mera skämt en om organisationen av SVT och publik service! .
  Det är dags för SD att börja jobba och sluta gnälla?!

 2. Svensk journalistkår = åsiktsklonade vänsterextremister med djupa rötter i 68-vänsterns perverterade samhällssyn. Det finns väl ingen yrkesgrupp som spyr ur sig mer hat än denna. Som jag brukar skriva; journalistkåren är inte mot hat och hot. De kräver att ha ensamrätt till det.

 3. Om någon vänster hittade på ordet ”sd-rugby” hade redaktionspersonalen skrattat gott.
  Andra ord som skulle roa vänstern är ”rasse-rugby”, ”höger-rygby” eller ”svennebanan-rugby.
  Journalistrugby är ett väldigt roligt ord, om miljöpartister sagt det hade det förståtts med glimten i ögat.

  Eller som feminister och hbtq säger ”det går alltid att hitta fel, det blir som en reflex ”

  12
 4. Ja, nu är det dax för journalisterna att vända på kappan. Från att ha varit den tidigare regeringens medlöpare till att börja hårdgranska dom nya makthavarna.

  16
  1
  • Är det inte samma sak det??? Medlöpare och propagandister för en inskränkt förtryckarideologi: SOCIALISM!!!

   6
   1
   • För det är inte MAKTEN i sig de kommer att granska, utan borgerligheten (om man där nu inkluderar SD också), och att den inte bryter mot det journalistvurmande PK-konceptuella sossemanifestet, som fortfarande enväldigt styr vad som är tillåtet att göra i samhället, enligt denna diktatoriska totalitetsnorm!

    5
    1
 5. Pettersson har rätt. Journalistkåren lider av akut narcissistisk hybris.
  En uppmaning:
  Kom ner på jorden, medborgarna föraktar er. Ni har mycket att bevisa. Skärp er och förtjäna vår respekt.

  44
  1
 6. Klart att man ska driva med journalistkåren, trotts att dom redan är stora skämt
  med sitt fjäskande gentemot maktens proselyter ( Läs sossarna) !

  44
  1
 7. Till Östkute kl17,50
  Jovisst, men du bör ställa denna fråga till kultureliten, mediaeliten och kändiseliten. Dessa sekter skulle säkert hellre trivas i NordKorea , Ryssland och Kuba.

  29
 8. Vi har hört det förut. Hitta på något att skylla de egna tillkortakommanden på.
  Patriarkatet, Den vite mannen, Rasismen, Värdegrunden, Att känna sig kränkt, etc. Och nu har vi uppenbarligen blivit drabbade av en ny folkrörelse i form av inbillade Hot och Hat. S.k. journalister som medvetet underlåtit att utföra det uppdrag de var satta till. Nämligen att granska makten.
  Journalist-kåren kan knappast vara utsatt för någonting — Eftersom den ej ens existerar !

  47
  1
 9. Pettersson: ”många av de så kallade journalisterna tror att demokratin står och faller med det vinklade skräp de publicerar”
  Exempelvis som Sydsvenskans Peter Fällmar Andersson, vilken avskyr SD mer än någonting annat, och som kallar Ulf Kristersson för ”Jimmie Åkessons buktalardocka”.
  Kort sammanfattning av dagens långa anti-SD text av Peter Fällmar:
  ”Första veckan i ett blåbrunt Sverige var händelserik”, skriver han, och fortsätter sedan ”- den samlade borgerligheten fick det lägsta väljarstödet sedan allmänna rösträttens införande, och Jimmie Åkessons buktalardocka Ulf Kristersson vänder sig till folket och säger ”Tack för ert förtroende”.

  Sverigedemokraterna är inte längre utfrysta av den politiska makten, utan de är den politiska makten, tycker Peter Fällmar och att det rimmar illa med partiets ”självömkande”. Han benämner SD:s stabschef Linus Bylund för ”den råa sällen Bylund”, och att Annie Lööf är den enda borgerliga partiledare som inte satt sig i knäet på SD, glad att hon lever, som precis varit måltavla för en högerextrem mördare. Därefter försöker Peter Fällmar påskina att SD skulle ha tagit emot stöd av Ryssland, citat: ”Det visar sig att Ryssland i hemlighet skickat minst 300 miljoner dollar till utländska politiska partier sedan 2014. Men inte skulle väl någon svenskt partiledare tveka i valet mellan exempelvis Putin och Biden? Det här var första veckan. Vad krävs för att fler folkvalda som identifierar sig som liberaler ska få nog?”

  38
  2
  • Rufus
   Svårförstålig kommentar,.
   Ta tex om Kd röstar (cirka 6 %) röstar med S och kompani, då vinner S osv.
   Är det fel? Det är inte då endast Kd som bestämmer det är en majoritet.

   4
   12
  • Journalisterna är i uppror redan innan vi har fått en fungerande regering. Kan dom inte göra ett vettigt reportage istället för att visa sin avsky?

   Det här lär inte bli obemärkt i omvärlden.

   33
 10. Rädd, vad är du rädd för? Är du så rädd att du bytt alias? Många (de flesta) journalister är vänster och framförallt MP. Varför ska de få skriva sin dynga oemotsagda?

  43
 11. Jag tycker det är för jävligt av Sveriges Television att håna oss i södra Sverige på det här viset. Har de ingen skam i kroppen?

  49
  1
 12. Liberalerna är inte bättre. De kan som pytteparti inte ens tala med över en miljon svenskar som röstat på SD. Men mot alla andra i hela världen så är man medmänsklig och undfallande. Ordförande Pehrson skriver till och med brev till Bryssel för att lugna utombys “Liberaler” att vi ställer inte upp för SD. Det är ynkligt och genant.

  72
  • Ointressant, våran vardag med ekonomin är viktigare. Och att förändringar sker på en rad ekonomiska områden.
   Bloggare och journalister skriver vad dom vill, men vi behöver inte lyssna. Folk kan tänka själva.

   11
   10
 13. Det där var rätt snällt sagt, det där med att kalla dem journalister…
  Förhoppningsvis ska vi i framtiden få se växa fram en yrkeskår som faktigt förtjänar den titeln.

  61
  • Exakt, och när detta sker så kanske detta nya skrå tom accepterar demokrati, folkvilja med fria val, åsiktsfrihet och yttrandefrihet.

   35

Kommentera