Reaktor 1 i Forsmark stängs för årligt underhåll

ENERGIPOLITIK. På söndags stängs reaktor 1 vid Forsmarks kärnkraftverk för årligt underhåll och bränslebyte. Reaktorn kommer att hållas stängd till 8 oktober vilket ger ett bortfall i elproduktionen motsvarande runt 800 gigawattimmar.

Forsmark 1, 2 och 3.

Anna Ek, ställföreträdande presschef på Forsmark, säger att stoppet är planerat sedan flera år. Hon förklara att de planerade stoppen alltid görs på vår, sommar eller höst så att reaktorerna ska kunna vara i full drift under vintern då behovet av el är som störst.

Tidigare under onsdagen rapporterades att reaktor 4 vid Ringhals kärnkraftverk inte kommer att kunna startas som planerat efter sommarens underhållsstopp. Istället beräknas reaktorn behöva hållas stängd till 30 november.

-Pettersson säger att det är strålande men det blir lätt så här när det inte finns marginaler på grund av politiska beslut.

Det skulle ha varit bra att ha Ringhals 1 och 2 nu men det tyckte inte S och MP.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar helt oförmögna att se konsekvenserna av sin egen politik. De är som barn och har svårt att koppla ihop handling och konsekvens. Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Reaktor 1 i Forsmark stängs för årligt underhåll

 1. Skulle man inte kunna skjuta på dem här stängningen tills efter Ringhals är igång igen?

  • Mejla Forsmarks ledning eller huvudägaren Vattenfall och fråga.

   Jag tvivlar på att det är lämpligt. Då kommer en reaktor att saknas när kylan har kommit sedan tror jag att de som sköter underhållet är inhyrda och kräver ersättning om de inte får utföra arbetet och kanske är uppbokade med andra arbeten senare.

 2. Det lär bli jobbigt för folk och företag nu när elpriset lär stiga radikalt , tyvärr är det “bra” att det blir på detta vis så att även Stockholm drabbas av rusande priser . . . Detta lär bli en rejäl dolkstöt i ryggen på MP och på S som tillåter detta med saboterad elförsörjning !

  Ps: Man ska inte glömma de övriga stödpartier som också är positiva till sabotage ! 😠

 3. Det är viktigt att vara den som först sätter namn på en företeelse, särskilt omm den är negativ för Sverige och svenskarna.
  Därför har s benämnt det statliga el-sabotaget med ”roterande frånkoppling”…
  Och sedan ges aktivister plats i media som beskriver den roterande frånkopplingen som normal samt att det var tidigare som det var onormalt.

  Men för att ge det en egen och ny vinkel vill jag nämna, värme kan vi vänja oss vid men när vi fryser far vi illa efter bara några minuter.
  Så i varma länder där AC:n snurrar för fullt är den verkliga miljöboven!
  För de behöver ingen kyla, de kan gott vänja sig vid värme, den skadar inte. Men i vår kalla nord har vi efter klimatet en skadlig kyla vi måste skydda oss ifrån.

  Igen är det de ljushyade nordiska folkslaget som ska straffas och utlänningar klara sig undan. Det är utlänningarna i andra länder som gör fel när de använder energi för att kyla värmen, det är helt onödigt!

 4. När vågar vi bita i det ruttna äpplet och inse att vi, tillfälligt, måste starta kraftverket i Stenungsund igen? 870 MW nästan i en knapptryckning.

  13

Kommentera