Avgörande dagar för Ukraina

UKRAINA. I norr har Ukrainas armé rusat fram och återerövrat stora områden. I syd har de också haft framgångar, dock inte lika stora.

De kommande dagarna kommer att vara avgörande för huruvida Ukraina kommer att kunna göra lika betydande genombrott i syd som de gjort vid Charkiv i norr. Det säger militäranalytikern Michael Clarke till Sky News.

Norr

Clarke säger att en viktig fråga blir huruvida Ukraina väljer att förstärka sin närvaro i norr, eller om de använder reservtrupperna för att satsa på att återta större områden i syd.

Den framgångsrika motoffensiven är större än den territoriella vinsten i sig, det är den första gången i kriget som som de ukrainska styrkorna grundligt besegrat sina ryska motparter. Runt 9000 kvadratkilometer är återerövrat, det motsvarar ungefär tre Gotland.

Ryssland kommer att få det svårt att värja sig och det kommer att ta veckor för dem att få ordning på sina försvarspositioner om det ens är möjligt.

Mer på ISW…

Söder

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Avgörande dagar för Ukraina

 1. Verkar som Ukraina redan funnit fler mördade civila i Izium än i Butja. Amnesty är självklart moltysta då det är orcerna som mördat civila.

  3
  3
 2. Ja en orsak till att kriget måste flyttas till rysk mark.
  R ju att man mördar och förstör. Den brända jordens taktik och då är det ju ryssar som mördar ryssar och om man då tappar kontrollen så vet man inte åt vilket håll vapana vänds. Och då är det hälsofarligt att heta Putin oavet hur många medlöpare man omger sig med ! För att citera känd man sista ord DU MED BRUTUS!?

  4
  3
 3. I varenda krig har väl Ryssarna använt ” Brända jordens” taktik vill jag minnas jag läst?

  13
  6
  • Den taktiken funkar sämre i en värld med moderna transportmedel. De kan dock förstöra reserser bara för att djävlas. De har redan i stort set bombat sönder Ukrainas tunga industri och kriget själv har saboterat jordbruket.

   11
   4
 4. Hade hoppats på lite förklarande kommentarer från Putintrollen, men de har varit väldigt tysta på senare tid.
  Skulle vara intressant att få veta varför ryssen använder den gamla taktiska finten, att springa åt fel håll och lämna kvar all materiel till fienden. Det måste ju finnas en anledning eftersom de är oövervinnerliga.

  23
  11

Kommentera