Brittiska och svenska trupper i finsk militärövning i finska Lappland

FÖRSVARET. Den finska arméns stridsövning Vigilant Knife ordnas i norra Finland i Rovaniemi- och Rovajärviområdena 29.8 – 2.9.2022. Internationella partners från Sverige och Storbritannien kommer att delta i övningen. Största delen av arméns övningsstyrka består av Jägarbrigaden, Kajanalands brigad och Karelska brigaden. Det finns också deltagare från Arméstaben, Gardesjägarregementet, Björneborgs brigad och Lapplands gränsbevakningssektion. I övningen deltar cirka 200 till den anställda personalen tillhörande personer och cirka 1 300 beväringar och reservister. Övningen leds av arméns beredskapschef, överste Kari Kaakinen.

Soldat i Björneborgs brigad. Foto: Finska försvaret

Cirka 880 personer från Sverige och 80 från Storbritannien kommer att delta i övningen. De svenska trupperna kommer att förflytta sig till Rovajärvi från norra Sverige och de brittiska trupperna från militärförläggningen Sandhamn, Helsingfors under tiden 26 – 27.8.

Syftet med övningen är att öka den taktiska och tekniska kompatibiliteten och att förbättra förmågan att ta emot svenska armétrupper till norra Finland och att ordna det värdlandsstöd som dessa trupper behöver. Övningen är en del av arméns kompletterande internationella övnings- och övningsverksamhet sommaren 2022.

Övningen är en beredskapsövning så soldater var inte förberedda när de fick order att bege sig norrut.

Övningen sker inte så långt från den ryska nybyggda basen Alakurtti

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Brittiska och svenska trupper i finsk militärövning i finska Lappland

  1. Jobbade med en Finlandssvensk i slutet av sextiotalet som fick med sig svenska frivilliga i sitt förband. Han påstod att det svåraste med svenska frivilliga var att övertyga dom om att det var farligt.

  2. Så blir myggen i finska Lappland välgödda inför vintern. Bra att svenskarna är med och övar

    10
    4

Kommentera