Extrema ryska förluster i södra Ukraina

UKRAINA. Offensiven för de Ukrainska styrkorna fortsätter med extrema ryska förluster och minskade ryska motanfall. Fyra byar, vilket är ovanligt få, listas som beskjutna av Ryssland på Chersonfronten i den ukrainska generalstabens senaste rapport, vilket är en rejäl minskning mot normalt och kan bero på de mycket stora ryska förlusterna av artilleri under det ukrainska motanfallet. En av byarna som listas som beskjuten ligger dessutom en bra bit in från den tidigare frontlinjen och bekräftar att Ukraina har framdrivning i riktning mot själva Cherson.

 • Ukraina har under 2 september åsamkat Ryssland följande förluster:
 • 106 ryska soldater
 • 14 stridsvagnar T-72, T-62
 • 81 övriga stridsfordon
 • 1 haubits Msta-B
 • 1 Granatartillerienhet från VDV
 • 2 Uraganraketartilleri
 • 3 haubits 152 mm
 • 1 mobil granatkastare 120 mm
 • 5 kryssningsrobotar nedskjutna
 • 2 spaningsdrönare
 • Mängder med skjutvapen och ammunition
 • 3 ryska soldater har tagits till fånga

För övrigt behöver inte Ukraina erövra terräng i det här läget, målet med anfallet väster om floden Dnepr är att att orsaka maximala förluster för Ryssland, förluster som blir väldigt svåra att ersätta.

I övrigt behöver inte Ukraina ta terräng – målet med anfallet väster om Dnepr är rimligtvis att slå fienden, dvs utplåna motståndaren och orsaka maximala förluster för ryssarna.

Ryssland påstås ha gjort åtta flyganfall igår medan Ukraina i sin tur gjorde 22 flyganfall mot markmål, vilket visar hur styrkeförhållanden i operativt flyg och luftherravälde förändrats, mycket delvis tack vare attackerna mot flygbaser på Krim och dels på attackerna på ryskt luftvärn med de amerikanska HARM-robotarna. Totalt gjorde Ukraina 40 flyguppdrag under gårdagen, inklusive eskort av attackflyg, patrullering och flygspaning.

HIMARS-artilleri har också slagit ut fem ryska ammunitionsdepåer samt en ledningsplats på Charkivfronten, samt en rysk bas i Izium.

Rysk terrorbombning av civila i Ukraina fortsätter, även om fem kryssningsrobotar alltså sköts ner. Bland annat bombade man en skola i Charkiv efter skolstarten i förrgår. Skolan besköts med en S-300-robot i markmålsläge, vilket understryker att Ryssland har brist på robotar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Extrema ryska förluster i södra Ukraina

 1. Enligt flera samstämmiga källor dödades 1200 ukrainska soldater under 28 0ch 29 augusti och ytterligare 500 under 30 augusti. Därefter stannade den Ukrainska offensiven av helt och hållet.

 2. Men ukrainsk militär klarade inte av att spränga kärnkraftsverket medan IAEA är där. Tror Zelensky att han skulle tjäna poäng på att antingen stoppa (vilket gjordes) IAEA eller sabotera anläggningen när folk från FN befinner sig i området? Trots ryska uniformer blev man avbruten, några skadades allvarligt och några dödades. FN tackar Ryssland offentligt för att de skyddade FN personal. Så vi ser vilka som är busarna i det här kriget, och det är inte ryssarna. Visst har det varit tunga strider i södra Ukraina, men man har inte tagit en meter, istället har Ryssland intagit mer land i norra Ukraina. Europa har minskat vapenleveranserna så det är bara England och USA som nu ”pumpar” in vapen. Men frågan är hur länge Boris kan fortsätta. Engelska överkommandot börjar protestera eftersom lagren börjar gapa tomma. Jag undrar fortfarande vad Obama hade för glädje av att underblåsa revolutionen 2014? Undrar om alla dödade civila, både ukrainare och ryssar, skulle tacka honom för den död som drabbat folket efter Maidan. Jag hoppas på ett snabbt avgörande där Ukraina får krypa till korset, Selensky sticker till Florida där han har ett hus och återuppbyggnaden av Ukraina får starta. För ingen, inte ens Pettersson kan tro på en Ukrainsk seger

  8
  10
  • ”Inte tagit en meter”
   Det stämmer nog inte riktigt. Ser man på den interaktiva kartan från ISW har Ukrainarna återerövra några mindre områden. Själva säger de dock att den pågående offensiven inte i första hand går ut på att återerövra mark utan mer på att slå ut Ryssarnas logistik, ammunitions förråd, stabsplatser mm. Allt för att försvaga Ryssarna.
   Tiden får utvisa hur det går med det.

