En skjutning kostar 75 miljoner kronor

BROTTSLIGHET. Det skjuts och mördas som aldrig förr i Sverige. Hittills i år har det varit c:a 250 skjutningar, 47 människor har dött och 75 ha skadats. Till dem som säger att det har alltid varit så här kan jag säga att det aldrig någonsin varit så här och den ansvarige justitieministern socialdemokraten Morgan Johansson verkar ha dragit sig undan.

Frånsett det ofattbara mänskliga lidandet så kostar den här grova, oftast invandrarrelaterade brottsligheten oerhörda pengar. 75 miljoner kronor, det är den totala prislappen som samhället får betala efter en skjutning i Stockholms län. Siffrorna kommer från ett internationellt forskningsprojekt som räknar på gängkriminalitetens kostnader. Paradoxalt nog är det dödliga våldet inte det dyraste, skrev tidningen Mitti.se år 2018.

Siffrorna kommer från nationalekonomen Ingvar Nilsson vid Institutet för socialekologisk ekonomi som arbetat på uppdrag av allt ifrån regeringen till EU-kommissionen.

Han har bland annat räknat på utanförskapets ekonomiska och sociala samhällskostnader och prislappen för våldet det medför.

I scenariot för en skjutnings kostnad antas det att ett brottsoffer skadas lätt och ett annat får svåra livslånga skador.

Något som högst troligt leder till ekonomiska hjälpinsatser från både försäkringskassa och socialbidrag. Vidare räknas på hjälpinsatser för anhöriga och eventuella vittnen.

Därefter räknas kostnaderna även in för den efterföljande polisutredningen och rättsväsendets gång där en person blir dömd till ett långt fängelsestraff.

Slutnotan hamnar på cirka 75 miljoner kronor.

Det paradoxala är att det inte är det dödliga våldet som är det riktigt dyra. Det är våldet som leder till långvariga effekter som är riktigt dyrt, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson.

Andra exempel i hans studier är kostnaden för ett helt grovt kriminellt organiserat gäng och en av deras medlemmar.

Men även enskilda brott som ett värdetransportrån eller ett mindre personrån.

Poliskommissarien Gunnar Appelgren är involverad i Stockholmspolisens arbete mot grovt organiserad brottslighet, och enligt honom får våldet även andra kostnadsföljder.

Den rädslan som det här skapar kostar stora pengar. Tänk bara på bostadspriser som sjunker när folk inte vill bo i de våldsamma områdena längre, säger han.

Vi frågar oss om vi har råd med avhopparverksamhet och andra sociala åtgärder. Men faktum är att vi inte har råd att inte satsa på dessa, säger Gunnar Appelgren.

-Pettersson hör inget om att stoppa massinvandringen trots att drygt 90 procent av gärningsmännen är invandrare, jag hör inget om att utvisning ska vara obligatoriskt eller om att ändra lagarna så att svenska medborgarskap kan dras in…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “En skjutning kostar 75 miljoner kronor

 1. Inte nog med att en enda skjutning kostar c:a 75 miljoner, våldets långvariga effekter orsakar dessutom riktigt dyra kostnader, – och inte lär de sjunka, något som Affes statistikblogg ger belägg för. I ett nytt rörligt diagram visas Sveriges befolkningsökning bland inrikes födda med två utrikes födda föräldrar, där män i gruppen 15-34 år ökar mest och som är en grupp med hög brottsbelastning. Diagrammet visar deras härkomst från 13 länder och hur olika länder skiftar plats från 1980 fram till i år, – med framskrivning till 2024.

  För närvarande är det f.d. Jugoslavien som leder gruppen, följt av Finland, med Irak, Turkiet, Libanon, Iran och Syrien på plats nr. 3, 4, 5, 6 och 7, samt Etiopien/Eritrea och Somalia på 9:e, resp. 11:e plats.

  År 2024 beräknas att 55% inom gruppen har ursprung i MENA, 34% har ursprung inom/utom Europa och att de med ursprung i Norden endast är 11%, från att ha utgjort över 60% år 1980.
  På ett åskådligt, klart och tydligt sätt, visar Affes statistikblogg hur Sverige omvandlas:
  https://affes.wordpress.com/2022/08/22/overblick-del-5-andra-generationen-man-15-44-ar/

 2. Sossarna vet att Morgan är dålig PR, folk blir förbannade när de ser honom. Man vinner inte val genom att göra folk förbannade!
  Det är också det som är anledningen till temporärt sänkta drivmedelspriser, folk blir förbannade när det är dyrt att tanka!

