Gaspriset faller tillbaka, alla 56 franska kärnkraftreaktorer körs i vinter och det satsas på nya

ENERGIPOLITIK. Europeiska energipriser fortsatte att falla tillbaka och gaspriserna är i stort sett tillbaka på samma  nivå som innan Ryssland annonserade att flödet skulle stoppas helt. Från Frankrike meddelas att samtliga 56 kärnreaktorer kommer att kunna köras under vintern vilket fått de tidigare astronomiskt höga franska priserna att falla tillbaka. Både el- och gaspriser är dock fortfarande mångdubbelt högre än normalt och osäkerheten om vad som ska hända under vintern är stor, skriver Europaportalen.

Kärnkraftverk, Frankrike

I februari meddelade Frankrike att man kommer att bygga upp till 14 nya kärnkraftsreaktorer för att möta ökade energi- och klimatkrav.

I ett tal hos en turbintillverkare i östfranska Belfort uppmanade president Emmanuel Macron till en ”renässans” för landets kärnkraftindustri. Och för att klara övergången från fossila bränslen krävs en utbyggnad, enligt Macron: – Jag vill att sex EPR2 (en reaktortyp) ska byggas och att vi sätter i gång studier för att bygga ytterligare åtta.

EPR2 är den nya generationens reaktorer som utvecklas att den statliga energijätten EDF.

Frankrike får merparten av sin energi från kärnkraft. Macron medger att landet inte har investerat tillräckligt i kärnkraft under det senaste årtiondet, det vill säga efter den svåra kärnkraftsolyckan i japanska Fukushima 2011.

Vissa länder tog radikala beslut för att vända kärnkraften ryggen. Frankrike gjorde inte det valet. Men vi investerade inte för att vi hade tvivel.

Macron kallar beslutet om utbyggnad ett val för utveckling och tillförsikt till vetenskap och teknologi.

I sitt tal meddelade presidenten också att han vill förlänga driftstiden i befintliga kärnkraftsanläggningar där det är säkert att göra så. Målet är samtidigt att få ihop medel till stora investeringar för förnybara energislag som vindkraft och solkraft. – Vi har inget annat val än att förlita oss på dessa två pelare, sade Macron.

-Pettersson undrar om våra politiker och journalister glömt oljekrisen 1973? Oljekrisen 1973 var en period under 1970-talet då priserna på olja gick upp mycket drastiskt. Detta föregicks av Oktoberkriget 1973 mellan å ena sidan Egypten och Syrien med flera arabländer och å andra sidan Israel. Kriget slutade med Israelisk seger. De oljeproducerande OPEC-länderna vägrade att exportera olja till stater som hjälpt Israel i Oktoberkriget. Energin skulle sparas, och man började debattera alternativa energikällor, bland annat kärnkraft för att inte vara beroende av arabländernas olja.

Den ekonomiska följden av oljekrisen 1973 blev att de så kallade rekordåren, en permanent högkonjunktur som pågått i västvärlden sedan andra världskrigets slut dalade ner i en lågkonjunktur som kom att pågå några år in på 1980-talet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Gaspriset faller tillbaka, alla 56 franska kärnkraftreaktorer körs i vinter och det satsas på nya

 1. Problemen kvarstår då det på den inbillade energi”marknaden” är det dyraste produktionsslaget (gas) som sätter priset. Marknadsmodellen för prissättning av el är ett skrattretande exempel på “att leka affär”, där i slutändan kostnaden skickas vidare till de (konsumenter) som inte är med i “affären”.

  19
  • Eventuella hinder är enkla att kringgå det enda man behöver göra är att öka produktionen …
   När man väl bestämt sig är det lika lätt att tillverka vägas av gas som det är att tillverka kol väte av vätgas.

 2. Ja det verkar som man löst problemet. Man max energi uttaget och det överskottet man då får gör man vätgas av somman då säger till tyskarna .
  Det problem som finns är ju faktiskt miljörörelsen med den låga utbildningen och den religiösa övertygelse man har

  14
  3
 3. Det är väl egentligen bara Tyskland som har lite problem. Frankrike har fyllda gaslager och i oktober blir polens gasledning från Danmark klar.

  21
 4. Hur många 1000-tals miljarder har den dysfunktionella miljörörelsen kostat Europa?
  För er som inte tror att jorden kan återhämta sig från miljöförstörelse, rekommenderar jag ett studiebesök i Ruhr området i Tyskland. Det var näst intill död på 70-talet. Idag grönare än någonsin.

  37

Kommentera