Sverige hade ett unikt välfungerande elsystem, vad gick fel?

ENERGIPOLITIK. Europa har kastats in i en akut energikris. Även om det utlöstes av kriget i Ukraina, är en mer grundläggande orsak till situationen ett ökat beroende av vind- och solenergi. Dessa ojämna elkällor kräver backup från kärnkraft, annars kommer beroendet av fossil elproduktion att öka. Men efter Fukushima-katastrofen slutade till exempel Tyskland att investera i ny kärnkraft och påskyndade nedläggningen av befintliga kärnkraftverk, vilket ledde till ökat beroende av naturgas och kol, skriver tidningen Axess.

Stora Sjöfallet vattenkraftverk, Lappland, Norrbotten, Sverige Bild Nature Picture Library

I slutet av 1990-talet hade Sverige ett unikt välfungerande elsystem. Det var 100 procent fossilfritt, pålitlig och kostnadseffektiv. Stora vattenkraftverk i norr och tolv kärnreaktorer i söder, där 89 procent av landets befolkning bor, gjorde att elen producerades nära där den förbrukades.

Sedan dess har dock sex av de tolv kärnreaktorerna stängts i förtid, det gasdrivna Öresunds kombikraftverket i Malmö har sålts till Vietnam och den svenska elmarknaden har integrerats med nätet på kontinenten. Den sammanlagda kapaciteten för de två sydligaste kärnreaktorerna vid Barsebäck och Öresunds kraftverk skulle ha räckt till för att fylla elbehovet för de 1,4 miljoner invånarna inklusive behoven för alla skånska företag i södra Sverige.

Trots detta förutspår den svenska regeringen en fördubbling av efterfrågan på el till 2050. En betydande del av denna prognostiserade ökning avser ”megaprojekt” för nya industrier längst norr i Sverige som är extremt energiintensiva och där de samhällsekonomiska riskerna är enorma.

Verkligheten börjar sjunka in.  Elkrisen är här och nu. Det innebär inte bara skyhöga elräkningar i Skåne, utan också bostadsområden som inte går att utveckla och stopp för investeringar som skulle ha genererat tusentals jobb. Det finns en pågående risk för strömavbrott och till och med för en systemkrasch i vinter.

Och ändå, utifrån det faktum att den årliga elproduktionen överstiger årsförbrukningen, har regeringen upprepade gånger hävdat att Sverige har överskottsel. Detta är dock till liten hjälp, eftersom el måste produceras i ett jämnt flöde, med exakt den volym som förbrukas. Det betyder att elpriset kan vara så högt som sex kronor per kilowattimme ​​en varm augustidag i Skåne.

Bristen på kraft som kan levereras och användas på begäran i södra Sverige är nu så stor att överskottselen i norr inte längre kan överföras söderut för att ersätta de nedlagda kärnreaktorerna. Problemet är inte en brist på kablar; istället, för att kunna ta emot el från en avlägsen plats, är det nödvändigt att ha tillräcklig oavbruten produktion av egen. Den enda kvarvarande större kraftkällan i söder är ett oljeeldat kraftverk i Karlshamn som, om det drivs med full kapacitet året runt — förbrukar 140 000 liter olja i timmen — kan ge el motsvarande en av de skrotade kärnreaktorerna.

Men om el inte kan överföras från norr till söder kanske det är bra att ‘överskottet’ används för att minska de totala koldioxidutsläppen med hjälp av ‘gröna’ industrier i norra Sverige? Imponerande planer har tagits fram. Startupen  H2 Green Steel kommer att tillverka stål med hjälp av elektriskt producerat vätgas, medan det offentligt ägda Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) , under förre statsministern Göran Perssons ordförandeskap, planerar att använda väte för att omvandla malm till järnsvamp, och staten -kontrollerade stålföretaget SSAB kommer också att tillverka vätebaserat stål. Energibolaget Vattenfall, som är helägt av svenska staten och har förlorat hundratals miljarder svenska kronor på dåliga affärer i Nederländerna och Tyskland, kommer att stå för en stor del av strömförsörjningen till dessa projekt. Det årliga elbehovet är svindlande: 80 TWh, motsvarande Finlands totala elförbrukning.