   5
   2
 3. Inga av de sidor jag följer konflikten rapporterar om några ukrainska framgångar alls, bara att anfallet sköts sönder redan 1:a dagen.
  Till det två misslyckade amfibeopperationer mot kärnkraftverket i Enerhodar.
  Denna vecka var nog den blodigaste under detta krig.

  Men i allt elände finns ändock positiva rapporter från landet där borta.
  Återuppbyggnaden av Mariupol är igång.

  https://www.bitchute.com/video/y39TzJvUJlK4/

  11
  4
 4. Intressant ryssarna övar med kineser och andra länder med lös ammunition antagligen! Samtidigt skiter ukriana skiten ur dom?? Det verkar lite väl sent att öva nu när man åker på ett roligt nederlag? Frågan blir ju kanpuyin ersätta dom förluster man har? Eller tror han att kineserna kommer till undsättning i detta läge.? Putin måste vara helt dum i skallen

  7
  11
  • Man får dra vilka slutsatser man vill, men uppenbart är att Ryssland har en del kompisar. Och kina vet vi ser ju inte med allt för blida ögon på USA s agerande och stöd till Taiwan. Vi vet också att Ryssland inte har genomfört någon mobilisering ännu. Så med tanke på detta ser det ut att Ukrainakriget kan pågå en lång tid till och det gynnar ju absolut inte oss. Många kommer säkerligen att få ekonomiska problem framåt vintern.

   10
   1
 5. Planerar fascist Ryssland för en kärnvapen attack som en sista utväg

  Odessa ligger i så fall illa till

  Utrym Odessa vid minsta tecken

  🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦

  9
  16
  • Biden har sagt att USA har ett lämpligt svar i detta fall. Gissar att Moskva kommer bli ett legitimt mål för anfall från Ukraina.

   12
   10
   • För att skapa ett anfall mot Moskva måste både amerikanska och engelska stövlar ställas på marken. För Ukraina själva klarar inte ens av att återta förlorat land.

    4
    4
 6. Krigsförbrytaren Putins uppfinningsrikedom är stor när det gäller att ta livet av oskyldiga. Ingen säkerhet kan skydda denna vidriga falska varelse i längden.

  26
  14
  • Konstigt, eller hur, att Amnesty gav Ukraina skarp kritik för krigsbrott. Eller som härom dagen när ukrainska militär försökte ta sig fram och sabotera kärnkraftsverket när IAEA är där, FN har tackat Ryssland för att de skyddade FN personal på plats. Det vore väl ett krigsbrott att försöka skapa ett vapen som kunde få ödestigra konsekvenser,

   4
   3
 7. Ryssen har problem med sanktionerna som orsakar brist på bla kullager till järnvägsmaterielen vilket gör att tusentals vagnar redan står i brist på kullager.

  Detta medför att en massa järnvägsanställda har blivit överflödiga, så ryssen har nu beslutat att ca 10000 järnvägsanställda skall sändas till fronten. Med obefintlig utbildning och den utrustning som finns att tillgå, så kommer inte många av dessa friviliga att bli mycket äldre och klarar ryska järnvägen en dylik åderlåtning på folk ?

  Var är rysstrollen nu ?

  23
  13
  • Ryss trollet tycker det är underhållande att se när likasinnade håller en monolog.
   Att sen verkligheten inte är samma sak som önskedröm får man ta med en nypa salt.
   👍😁

   16
   4
  • Källa? För det har jag inte hört från något företag som sysslar med geopolitiska analyser

   3
   3

Kommentera