Framgångar för Ukraina i Donetsk och Cherson

UKRAINA. Militären i Ukraina uppger att man slagit ut ryska styrkor från dess positioner i närheten av staden Kramatorsk i Donetsk i östra Ukraina. Det enligt en lägesuppdatering på måndagen, rapporterar The Guardian.

“Den ukrainska motoffensiven gör bevisligen framsteg i söder och i öst”, rapporterar ISW.

Man uppger även att man nått militära framgångar i Cherson, där en ukrainskt motoffensiv just nu pågår, och att offensiver från Ryssland slagits tillbaka på flera andra håll i landet.
Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende part, betonar The Guardian.

På Facebook har presidentens stabschef Kyrylo Tymosjenko publicerat en bild på den ukrainska flaggan som hissas i Vysokopillia, ett samhälle i Cherson som ockuperades av ryska styrkor i mars.

ISW:s analytiker bedömer att motoffensivens fart kommer att variera dramatiskt från dag till dag, och att Ryssland lär bombardera befriade samhällen och framryckande ukrainska styrkor intensivt med flyg och artilleri.

Analytikern Samuel Ramani vid den brittiska tankesmedjan RUSI (Royal United Services Institute for Defence and Security Studies) skriver på Twitter att tonen hos ryska användare på plattformen Telegram börjar förändras, och att man på sina håll medger att den ukrainska motoffensiven i söder inneburit taktiska framgångar.

ISW gör samma bedömning, och skriver att det är “första gången som en del ryska militärbloggare har brutit med Kremls optimism om motoffensiven och erkänt ryska motgångar”.

The Guardians sammanfattning av kriget…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Framgångar för Ukraina i Donetsk och Cherson

 1. Med tanke på Putins absurda doktrin, är det kanske dax att kraftigt öka hjälpen till Ukraina, med tanke på att de gör Europas/USAs skitjobb.
  Utbilda piloter på moderna flygplan och tillför högteknologi.
  Svinpälsen i Kreml är så skakad att han fått vända sig till Nordkorea för hjälp. Illa!

  5
  1
 2. Tror som f.d. generalen Ben Hodges:
  “It seems to me that we are seeing the beginning of the end of the Russian Federation as it looks today. We need to be prepared for this…we were not prepared for the end of the USSR.”

  24
  7

Kommentera