Elbilar ger sämre luft

KLIMAT & MILJÖ. Forskare vid Umeå universitet slår fast att elbilar bidrar till ökade utsläpp av farliga partiklar i luften.

En elbil väger mer än en konventionell bil och sliter mer på vägarna.

I en ny avhandling beskrivs hur elbilarnas högre vikt leder till större vägslitage, vilket ger ökat antal farliga partiklar, särskilt med dubbdäck.

Den ökade ohälsan till följd av mer partiklar i luften som orsakas av tyngre elbilar kan uppskattas ge en samhällsekonomisk merkostnad om en miljard kronor per år i Stockholm, ifall användningen av dubbdäck fortsätter på samma nivå, säger Hedi Kriit, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

I Stockholm är vägslitage den största lokala källan till hälsofarliga partiklar i luften, enligt avhandlingen.

Doktoranden framhåller i avhandlingen att fler cykelvägar skulle ge bättre hälsa och sänka samhällets vårdkostnader med 114 miljoner kronor per år.

Att bygga cykelvägar är något av en win-win-situation för såväl klimat och hälsa som för samhällsekonomin. En elektrifiering av bilparken är förmodligen också nödvändig av klimatskäl, men då bör man försöka hålla nere fordonsvikten och se över var dubbdäck ska användas, säger Hedi Kriit.

-Pettersson har noterat att Per Bolund och andra miljöansvar bara nämner fördelar med elbilar, aldrig nackdelarna.

Batterierna är en stor nackdelar. De innehåller metaller, en del sällsynta, som bryts under oetiska förhållanden för folk och miljö.

Batterierna ska laddas. Om elen produceras i ett olje eller gaskraftverk är inte miljövinsten stor om ens någon.

Batterierna ska helst återvinnas. En miljon elbilar ger 500.000 ton batterier. F.n. finns inga bra återvinningsmetoder och batterier m.m. riskerar att bli en miljöbomb.

Jag stoppar där men säger, lita inte på Bolund och kompani…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Elbilar ger sämre luft

 1. Förbannat!!!

  DET ÄR BARA TOTAL SKIT MED KLIMATOMSTÄLLNINGEN!!!

  Gynnar inte DEN VERKLIGA MILJÖN, det allra minsta!!! Bara hypotesen, och vänsterfantasin, klimatet!!!

  12
  9
 2. En stor nackdel heter Per Bolund, en svammelpelle där munnen går så fort
  att hjärnan inte hinner med!

  47
 3. Samma med SSABs miljöstål som framställs med el från Karlshamnsverket. Och priset i dagsläget är inte speciellt konkurrenskraftigt.

  34
  • Olof P. Nu tror jag du överdriver lite. Vad jag vet går det inga kraftledningar från Karlshamn till SSAB även om det teoretisk går att koppla den vägen.

   Dessutom är Karlshamnsverket för litet för SSAB:s behov.

   10
   6

Kommentera