Därför får vi veta så lite om ukrainska motoffensiven

UKRAINA. Ukrainsk militär gick i förra veckan öppet ut med att man ska genomföra en motoffensiv i de södra delarna av landet. Men sedan dess har det varit tyst och ovanligt lite information och bilder från motoffensiven har publicerats. – Här tror jag att Ukraina har bestämt sig för en annan kommunikationsstrategi än tidigare, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan, skriver SVT.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har motoffensiven nått flera framgångar och att flera byar ska ha blivit befriade från rysk kontroll.

“Ukrainas väpnade styrkor fortsätter att konsekvent, mycket grundligt och noggrant förstöra lager, baser, korsningar, ockupanternas högkvarter. Ryska armén gick in på Ukrainas territorium utan att förvänta sig motstånd. Och det kommer att springa härifrån utan något annat hopp om frälsning”, skriver Zelenskyj på Facebook.

Men det finns mycket få bevis för hur motoffensiven faktiskt går. Men enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi finns ändå vissa tecken på utvecklingen.

Det finns ett filmklipp på en flaggresning i en by som är ganska djupt in på det som tidigare var ryss-ockuperat område.

Under måndagen gick ukrainska myndigheter ut och varnade invånare på det av Ryssland annekterade Krim att ”förbereda skyddsrum och förnödenheter”. Man har tidigare gett liknande varningar till invånare i ockuperade städer i södra Ukraina inför den planerade stora ukrainska motoffensiven.

“Det ryska järnvägsbolaget på Krim har ansökt om att få tilldelade till sig 5 extra lokomotiv och 76 passagerarvagnar för att kunna organisera evakuering orsakade av nödsituationer av “naturliga” eller “teknogena” skäl. Kan det vara naturkraften ukrainska försvarsmakten som avses?”, skriver Fria Ukraina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “Därför får vi veta så lite om ukrainska motoffensiven

 1. Trots allt visa amerikanska kartor ingen större rörlighet, varken hos ryssar eller ukrainare. Linjerna är de samma som för 14 dagar sedan.
  Pettersson: Ryssland har haft gräns mot Nato sedan 1949 och det har fungerat bra. Att tro att Ukraina skulle hota Ryssland är idiotiskt.
  Ukraina utgör inte hotet som Ryssland oroade sig för utan det handlar om USA och deras inbyggda hat mit ryssar. Det ser vi nu i proxykriget. Hade Ukraina varit en del av NATO kunde USA med full kraft gå till anfall mot Ryssland. Följ omvärldsanalyser från neutrala länder och inte bara det som väst presenterar. Sanktionerna som skulle knäcka Ryssland, knäcker Europa istället. 70000 tjecker var ute på gatorna i helgen och protesterade mot EU och NATO. När faller EU?

 2. Intressant att läsa ryska bloggar och telegram i dag, en viss stämning av panik och oförståelse där.

  Kan det bero på uppgifter (bevisade) att ZSU överflyglagt ryssens artilleriställningar (15-20 km bak fronten) norr om Inhulets eller är det att ZSU gått över Seversky Donets med tung utrustning och etablerat brohuvuden samt befriat strategiskt viktiga orter eller är det det direkta ryska erkännandet att Västs åtgärder verkligen svider och orsakar problem i den ryska ekonomin ?

  7
  3
 3. Nu hoppas jag att den ryska fascistiska och imperialistiska armen trängs tillbaka till andra sidan Ural.

  10
  8
  • Stenbock
   Hoppas allt är bra med dig
   🙏💜.
   Jag är vaccinerad mot dålig stämning
   😁.

   2
   1
   • Gammeldags Svensk:
    Mina tanka och tacksamhet går till världens chemieindustri och deras underpiller…. När det känns för d-ligt finns en burk på mitt bord,som hjälper en stund ! Tack för din fråga och kämpa på..,,

    1
    1
 4. Ukrainska försvarsmakten har beordrat om informationsblackout och endast det som Försvarsministeriet släpper ut är godkänt. Detta är normal operativ säkerhet för sådana situationer och inte alls ovanligt.
  Det vi vet är att ukrainska försvaret har som mål att slå ut ryskt manskap och material, det innebär att de är inte ute efter att ta territorium utan för att döda och förstöra så mycket av de ryska terroristerna som de hittar.

  Skillnaden operativt mellan att slå ut fienden och ta en by är:
  Slå ut fienden i en by sätts eldöverfall upp vid alla flyktvägar ut ur byn, därefter lokaliseras fiendens positioner och utrustning. När detta är gjort så bränner man på med artilleri mot dessa positioner och utrustning. De terrorister som överlever och försöker fly skjuts ner av de förberedda eldöverfallen.
  Sedan drar man vidare till nästa position som hålls av fienden och upprepar proceduren.

