Billigare ladda elbilen med dieselkraftverk i vinter?

ENERGIPOLITIK. Höga elpriser i vinter kan göra bensinbilar billigare än elbilar att köra. Att ladda elbilen med ett dieselkraftverk kan spara många kronor per mil, skriver Mest Motor.

Enligt en prognos som Stockholms Handelskammare tagit fram kommer elen med rörligt snittprisavtal att kosta över 7 kronor per kWh i januari. Det ger en elkostnad på 15–20 kronor per mil.

Trots dagens höga bränslepris kan milkostnaden bli lägre med en bensinbil, cirka 13 kronor per mil för en genomsnittsbil.

Även om diesel är betydligt dyrare än bensin kan det bli billigare att ladda sin elbil med ström från ett dieselkraftverk, än med ström från elnätet. Det visar en uträkning som sajten Carup gjort.

Ett dieselkraftverk drar 0,2 liter bränsle per kilowattimme. Med ett dieselpris på 24 kronor per liter kostar en kilowatt 4,80 kronor. Milkostnaden hamnar därför runt 10 kronor milen beroende på hur törstig bilen är.

-Pettersson säger att det är något för Märta och Per…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Billigare ladda elbilen med dieselkraftverk i vinter?

 1. Elbilsägarna bör ställa undan elbilen i vinter och istället köra hybridbil utan att ladda den från nätet. Detta kommer att spara massor med kilowattimmar för Sverige.

  13
 2. har länge undrat över hur många Miljöpartister som hade suttit inspärrade på
  dårhus ifall dessa hade funnits kvar???

  Svenska folket borde före valet lyssna på Märta Stenevis utsagor för att förstå
  att hon bara ör en enorm Babbelmaskin, totalt intetsägande floskler strömmar
  ur munnen på henne? Släng inte bort er röst genom att rösta på MP

  25
   • Eftersom socialismen dök upp för lite drygt 150 år sedan i sin nuvarande form tar det lite tid men den är utdöende i de flesta länder som genomlevt den. Men de har hunnit göra exceptionellt mycket skada på den tiden. Socialismen har dödat 265 miljoner människor men den har fortfarande inte räddat en enda själ.

    Dock är det så att socialismen lever på att den siste idioten inte är född än.

 3. Undrar om priset för elgeneratorns pris, diesel, är inräknat kostar väl runt 20000:-
  I. o.f.s. kan ju den vara bra att kunna använda då Per och hans gäng kapar tillgång till elnätet.

  26

Kommentera