Ukraina: Vi har nått ryska gränsen

UKRAINA. Enligt den ukrainska armén fortsätter offensiven i nordost med oförminskad kraft. Under det senaste dygnet ska ett 20-tal samhällen ha återtagits, rapporterar flera medier. ”Full kontroll” uppges enligt en daglig rapport vara återupprättad på dessa platser. På flera håll uppges man ha nått den ryska gränsen.

”På vissa frontavsnitt har våra försvarare nått landsgränsen till Ryska federationen”, hävdar Charkivs guvernör Oleh Synjehubov. Ukrainare har inte varit i närheten av gränsen sedan ryska styrkor stormade över den 24 februari. Som så mycket i kriget går dock Synjehubovs uppgifter inte att bekräfta i nuläget.

Den ryska reträtten har rapporterats vara bitvis panikartad och kaotisk. Men landets krigsapparat kan slå tillbaka på andra sätt. Sent på söndagen kapades elförsörjningen i stora områden, och Ukraina hävdar att ”ryska terrorister” ligger bakom.

”Helt mörklagt i regionerna Charkiv och Donetsk, samt delar av regionerna Zaporizjzja, Dnipropetrovsk och Sumy”, skrev president Volodymyr Zelenskyj på sociala medier.

”Målet är att beröva människor ljus och värme”, tillade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Större delen av avbrotten var dock åtgärdade på måndagsmorgonen, enligt lokala myndigheter.

Retoriken från maktborgen Kreml i den ryska huvudstaden är fortsatt segerviss.

”En viss Zelenskyj säger att han inte tänker förhandla med någon som sätter ultimatum”, skriver Dmitrij Medvedev, tidigare president och nu vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i meddelandetjänsten Telegram.

”Men dessa ‘ultimatum’ är bara uppvärmning inför de villkor som komma skall. Och de kan han: Kiev-regimens totala kapitulation, på Rysslands villkor”.

Brittiska försvarsdepartementet skriver i en underrättelserapport att Ryssland troligen har beordrat reträtt från hela Charkivregionen.

”Det finns fortfarande isolerade fickor av motstånd i området men sedan i onsdags har Ukraina återtagit ett område som åtminstone är dubbelt så stort som Londonregionen”, skriver departementet.

Det innebär ett återtaget område på drygt 3.000 kvadratkilometer, vilket är ungefär lika stort som Gotland.

I den brittiska underrättelserapporten skriver departementet också att den ukrainska militärens framgångar innebär att rysk militär tvingas prioritera akuta försvarsinsatser, något som på sikt kan tänkas förvärra truppernas tilltro till den högsta militära ledningen.

Även i södra Ukraina går det dåligt för Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ukraina: Vi har nått ryska gränsen

 1. Ukraina måste fortsätta nu är det ju på rysskt tererttoium! ?
  Och det är inte ukrainska civilister som går åt?
  Man bör slå rakt norr ut så man får delningen Sibirien Moskva!? Då sprider sig paniken

 2. Ukraina stannar på sin sida gränsen. Hade Putin haft det förståndet, hade han inte behövt avslöja hur jävla dålig hans krigsmakt är och en massa unga ryssar inte behövt bli slaktade.
  Hans politruker ylar om att Nato är på fiendesidan, hade det varit så hade Putin redan varit gravsatt.

  7
  7
 3. Verkar som om Ryssland inte vill provocera fram ett ukrainskt intåg på rysk mark. Enligt rapporter har de ryska gränsvakterna vid rysk-ukrainska gränsen har inte öppnat eld mot de ukrainska soldater som uppträder oskyddade vid gränsområdet.

  Sedan återstår att se om Puttes terrorister tänker fortsätta terrorbomba Charkiv från rysk mark eller inte. Gör de det kommer antagligen mycket av deras material och personal försvinna i kirurgiska attacker på rysk mark.

  32
  8

Kommentera