Nasas raket redo för månfärd

TEKNIK & VETENSKAP. I eftermiddag, klockan 14.33 i svensk tid, ska Nasas nya raket lyfta mot månen. Att uppskjutningsplattformen träffades av blixten fem gånger i går påverkar inte planerna. – Uppenbarligen fungerade systemet som det var tänkt, säger Nasas testchef Jeff Spaulding.

Artemis 1 på Kennedy Space Center i Florida, USA. Foto: NASA/Joel Kowsky

Ett kraftigt åskoväder drog in över Merrit Island på Floridas kustremsa under söndagen – dagen innan Nasa under måndagen skickar upp raketen Artemis 1 till månen.

Varken raketen, kapseln eller annan utrustning på marken skadades under ovädret, enligt Nasa. Trots att mer oväder är att vänta räknar Nasa med att kunna skicka upp sin raket under måndagen – 50 år efter att den senaste bemannade månfärden gjordes med Apollo 17.

Tiotusentals människor, däribland vice president Kamala Harris, har begett sig mot uppskjutningsplatsen Cape Canaveral för att följa raketens färd.

Artemis 1 är ett test inför kommande, bemannade månfärder. Ombord vid uppskjutningen finns inga människor men väl tre människoliknande dockor. Om allt går bra, hoppas Nasa att 2025 kunna sätta den första kvinnliga astronauten på månen.

Målet med Artemis-projektet är att vi ska tillbaka till månen för att kunna bo och arbeta där, menar Nasa-chefen Bill Nelson. Raketen ska fara en vända runt månen och tillbaka på 42 dagar för att testa hela det komplexa system som senare ska ta astronauter tillbaka till månens yta. Om tidsplanen håller ska den första astronauten sätta ner foten på månen under 2025 eller 2026, och i förlängningen ska ett slags månbas finnas på marken.

-Pettersson har läst att 1969 var första gången som människor landsteg på månen, i och med den amerikanska rymdfärden Apollo 11. Den senaste månlandningen var Apollo 17, som genomfördes 7 – 19 december 1972. Sammanlagt 12 människor (alla amerikaner) har gått på månens yta.

NASA LIVE

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Nasas raket redo för månfärd

  1. … plus en pride person och någon så kallad ”minoritetsreligion” (läs muslim)

Kommentera