  Leende glada människor verkar snälla, därför är politikerna leende och glada på valaffischerna!

  För övrigt är M valaffischer helknäppa. ”Nu gör vi Sverige bättre!”
  Det säger ingenting eftersom ”bättre” är relativt.

  Och S valaffischer med ”Sverige kan bättre” borde ersättas med ”Sverige kan bli sämre, ge oss fyra år till så ska ni få se”

  Mp borde ha ”svensken kan dra åt helvete”.

  20
 3. Morgan och stekhällen förstår inte ens själva att de ska avgå med omedelbar verkan utan att passera GÅ.
  Men när IQ är nära noll så förstår man, maggan rensar ut detta par i september för gott.
  Dom får inte ens plats på en valaffisch det förstår man, men inte dessa puckon.

  14
 4. Morgan vilar upp sig och låter fotsoldaterna sköta valarbetet. Räknar med att återkomma till sin tron för ytterligare fyra år.

  14
 5. VINSTEN KOMMER SENARE!!

  Att det kostar “130” miljarder just nu är småpotatis och det räcker med att stänga några förskolor, öka antalet elever per klass och försämra lite för pensionärerna som ändå skall dö.

  Som du röstar får du leva.

  All makt till politikerna och ingen till väljarna!

  14
 6. Tja, men vi tjänar väl också på att en skurk försvinner, dock jag vill att alla ska leva, och bara lsglydiga.

  1
  5
 7. Nämen….
  Vi får kanske trycka på lite hos bolagsägarna för AB Sverige!!!🤣
  Eller de vill ju ha det så här väl?

  10
  2
 8. Ingen normalbegåvad förstår att det inte blir någon ändring till det bättre om samma politiker som styr idag får fortsätta i fyra år ytterligare.

  24
  1
 9. Antar att nuvarande vänsterregim tycker att 75 miljoner för en skjutning är väl investerade pengar. Ingen fick lov att kritisera den politik som gjorde att vi fått nästan dagliga skjutningar.

  23
 10. Vi har i allt för många år hört hur politikerna satsar pengar på sociala åtgärder för att få ner kriminaliteten, försöka hindra rekryteringen och även avhopparverksamhet.
  Men pengarna är kortsiktiga och resultaten alldeles för dåliga.
  Förutom hos SD, har vi hört något från de andra partierna om indragna medborgarskap och förpassningar från riket?
  I Stockholm har hittils i år ca 90 konstaterade skjutningar skett. 2021 skedde 137 konstaterade. Sen tillkommer ju de “övningsskjutningar” som sker i skogarna och garagen.
  Varken S eller M har hittills visat att de har några lösningar på problemen. Bara hoppas att SD ökar än mer vid valet, så att även de får visa om det är verkstad eller bara prat.
  Landet har inte råd att ha en massa invandrare som inte gör rätt för sig.

  30
  1
 11. Koranbränningarna kostade enligt uppgift bara 43 miljoner. Rena reapriset.

  Kommunistpartiets ledare vill se ännu generösare invandring. Hon säger att brottslighet inte har med hudens pigment att göra och ser inget samband mellan invandring och brottslighet. Drygt 8% av Sveriges röstande håller tydligen med.

  25
  1
 12. Detta är ju ändå bara ena sidan av problemet. Då mycket av våldet är drogrelaterat så borde väl nån räkna på kostnader för drogrelaterade kostnader såsom överdos, rehab osv. Men det verkar nästan ha fallit bort helt o hållet. Den gamla slogan “krossa knarket” är väl bara att förpassa till historien.

  25
 13. Eskilstunas socialdemokratiske kommunalråd skriver på Facebook ”häng ut dem”, jag tycket att det istället borde vara ”häng dem högt” enligt gammal fin västerntradition. Då skulle till slut även kostnaderna för det importerade babbevåldet minskar kraftigt.

  32
  1
 14. Jo Pettersson, med handen på hjärtat så har du rätt när du skriver att du inte hör, men du ser i ditt eget kommentarsfält att folk börjat få nog. Det är nog nu.

  32

Kommentera