En tolkningsfråga

Nu börjar de olika opinionsinstitutens väljarbarometrar ramla in i en strid ström och värst av dem är SIFO. Medias rubriksättningar brukar vara mall, men hur ligger det egentligen till?

“SD får sitt sämsta resultat på fyra år”, står att läsa i SvD efter att SIFO publicerat ännu en opinionsundersökning. Just SIFO har nämligen valt att börja publicera sina mätningar flera gånger i veckan.

Den nyfikne väljer då förstås att ställa frågan. Om vi nu håller oss till SD. Hur kan de tappa en hel procentenhet under bara ett dygn? Följdfrågan blir förstås. Har man frågat exakt samma personer både den 18:e och den 19:e?

Hur värdefulla och förtroendegivande är då dessa opinionsundersökningar? Ja, tittar man på Novus mätning i torsdags blir frågan relevant.

Jämför dessa institut och de siffror man presenterar. I den ena ligger SD under valresultatet, i den andra över. Vem kan man lita på?

Sanningen ligger väl ändå i hur väljarna röstat den 11:e september och alla som vill förstå, förstår att inga av de siffror SIFO och Novus presenterar ovan kommer att gälla den dagen.

11 thoughts on “En tolkningsfråga

 1. Dessa “Mätinstitut” har tappat i trovärdighet. Inget att ta på allvar, men – fattar svensken detta?
  Hur länge skall svensken låta sig luras? Varför tror man att de politiker som skapat oredan skall kunna rätta till tillståndet när de inte gjort det på de senate åtta åren?
  Vakna!

 2. Man har koll på hur de olika regionerna i Sverige röstar. Det går alltså att vikta undersökningen mot den eller de delar av landet där utfallet gynnar det man vill trycka på med hjälp av statistiken.

  2018 blev reaktionerna förvånade, det röda norrländska fästet hade fallit, de hade slutat rösta som de brukar!
  Samma med statistik, gör man ett slag över den delen av befolkningen så brukar utfallet bli så här (dvs det som önskas).

 3. En mätning där Svensk Media ingår kan ju aldrig bli till SD s fördel, det
  är ju bara att följa all den skit dom skriver om SD under ett år för att få
  bilden klar över hur enögd Media är! Så använd din röst istället för att lita
  på dessa mätningar!

  17
 4. Om väljarna anser att de konservativa vinner alla debatterna och sedan säger att de ska rösta på socialisterna i opinionsundersökningar är det något som skarvar.

  18
 5. Det skulle vara förbjudet med denna propaganda, förlåt dessa så kallade undersökningar nu inför valet. I många länder är det dessutom så.

  Rätta mig om jag har fel, men bland annat i Polen som förståsigpåarna här alltid hoppar på för deras påhittade brist på demokrati är det så!

  Detta just för att media inte skall kunna påverka resultatet!

  16
 6. Har försökt hitta Sentios siffror, men inte lyckats. Nyheter idag skriver att Mp är större än C och att SD tappat stort. ån som vet nått om det?

 7. Blir nog en sk, DDoS attack för att frisera siffrorna igen.

  Det viktiga är inte vem som röstar utan vem som räknar rösterna(stalin).

  23
 8. Jag röstar på det parti som representerar mig och mitt folk. Ett parti som inte skriker klimatkris och är flyktingvurmare. Ett parti som är icke feministiskt då jag tror kvinnors frigörelse kostat män för mycket.

  51
  1
 9. Avsikten med dessa olika opinionsundersökningar är att påverka forkets ( läs valboskapens ) beteende.

  41

Kommentera