Stockholm 1920: Gamla Staden

HISTORIA. Gamla stan, grundat på 1200-talet var fram till 1980 officiellt Staden mellan broarna, är Stockholms historiska centrum och uppbyggt på Stadsholmen. Även Helgeandsholmen och Strömsborg tillhör stadsdelen Gamla stan. Ibland räknas också Riddarholmen till Gamla stan, men den utgör en egen stadsdel. Under flera hundra år utgjorde Gamla stan den egentliga staden. Stadsdelen bildades 1926 och hade år 2021 cirka 3.000 invånare. Gamla stan tillhör Södermalms stadsdelsområde och har en yta av 36 hektar.

Gamla stan och Helgeandsholmen i september 2012, vy mot syd. I förgrunden skymtar Gustav Adolfs torg, i bildmitt dominerar Riksdagshuset och Stockholms slott. Till höger syns Centralbron och en del av Riddarholmen. Längst bort i bakgrunden märks Slussen.

FILMEN: En sammanställning av filmer och stillbilder från Gamla stan i Stockholm. Flera fina panoramabilder över centralön. Stadshuset byggs fortfarande, den gamla järnvägsbron är öppen, på långt håll syns telefontornet. För den här filmen har använts de ursprungliga titelkorten och integrerat texten ovanpå bilderna. Vad som är fantastiskt är att de flesta av dessa vyer ser identiska ut idag, över 100 år senare. Hästarna och vagnarna har ersatts av Uber och elskotrar och människorna bär mindre hattar. Filmen har remastrats till 4K 60 bilder per sekund med hjälp av olika AI och programvara. Ljud har noggrant lagts till manuellt för stämning och slutligen har bilderna färglagts med hjälp av AI för att presentera denna tidsreseupplevelse. Detta är en konstnärlig tolkning av originalfilmen och är inte på något sätt avsedd att ersätta originalfilmen och dess historiska värde. Färgen och ljudet är INTE historiskt korrekta och det läggs till för atmosfären.

Källor: https://www.filmarkivet.se/

Stockholm i Petterssons barndom

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Stockholm 1920: Gamla Staden

  1. JODÅ, EUGENE VA ME I DÖDSRYCKNINGARNA AV “MINA DRÖMMARS STAD” NÅGOT ½ ÅR IN PÅ 1:a HALVAN AV 1950 TALET…BLAND DE FÖRSTA KNEG JAG HADE EF. PLUGGET GÄLLDE VARA BLAND DE FÖRSTA I KÖN BLAND HAMNSJÅAR-SKRÅET VID UPPROP VID SLUSSEN I SEXBLECKET I OTTAN …DETTA FÖR ATT GÖRA SIG EN HACKA PÅ ATT T.EX TÖMMA LASTEN PÅ EN SKUTA LASTAD MED MAJS (I LÖSVIKT)…FICK DÅ STÅ TILL KNÄNA ME MAJS NERE I LASTRUMMET PÅ SKORVEN OCH FYLLA MED STORA ÄMBAR AV LASTEN SOM SEDAN HISSADES UPP GENOM LASTLUCKAN…SNACKA OM NEGER KNEG FÖR KANSKE 12-13 BAGIS I DAGSPENNING…MEN DE VA HYFSAT BRA PRÖJS ÄNDÅ, FÖR ATT VARA PÅ DEN TIDEN…

  2. Om man går bort från Västerlånggatan som tyvärr har blivit en gata full av affärer med krimskrams och fula turistsouvenirer så finns det hur mycket som helst av vår Svenska historia i gränderna.Gå gärna på en guidad visning då det finns så mycket att se som är okänt för många.Stortorget t.e.x.med ett hus där en vägg är full av kanonkulor från Kristian Tyranns tid och historien om Stockholms blodbad på denna plats.Tyska kyrkan är även den en sevärd plats med trevliga guider på plats åtminstone sommartid.

    14

Kommentera