Finns det verkligen ett elöverskott? All producerad el går åt och både företag och allmänhet är vana vid att få tillgång till en bra elförsörjning till ett rimligt pris. Det finns också fler och fler energikrävande projekt som tar form i norra Sverige. Batteritillverkaren Northvolt , som delvis har samma ägande som H2 Green Steel, beräknar att den kommer att behöva mer än 2 TWh per år, medan H2 Green Steel själva planerar att använda 12 TWh. Spaniens Grupo Fertiberia , som lockas av förnybara tillverkningskällor och Europas lägsta elpriser, bygger en fossilbränslefri konstgödselanläggning utanför den norra kuststaden Luleå som kommer att kräva 4–5 TWh, osv…

Läs hela artikeln på Axess…

Projekt efter projekt som kräver enorma mängder fossilfri el, redan en summarisk genomgång visar hur orealistiska dessa megaprojekt är. Till detta kan läggas svårigheten att hitta arbetskraft villig att flytta till nordligaste Norrbotten. Det är uppenbart redan från Northvolts svårigheter att rekrytera till sin nya fabrik i Skellefteå. Det finns flera skäl som gjort att projekten ändå fortskrider.

Svenska energiforskare har fått miljardbelopp i bidrag de senaste decennierna för att visa på vindkraftens förträfflighet.

Politikerna flockas runt detta och före detta politiker som Göran Persson (S) och Anders Sundström (S) ges lönsamma nyckelroller för att säkerställa att subventionerna flödar till deras uppdragsgivare. Riskkapitalister bakom bolag som H2GS och Northvolt blir skickliga bidragsentreprenörer med goda chanser för grundare, nyckelpersoner och riskkapitalbolagens partner att i god tid hinna lämpa över ägandet på andra aktörer – som är påbjudna att investera i ”grön omställning” – så att de själva gör en god affär. Facebook har ju redan visat vägen. De fick nästan 140 miljoner i rent stöd för att lokalisera sin serverhall i Luleå och har därutöver fått en 96-procentig skatterabatt på den el de använder. Att locka till sig Facebooks enorma serverhall motiverades med en studie som Business Sweden beställt från Boston Consulting och som utlovade 4 500 jobb. Det blev drygt 70.

-Pettersson är varken ekonom eller energiexpert men jag konstaterar att många politiker borde ha en god man som tar hand om finanser och ekonomi. Det verkar som Riksdagen inte klarar det uppdraget.

Många Socialdemokrater och Miljöpartister med god hjälp av V och C verkar helt oförmögna att se konsekvenserna av sin egen politik. De är som barn och har svårt att koppla ihop handling och konsekvens. Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

29 thoughts on “Sverige hade ett unikt välfungerande elsystem, vad gick fel?

 1. Mängder med självantändande el-bilar + nedlagda kärnkraftverk samtidigt. Allt de Gröna Khmererna lägger sig i blir skit. De verkar bara kunna hålla en tanke i huvudet i taget.

  10
 2. Vad som hände var att man körde vidare på ideologisk politik utan att varken ta hänsyn till en förändrad omvärld eller ha något vettigt alternativ redo.

  Miljöpartiet bildades ju mer eller mindre för att stänga ned kärnkraften. Och den ideologin har man kört sen dag ett.

  16
 3. Att man på många håll i världen stängde ner kärnkraften var ju av fruktan för olyckor och bekymret med avfallet. Ta Ukrainas kärnkraftverk de lever farligt, personalen hotas och raketer slår ner i närheten. Så fruktan är inte helt obefogad.

  1
  7
  • Fler människor har dött på grund av sprängda dammar än kärnkraftverk i krig. Så historien backar inte upp ditt påstående såvida det inte är att vi ska lägga ner vattenkraften i landet.

 4. Intressant är också allt ska vara “hållbart”. Våra inbetalda pensioner måste sälja sina kol- och olje-aktier. Samtidigt stiger kol- oljeaktier medans vindkraftsbolag är närmast konkursfärdiga. Som en parentes kan jag nämna att mina kolgruveaktier gått upp med nästan 100% i år.

  19
 5. Det kostar inte mer idag att producera el. Men då “marknaden” bestämmer och då vi fick elområden så har det totalt spårat ut. Vi har massor med el.

  18
  • Indirekt kostar det nog mer eftersom du subventionerat vindkraftverken på skatten. De kommer antagligen kosta mer på sikt när de måste underhållas dessutom. Det hamnar i slutändan, antingen på skatten eller elräkningen eller både och.

   15
 6. Konsekvensanalys av att stänga kärnkraftverk, och ersätta den med vindkraft var nog inte S+MP:s starka sida. Nu står vi här och kan se fram emot en dyr vinter för stora delar av svenska folket. Inför valet ringde det på dörren, jag öppnade, där stod stadens store ledare för S. Jag stängde dörren direkt!

  21
 7. Hela Sverige var en gång ett fullt fungerande land, ett mycket bra land, t.o.m. ett av världens bästa länder på sin tid.
  Men när den ena höga posten efter den andra ges till inkompetenta oduglingar och personer helt utan normalt vett och sans inkvoteras, då blir det naturligtvis kaos.
  När man inte tillämpar “rätt man på rätt plats” så går det naturligtvis käpprätt åt skogen!
  Det säger sunda förnuftet.

