Ukrainsk offensiv kan påverka stöd

UKRAINA. Ukraina har större motivation än Ryssland att undvika ett utdraget krig, och kan därför planera en motoffensiv – men experter varnar för att det finns flera risker med en sådan, skriver New York Times.

Michael Kofman, chef för Rysslandsstudier på CNA, berättar att omvärldens stöd kan påverkas om en motoffensiv misslyckas. Samtidigt påpekar han att Kiev förmodligen är oroade för att Ryssland ska kunna bita sig fast mer ordentligt vid ett utdraget krig.

Jack Watling, forskare på Royal United Services Institute i London, framhäver att beslutet om en motoffensiv måste fattas på militära grunder – inte politiska. Han menar att det finns en splittring mellan politiska ledare som vill se en seger, och militära ledare som vill försäkra sig om att tillräckliga resurser finns innan en motoffensiv inleds.

Det finns en önskan om att visa internationella partners att deras stöd kan hjälpa Ukraina vinna, inte bara stå emot.

De senaste fem dagarna har de ryska attackerna i Donetsk ökat i intensitet, dock utan några signifikanta landvinster. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i en lägesuppdatering.

Ett undantag är dock att pro-ryska separatister troligtvis lyckats närma sig byn Piskyj, nära flygplatsen i Donetsk.

Enligt försvarsdepartementets bedömning finns det en ”realistisk chans” att Ryssland trappar upp anfallen för att locka in eller hålla kvar ukrainska trupper, då Ukraina misstänks planera en motoffensiv.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ukrainsk offensiv kan påverka stöd

 1. Dom som pratar om en ukrainsk offensiv kan också förklara hur den ska gå till.
  Ryssen är överlägsna gällande elkraft, dom har säkert 10ggr fler artilleripjäser och därtill än större ammunition fördel.
  Dom har dessutom ett stort flygvapen och till det världens största ansamling av stridsvagnar.
  Det sistnämnda är bristvara i den ukrainska armen numera.
  Tror inte ett dugg på att ukrainarna ens kommer att försöka sig på en storoffensiv.
  Små begränsade försök möjligtvis.

  20
  6
 2. Jag tror alla förstår att kriget är slut inom kort. Ryssland har blivit andfått och då är slutet nära. När Ryssland fått håll så är det finito.

  25
  14
 3. Ett utdraget krig är väl vad det militärindustriella komplexet önskar. Obegränsad försäljning av krigsmateriel. Inget att oroa sig för, skattebetalarna betalar. Som vanligt.

  23
  6
  • Visst är det så samtidigt som ryssarna ställer upp med testmateriel utan kostnad. De kommer säkert börja mäta effektiviteten i antalet eliminerade ryssar.

   3
   8

Kommentera