Artilleriet ”Archer” högst upp på Ukrainas önskelista

UKRAINA. Högst upp på Ukrainas önskelista till Sverige står det svenska artilleriet ”Archer”, skriver SVT Nyheter.

Archer Foto: Marcus Olsson/Försvarsmakten

Det bästa Sverige kan göra för vårt försvar den närmaste tiden är att ge oss det berömda, självgående, artillerisystemet Archer, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

En stor fördel med ”Archer” är att det går snabbt att stanna och skjuta för att sedan åka vidare vilket gör att det blir svårare för motståndare att slå ut artilleriet. Det säger Rein Pella, lärare i vapenteknik på Försvarshögskolan, till SVT.

Sverige ska ge Ukraina ett stödpaket värt en miljard svenska kronor. Halva paketet kommer att bestå av vapen, men det är ännu oklart exakt vilka.

Försvarsmakten om Archer

-Pettersson tror att 24 Archer kostar runt 1,5 miljarder inklusive ammunition, kringutrustning och utbildning. Räckvidden är beroende på ammunition upp till 50 km med en träffsäkerhet på tio meter. Eldhastighet är 8-9 skott i minuten.

Archers automatiserade system gör att det tar mindre än trettio sekunder ifrån att en eldgivningsorder inkommit till dess att första skottet kan avlossas och mindre än trettio sekunder att därefter åter påbörja förflyttning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Artilleriet ”Archer” högst upp på Ukrainas önskelista

 1. Eftersom vi har 12 Artsys-08 i lager som inte kan förbandsättas inom en förutsebar framtid så kan vi skicka dem. Om då Petterssons siffror stämmer skulle det motsvara 750 000 000 kronor.

  1
  1
 2. Den ryska fascismen måste krossas. Var finns allah ni som stod upp mot den amerikanska imperialismen? Den ryska motsvarigheten är väl lika avskyvärd som den amerikanska?
  💙💛💙💛💙💛💙💛💙💛

  16
  12
  • Samma oligarker där som där. Kriget i Ukraina, pandemin och klimatet utnyttjas skamlöst av dem som inte vill oss väl. Dessvärre verkar majoriteten av västvärldens regeringar vara vasaller till oligarkerna.

   20
   3

Kommentera