  33
 8. Svaret är enkelt om vad som gick fel: Socialdemokraterna släppte in Miljöpartiet i regeringen för att behålla utnämningsmakten och lät dem sedan i tyst samråd mygla ut kärnkraftverken och ge fritt fram med subventioner till vindkraftverken; fåglar och människor räknas tydligen inte Bolunds miljö.

  23
 9. Det är lätt att se vad som gick fel. Ett litet extremistparti med overkliga drömmar från senaste natten fick möjlighet att omsätta sina teorier i verkligheten. Och nu ser vi resultatet. Drömmar och verkligheten går aldrig ihop. Det är bara idioter som tror det.

  24
 10. Socialister är per definition idioter. Därför gick de med glädje och entusiasm in för att torpedera hela södra Sveriges energiproduktion utan att först skaffat fram annan planerbar energikälla.

  22
  1
   • Tänker du på den socialistiskt utformade “folkomröstningen” där alla valen var “Nej till kärnkraft” – precis som de ryska “folkomröstningarna” i Ukraina där folket får välja mellan “lämna Ukraina” eller “bli en del av Ryssland”?

 11. “Sverige hade ett unikt välfungerande elsystem, vad gick fel?”

  Några sälar i Kattegatt blev snuviga och vips så kom några gröna khmerer i riksdagen och dessa började rasera samhället inifrån. Det hade inte varit någonting om inte ett före detta statsbärande parti på dekis hade behövt dem för att fortsätta sitt maktbegär. Som vilken pundarhora som helst.

  29
 12. Om tyskland vidhåller att stänga sina sista tre kärnkraftverk till årsskiftet borde vi klippa kablarna dit, deras dumhet ska inte vi behöva betala dyrt för.

  31
   • Pettersson:
    Tyskland går i samma fälla som f,d, Sverige gjorde. Exakt som här är det nu Socialisterna S,som regerar samman med de Gröna.
    Dagligen kommer nya vansinnigheter,dagens innebär att man tvångsövertager ett tysk/ryskt stort raffinaderi.
    Detta är huvudleverantör till östra delen av landet inkl. Berlin.
    Betyder att Bensin,Diesel och eldningsolja kommer att saknas till uppåt 40 % i c:a 2 år framåt. Priserna kommer att skjuta i höjden till astronomiska tal. Först 2025 beräknar man kunna ersätta den mängd som nu uteblir p.g.a. “sanktionerna”som EU startat….

    10
    1
   • Tyskland är nog ett snäpp värre än Sverige. Vi har inte gjort oss beroende av rysk gas, olja och kol. Men vindkraften är illa nog.

    Jag tror att Tyskland och Europa kommer att klara vintern skapligt och att de sedan hittar andra leverantörer.

    10
    2
  • Kenneth N.
   Du har helt rätt…. Dessa två (2) reaktorer skall enl. deras Gröna Handelsminister endast användas,”om så nödvändigtvis behövs !” 😉
   Denna efterblivne man tror med andra ord,att Atom-reaktorer kan köras
   likt ett fordon !!!!
   Dessutom ingår i beslutet att det modernaste verket nummer 3 i Emsland,(byggt 2015) skall skrotas.
   Någon som känner igen det hela ??

   14
 13. Det var inget som GICK fel .
  Det är planerat av Sossar och Miljöpartister.
  Men nu kan vi börja om .

  37
 14. Det var i grevens tid vi blev av med imbecillerna i förra regeringen.
  Inte bara energiförsörjningen saboterades. Cementtillverkningen och gruvnäringen i Kiruna har man nästan helt satt stopp för.
  Om de fått fortsätta att regera, så hade även 1500 medelstora och mindre vattenkraftverk jagats bort.
  Hur kunde de bara gå med på att 70% av vår elproduktion skulle exporteras till EU, samtidigt som de förstörde befintlig pålitlig?
  Kännas nästan som sabotaget var medvetet. De har sålt ut vårt land till EU, som godtyckligt ska bestämma vad som i bästa kolonialmaktsbeteene ska
  exploateras eller utnyttjas.
  Det är alldeles för lätt för politiker i vårt land att genomföra helt galna och förödande beslut. Med en riktig helt oberoende konstitutionsdomstol hade nog detta aldrig hänt

  16
  • Signaturen Bosse S ska det vara.
   Det var nog det pyttelilla tangentbordet i koalition med för stora fingrar som lade till ett O.

  • Regeringen lämnade över för mycket makt till dom gröna Stollarna i MP,
   det är för bedrövligt att ett litet skitparti ska förstöra ett fullt fungerande
   system !

   35

Kommentera