  Att ta samma by betyder att man går in med skyttetrupper och slåss från hus till hus tills allt är rensat. Tar mycket längre tid och är dessutom farligare.

  18
  8
 5. Är det inte ganska sällsynt att det skrives om ryska framgångar i Väst-pressen,om/när några små Ukrainska byar kapitulerar ?
  Motsatsen däremot synes dagligen.och skulle detta vara sanningen är ju snart Ukraina segrare !!
  I krig som detta är det väl vanligt att det ibland går framåt o. ibland bakåt !!
  Nåväl,de enda som verkligen får lida är civilbefolkningen,även här.
  Vinnarna (oligarkerna) sitter fortfarande på behagligt avstånd utanför landet,och njuter av livet…..

  16
  18
  • Jag vet inte vilka medier du konsumerar Stenbock men åtminstone jag läste, hörde och såg om ryska militärab framgångar 2014 med Krim och en tredjedel av Donbass.

   Efter 24/2 kom det dagliga rapporter om ryska framryckningar men de rapporterarna tystnade när framgångarna upphörde.

   18
   13
   • Pettersson:
    Tidigare i livet brukade jag som du taga del av US-nyheter o.i mitt fall via min Satellit.Med åren blev dessa som CNN,CNBC osv allt mer politiskt enkelriktade. På slutet tittade jag ibland in på FOX ,men numera alltmer sällan.
    Som jag nämnt tidigare håller jag mig numera a´jour via olika EU-organ.
    Med ålderns rikedom är jag dessutom mycket skeptisk till dagens s.k. journalistik.Väger därför “nyheterna” några gånger,innan jag godtar dem.
    Engelska nyheter i alla former,har aldrig i mitt vuxna liv intresserat mig…..

    11
    11
  • Om du menar ukrainska oligarker så njuter de knappast av situationen.
   Ukrainska oligarker och ukrainska fattigaste av fattiga har ett gemensamt:
   De vill ha bort ryssarna och tycker att ryssarna skall brinna i helvetet.

   Det är bara ett fåtal av den här bloggens kommenterare som ställer upp för fascisten Putin, annars är det en enda sak som samtliga svenska riksdagspartier har gemensamt:
   Det ekonomiska och militära stödet till Ukraina.

   17
   8
   • dv:
    Ställer samma fråga till dig som Pettersson gjorde till mig…
    Var hämtar du dina nyheter och var har du erfarit,att det går dåligt för Ukrainas Oligarker ?
    För en tid sedan fanns ett reportage i Kronen el. en fransk dagstidning (glömt vilken) om deras sköna liv på Cypern.
    Här framgick att de levde i all välmåga och lyx-yachterna i Marinan var välfylld.
    Däremot klagade de inhemska på att de ryska jämlikarna,till stor del uteblivit senaste tiden ! Ett stort minus för Ö´n eftersom dessa utgör en betydande del av deras inkomster.

    9
    7
   • Stenbock
    Var någonstans skulle jag ha sagt att det går dåligt för Ukrainska oligarker?

    6
    7
   • dv:
    Läs dina två (2) första rader i kommentaren 15:26,,,, Vet du inte ens vad du själv har skrivit ner ?
    Sedan utgår jag från att dina efterföljande rader är rena spekulationer,eller känner du personligen några av dem ?
    Maffiosis o. andra liknande har ett gemensamt..
    Pengar,pengar,pengar o. makt ! Det kan man inte beskylla civilbefolkningen för.

    7
    7
   • Stenbock
    Vad dillar du om egentligen?
    Var någonstans i de 2 raderna står det att det går dåligt för Ukrainska oligarker?

    6
    5
  • En färsk rapport från den andra sidan:

   Military operation in Ukraine
   6 Sep, 12:28
   Russia’s National Guard uncovers Ukrainian report on huge losses in LPR
   According to the report, Ukrainian troops had retreated because of weak defenses that failed to protect personnel from the offensive firepower of Russian troops

   MOSCOW, September 6. /TASS/. While fighting near Severodonetsk and Lisichansk in the Lugansk People’s Republic, the Russian National Guard reported on Tuesday that it had uncovered documented evidence confirming heavy losses among Ukraine’s forces.

