Ukraina har stora framgångar, har nått Kupjansk

UKRAINA. Ukrainska styrkor har återtagit delar av den viktiga staden Kupjansk, rapporterar Reuters. Videos som sprids av ukrainska soldater och myndigheter visar hur soldater håller upp den ukrainska flaggan framför stadens rådhus.

Kupjansk är strategiskt viktig eftersom den ligger bakom frontlinjen och järnvägsspåren som knyter ihop Ryssland och östra Ukraina möts där.

Om Ukraina lyckats ta över staden innebär det att tusentals ryska soldater vid frontlinjen har skurits av från sin primära logistikkedja.

”Ukraina genomför en brilliant manöver med fokus på territoriella objektiv för att låsa in ryssarna. Men Ryssland hjälper till genom att göra väldigt lite för att kontra”, skriver den pensionerade amerikanska generalen Mark Hertling på Twitter.

-Pettersson är inte militär men det går väldigt fort nu. Ukraina erövrar mark och mängder med material. Hoppas underhålls- och understödsförbanden hinner med.

De ukrainska framgångarna är överraskande, inte minst för Ryssand. Det är oerhört imponerande gjort.

Den ryska sidan inte tycks ha varit förberedd på den ukrainska motoffensiven i nordöst som nu tycks gå betydligt snabbare än den mera omtalade motoffensiven i södra Ukraina, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till Sveriges Radio.

 • Ukrainska styrkor har erövrat uppskattningsvis 2500 kvadratkilometer i Charkiv oblast i motoffensiven till och med den 9 september.
 • Kreml skickar förstärkningar till Charkiv oblast som svar på effektiva ukrainska operationer.
 • Ukrainska styrkor har nått Kupyansk och avancerar mot Izyum från nordväst, norr, nordost och sydost från och med den 9 september och kommer de sannolikt att avbryta de ryska markförbindelser (GLOCS militärakommunikationscentraler) till Izyum inom de kommande dagarna.
 • Ukrainska styrkor kan ha avancerat norr om Hrushivka mot ett ryskt logistiknav i Velykyi Burluk, nordöstra Charkiv oblast.
 • Ukrainska styrkor fortsätter motoffensiva operationer i södra Ukraina, inklusive ryska GLOCS, vilket försämrar rysk moral.
 • Ryska styrkor genomförde markanfall norr om staden Charkiv och tvärs över den östra axeln.
 • FN släppte en rapport som beskriver dålig rysk behandling av ukrainska krigsfångar och fängslade civila.

Fakta bakom den här filmen enligt Tsymbaliuk: 10 ryssar åkte med stridsvagnen. Av de 4 som trillade av på vägen dog 2 st. De två övriga togs till fånga av ukrainska styrkor.
Ytterligare 2 dog när stridsvagnen körde in i trädet. Vagnen kunde sen köra vidare och ödet är okänt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Ukraina har stora framgångar, har nått Kupjansk

 1. Ser att endast enrepresentant för ”Patetiske Putins Fan Club” kräker ut sin skit på bloggen.
  Tuggar resten på naglarna?

  20
  21
 2. Izyum ser ut att vara befriat nu också. Det går undan. Farten på den här framryckningen har nog inte beskådats sedan Desert Storm i Irak. Men av motståndet att döma så kanske det inte förvånar, Ukrainarna har stött på både ryska poliser och hemvärn…
  Kanska dags för Gammeldags fascist att åka över och försvara sin favoritdiktator?

  18
  17
 3. Apropå videoklippet om stridsvagnen. Man ser att ukrainaren går ned på knä och öppnar eld med sitt vapen. Därefter faller/ kastar sig fyra terrorister av från stridsvagnen. Paniken tilltar – kanske har ukrainaren ett P-skott – och föraren försöker komma undan rakt in i ett träd. Ganska kul video faktiskt.

  21
  14
 4. Det är värre än så för Puttes terrorister. Rapporterna är nu att de flytt från Izium och Lyman, två samhällen som det tog Puttes terrorister över en månad vardera att inta, nu faller de på mindre än ett dygn när ukrainska armén gör en egen offensiv. Mängder med ryssar ger sig och de som inte gör det nedkämpas till siste man.

  18
  17
 5. Gammaldags svensk. Du är inte svag för fakta och kan inte förändra dina åsikter. Du maler på med Putins propaganda trots att du borde veta att det var Putin och separatisterna som startade kriget i Donbass och att de försöker ta över ett område där ryssar är i minoritet.

  När och om Ryssland drar sig tillbaka så blir det fred, återuppbyggnaden kan börja av det ryssarna förstört och miljoner fördriva och deporterade kanske kan återvända.

  Hur det blir med alla ukrainska barn som kidnappats och adopterats till ryssar vet jag inte…

  Rysslands imperialism är en katastrof.

  23
  24
  • Nej Pettersson.
   Jag driver inte någon Putin propaganda.
   Verkligheten var ett faktum innan Ryssland gick in i Ukraina.
   Du får gärna förklara för mig hur en prorysk demonstration kan ha startat kriget i Ukraina.
   Du kan även ge din bild av den vidriga odessa massakern 2014.
   Vilka barn skulle Ryssarna ha kidnappat menar du?

   25
   16
   • Du ser, du är oemottaglig för fakta. Du vet att separatisterna fick stöd från Ryssland från början 2014 och att Ryssland har haft trupper på plats inofficiellt.

    Vad har Odessamassakern 2014 med kriget i Donbass att göra?

    Faktum är att allt du tror på kommer från Putins gäng. Lyssna på Ukrainarna i stället. De har inte startat några krig men försvarar sig skapligt.

    18
    22
   • Pettersson.
    Tycker du att är rätt att bränna upp proryska demonstranter som inte accepterade CIA:s färg revolution i Ukraina (odessa massakern)?
    Usa tog över makten i Ukraina 2014 (Viktoria Nuland och Joe Biden).

    21
    12
   • Du pratar om att andra ska sluta sprida rykten och osanningar men är den värsta ryktesspridaren och propagandaspridaren själv. Sluta med det. Du är Putins propaganda papegoja.

    4
    5
 6. Hur går dina tankar Pettersson.
  Jag förstår att du vill se en Ukrainsk seger och ett Ryskt tillbakadragande.
  Vad händer sen?
  Ska den Ukrainska arme’n få fortsätta att bomba sönder Donbas området och döda civila igen?
  Mina tankar går till de Ukrainska folket och inte till Kiev regimen.

  29
  19
   • Sala
    Att upprepa fascist och
    joe blog hela tiden imponerar inte på mig.
    Däremot fakta är jag svag för och kan göra förändringar i mina åsikter.
    Man är väl en gammeldags svensk helt enkelt..

    24
    12
  • Presidenten har redan sagt hela det ukrainska territoriet ska befrias från Puttes terrorister. Det inkluderar de områden som varit ockuperade sedan 2014.
   Det är slutspelet om du inte visste det än.
   Dessutom ligger bevisbördan på dig när du påstår att Ukraina dödat civila. De enda som bevisligen mördat civila är Puttes terrorister sedan 2014.

   20
   23

Kommentera