Amerikanska marinkåren övar med svenska amfibiesoldater

FÖRSVARET. Övningen Archipelago Endeavor 22 är i full gång där 120 amerikanska marinkårssoldater övar med ett hundratal amfibiesoldater från Stockholms amfibieregemente. I år är det fjärde gången övningen genomförs, skriver Försvarsmakten.

Marinkårens ankomst till Skavsta inför Archipelago Endeavor 21.
Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Samarbetet ger unika möjligheter att utbyta erfarenheter mellan de amerikanska och svenska enheterna. Övningar som denna stärker relationerna, ger kunskap om varandras förmågor och respektive lands materiel.

Det är inte en slump att övningen utförs i Stockholms skärgård. Skärgården här är unik med sina många öar, jämfört med de platser och miljöer de amerikanska marinkårssoldaterna är vana att arbeta i. Därför är det en värdefull plats för att öva ihop. Vilket i förlängningen också kommer bidra till ökad effekt för försvaret av Sverige.

I år ligger fokus på att öva funktioner istället för att som tidigare år öva manövrering med skyttekompani tillsammans. Det vill säga att övningen innehåller fler täter än tidigare års övningar, säger kapten Anton Söder, planeringsofficerare vid Stockholms amfibieregemente.

Totalt är amerikanarna här under tre veckor. Under första veckan var det fokus på att lära känna varandra, vapensystemen och stridsteknikerna. Utöver det fick de amerikanska kollegorna genomföra utbildningen ”kvalificerad passagerare” i vattenhallen, för att få åka med i den svenska stridsbåt 90.  Nu kliver övningen in i andra veckan och det är dags att ta steget ut i skärgården.

Vi kommer samöva funktioner som till exempel prickskytte, hantera och röja oexploderad ammunition, dykeri och spaningstjänst, säger Anton Söder.

Övningen är en del av den avsiktsförklaring som tecknades mellan Sverige och USA på politisk nivå 2016.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Amerikanska marinkåren övar med svenska amfibiesoldater

 1. “Befolkningen i världen skall minskas radikalt, de som läst Deagels befolkningsprognoser kan nu förstå att dessa inte var ett skämt. Att sprida sjukdomar samtidigt som man förbjuder mediciner har det dubbla syftet att minska befolkningen och att demoralisera dem som klarat sig – tills vidare. Om detta inte räcker skapar man nya krig. Ukraina är ett sådant som med kort varsel kan utökas till ett världskrig – på europeisk mark. Att få fler länder som medlemmar i NATO är ett sätt att polarisera politiken och provocera fram ett storkrig. NATO är ingen fredsorganisation utan dess motsats. Sverige har nu gått i den fällan också, regisserad av WEF genom vår avgående statsminister. Kristerson tar över den stafettpinnen, glad i hågen. Båda har en bakgrund i WEF.”

  https://peterkrabbe.wordpress.com/2022/09/17/och-den-ljusnande-framtid-ar-var/

  16
  12
  • Tyvärr är både det svenska försvaret och den amerikanska krigsmakten ganska svårt härjade av identitetspolitik i form av ffa genusaktivism i Sverige och critical race theory i USA. Det försvagar oss bägge och har skapat såväl tystnadskultur som interna motsättningar. Detta måste åtgärdas och strikt meritokrati istället för kvotering och ”inkludering” måste tillämpas.

   3
   2
 2. Min svenska är rätt så bra, men vad betyder “att övningen innehåller fler *täter* än tidigare års övningar”
  Hoppas svenskarna imponerar på “the boys from over there”

  12
  8
  • Militärspråk för fler folk helt enkelt på samma ställe. Hundra soldater utspridda på en massa småposteringar ute i skogen är knappast en tät men om de marcherar ihop så blir de det. Om det användes grammatiskt korrekt vet jag inte men jag har stött på uttrycket “tät” i militära sammanhang förr.

Kommentera