   “While on a reconnaissance mission at positions abandoned by Ukrainian forces in Lisichansk, Russian National Guard servicemen found a report by a Ukrainian commander, Alexander Kovalenko, saying that Ukrainian nationalists suffered heavy losses in battles near Severodonetsk and Lisichansk,” the Russian National Guard said in a statement.

   According to the report, Ukrainian troops had retreated because of weak defenses that failed to protect personnel from the offensive firepower of Russian troops, poor command control, and abysmally low morale and a deplorable psychological state among Ukrainian servicemen.

   “It cannot be ruled out that commanders of various Ukrainian tactical divisions could have written such reports by default to justify their ineffective decisions which led to the failure to fulfill the assigned combat objectives,” the Russian National Guard concluded.
   Tags
   Military operation in Ukraine

   8
   13
   • Det är sådana här Rysslands vänner Socialdemokraterna älskar när de läser den här bloggen.

    13
    10
   • Och om du tror på den historien, tovarish, så har jag en bro till salu som sträcker sig över Dnepr. Intresserad?

    10
    6
 6. Löngner, löngner, löngner. Det är Inte bara någon dum video om en flagga på någon byggnad nångonstans.

  Det finns gott om och mycket detaljrik information om vad som händer där nere. Detta information är för de mesta ihopsatt av hobbyister, men vad dessa hobbyister har funnit bara passat inte det globalistiska narrativet om den framgångsrika motoffensiven – OCH därför spelar Paasikivi och västmedierna dum. Till exempel dett värkar finnas en ukrainsk breakthrough eller en fälla för ukrainare (motti) på gång.

  https://m.youtube.com/watch?time_continue=345&v=IZLldiXuh9Q&feature=emb_logo

  https://m.youtube.com/watch?time_continue=100&v=1qqPls-1WX8&feature=emb_logo

  Där offras nu hämskt många människoliv i detta önödiga krig.

  16
  15
   • Mitt ryska ordförråd är ungefär tio (fel)uttalade ord och noll skrivna. Så jag kommer någ ha större översättingsproblem än så.

    Men tack till alla dessa övningar på Petterssons blogg mitt svenska blir bättre hela tiden. Tack för tälåmödät.

    10
    16
   • Herr Putin borde ha insett det själv. Som en liberal jag anser att staternas/individernas suverenitet får inte kränkas. Och detta principeln manifesteras även i ett allmänt förbud att inte få utsätta andra suverena för en _riktig_ fara. Ryssarna båstådde att Ukrainas NATO-ambitionerana utsatte dom för ett stor fara. Om detta fara var sant eller inte sant kan jag inte bedöma, men Rysslands svar att börja kriga var FEL.

    OM ryssarna befarade detta NATO-fara på riktigt, hade dom som en suveren aktör all rätt i världen att till ex sluta handeln med Ukraina / Väst och alliera med Kina. Hade dom hällre använd detta energivapen, som dom gör nu, hade tyskarna eller någon annan NATO-land sagt tydligt att dom kommer att vägra Ukrainas NATO-medlemskap, för att det skulle minska deras säkerhet… OCH därmed ryssarna kunde och hällre borde ha utpressat väst i NATO-frågan, istället för att kriminellt attakera Ukraina. Med detta som en fredlig alternativ, var detta krigande var onödigt från början.

    Här i Finland man har nu börjat spå att kriget slutar till ett kompromisfred, vilket i sig är en vinnst för Putin. Jag vill inte att Putin/ryssarna vinner. Gerillakriget skulle ha gett Ukrainare bättre resultat än (det kommande kompromisfredet) och jag anser att dom ryska liberaler har fortfarande all moralisk rätt att assasinera hela den ryska politiska krigsledning ansvariga för kriget.

    2
    16
   • Ryssland har haft gräns mot Nato sedan 1949 och det har fungerat bra. Att tro att Ukraina skulle hota Ryssland är idiotiskt.

    19
    9
  • Granne…., om du vill leva som slav under det fascistiska oket har du allah möjligheter att flytta till ditt paradis. Du får garanterad dass på gården eller svalen. Har du tur finns det kallt vatten att tillgå. Varmt vatten från kranen blir nog svårt.
   Råkar du säga någon ofördelaktigt finns det de som kommer och besöker dig om natten. Kanske kommer du tillbaka eller så blir det …..

   19
   9
   • En kvinnlig tysk fri journalist som levt i Donetsk under lång tid har skrivit om hur ukrainska nazister och millitärer mördat ryssar och rysktalande Ukrainare. Tyska staten har frusit hennes och hennes pappas bankkonton och hon ska ställas inför rätta för att hon spridit propaganda. Herrefolks takterna har inte lämnat Tyskland.

Kommentera