Sovjetunionens siste ledare, Michail Gorbatjov, är död

HISTORIA. Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov har dött, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska statliga medier, som citerar citerar sjukhuskällor.

Ronald Reagan och Michail Gorbatjov på Island 1986.

Gorbatjov ledde Sovjetunionen från 1985 till dess upplösning 1991 och är bland annat känd för perestrojkan, förändringar i de ekonomiska och politiska strukturerna under sena 1980-talet.

Gorbatjov gav Östeuropas folk sin frihet och visade upp ett mänskligt Sovjet-Ryssland.

Michail Gorbatjov gav människorna i Ryssland ett hopp om frihet och en bättre framtid Han gav omvärlden och Ryssland möjligheten till samarbete och fred. Nu har allt det lagts i ruiner av Vladimir Putin.

Gorbatjov tilldelades Nobels fredspris 1990 för att ha satt stopp för Kalla kriget. Han föddes 1931 och blev 91 år gammal.

-Pettersson tror att i Putins Ryssland hade Gorbatjov blivit arresterad och dömd till ett långt fängelsestraff. Putin uttalande i april 2005 att “Sovjetunionens kollaps var en av århundradets stora geopolitiska katastrofer”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

ķIBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Sovjetunionens siste ledare, Michail Gorbatjov, är död

 1. Nu har den siste kämpen i de fyras gäng gått ur tiden. Gorbatjov, Reagan, Thatcher och Johannes Paulus var de som knäckte kommunismen i Europa och gjorde så att folket i Öst Europa äntligen fick ta del av freden från 1945. Jag rekommenderar alla att läsa vad som hände, hur östtyskar fick åka på semester i Östeuropa, hur ungerska gränsvakter öppnade övergångarna till Österrike osv. Jag satt och tittade på tv den där dagen 1989 då muren började raseras. Man trodde då att fred skulle råda i Europa, men sedan kom Obama och genomförde en statskupp i Ukraina 2014, före det så bombade NATO (lekstugan som Andersson vill att vi ska bli medlemmar i) Serbien för att de försvarade sitt land mot albanska muslimer.

 2. I Michail Gorbatjov såg man att Ryssland skulle kunna utvecklas till ett
  fritt land precis som många andra Europeiska länder gjort, tyckte även
  Putin i början var inne på samma väg, men sen tog storhetsvansinnet
  överhand, han ville diktera vad andra länder fick göra eller inte göra,
  kort sagt han utvecklades till en tragisk figur med storhetsnoja!

  5
  4
 3. Michail Gorbatjov var en stor ledare som ville sitt folk och andra folk väl. Tänk att byta ut en sådan ledare mot en mini-Hitler vars enda förmåga är att hota andra människor och folk. Vilket nerköp!

  4
  4
 4. Båda dessa herrarnas första bilden uppnådde en aktningsvärd ålder, Reagan blev 93 år. Thatcher som spelade en avgörande roll i Sovjetunionens implosion blev 87 år. Problemet med Sovjetunionens sönderfall var att USA bytt president. Reagan var en hederlig man. Efter honom kom Bush senior, en fifflare i rang med Biden, och Clinton, mannen som tänkte med andra organ än hjärnan. Det Reagan och Gorbatjov kommit överens om rann ut i sanden och i stället för att inkludera Ryssland i den europeiska gemenskapen militariserades Rysslands grannländer.

  9
  1
  • Det var Putte som vägrade bli inkluderad i den europeiska gemenskapen. Under hela 90-talet försökte Europa få med Ryssland och hjälpte till att stabilisera landet samt ge det kontroll över sovjets gamla kärnvapen för att se till att Ryssland kunde bli stabilt och produktivt igen. Antar att det var därför som Tyskland gjorde sig helt beroende av rysk gas, för att på så sätt binda samman de två länder och förekomma krig genom ett gemensamt beroende precis som kol och stål-unionen hade bundit samman Frankrike och Tyskland.
   Detta gick bra tills Putte kom till makten och bestämde sig för att politisk konkurrens inte var i hans smak, det har gått utför med Ryssland sedan dess.

   USA sket i stort sett i Ryssland efter upplösningen. De gissade på att de hade 25 år på sig innan Ryssland var på fötter igen och gick därefter igång med sin plan att vända alla gamla sovjetkumpaner till sin sida. Hade inte muhammedanerna kraschat flera plan in i byggnader i USA 2001 så hade säkert Mellanöstern varit mycket stabilare och fredligare idag.

   2
   7
 5. Michail Gorbatjov lät till minne av hans älskade hustru Raisa, spela in en cd där han sjunger hennes favoritsång. (Intäkten från cd:ns försäljning var avsedd för barn med blodcancer):
  https://m.youtube.com/watch?v=euYTVWhJ214

  Michail Gorbatjov: “Sången till Raisa”
  https://m.youtube.com/watch?v=_pfJIokpUtk&feature=emb_imp_woyt

  (Fritt översatt)
  ”Det är mörk natt och kulor visslar över stäppen,
  vinden gråter genom telefontrådar och stjärnor flimrar svagt.
  I den mörka natten, min älskade, vet jag att du inte sover, att du invid barnets bädd, i all hemlighet torkar bort en tår.

  Jag älskar så dina djupa, milda ögon, mot dem vill jag trycka mina läppar. Denna mörka natt skiljer oss åt min älskade, mellan oss ligger en mörk, orolig stäpp.

  Jag tror på dig, – på dig mitt hjärtas kärlek, och tron har skyddat mig från den mörka nattens kulor. Jag är glad och lugn i dödlig strid, då jag vet att du möter mig med kärlek, vad som än händer.

  Döden är ej hemsk, den som vi ofta mött på stäppen. Och nu än en gång, ser jag framför mig, hur du väntar på min återkomst, sittande sömnlös intill vaggan. Och jag vet då, att med mig skall inget hända.”

  14
  • Pålsjö:
   Ett stort tack för dessa dina översatta rader…(i min situation)
   Hade nöjet att oförglömligt se denna store och betydande man i Berlin.Han är och förblir för mig personligen den största och mest betydande man,som levt under min tid.
   En man med oerhört stort hjärta o förstånd,i motsats till alla andra figurer,som funnits efter Lenin-revolutionen.

Kommentera