Inga ryska landvinster – första gången sedan 6 juli

UKRAINA. Under torsdagen rapporterades inte en enda territoriell rysk vinst in – för första gången sedan den 6 juli. Det skriver den amerikanska tankesmedjan ISW i en rapport.

Tankesmedjan konstaterar dock att Ryssland har genomfört flera misslyckade angrepp i östra Ukraina. Enligt ryska källor ska även flera explosioner ha skett på Krimhalvön under natten, och Ukraina hävdar att de beskjutit en rysk militärbas i Cherson-området.

Bedömningen följer flera dagar av rapporter om ryska attacker mot Charkiv, där flera personer dödats.

***

Attackerna på Krim skapar bekymmer för ryssarna.

Det är sannolikt ukrainska specialförband eller partisaner som ligger bakom den senaste tidens explosioner på Krimhalvön. Det säger Jacob Hedenskog, analytiker på Utrikespolitiska institutet, till TT.

Exakt hur anfallen gått till är oklart, men Hedenskog påpekar att det inte tycks röra sig om artillerield, eftersom närmsta frontlinje ligger så långt bort. Att Ukraina tycks ha förmågan att utföra specialoperationer i ett ryskkontrollerat område måste ”skapa huvudbry” för ryssarna, tror Hedenskog.

Att attackerna inte är isolerade utan utförda på olika ställen tyder på en omfattande förmåga att utföra den här typen av anfall, säger Hedenskog.

***

Ryska spioner missbedömde motståndarna och vilseledde Kreml inför Rysslands invasion av Ukraina. Det skriver Washington Post som i månader gått igenom en mängd känsligt material inklusive avlyssnad kommunikation som involverar ryska underrättelsetjänstemän, såväl som djupintervjuer med höga ukrainska, amerikanska och europeiska tjänstemän.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Inga ryska landvinster – första gången sedan 6 juli

 1. Premiärministern i ett NATO-anslutet land som är medlem i EU uttalar sig om Ukrainakriget.
  Samnytt:
  “Premiärministern noterade att västvärlden inte kan hitta en lösning på konflikten med militära medel medan sanktionerna misslyckats med att destabilisera Ryssland och bara gett Europa självt ett rejält slag. Orban hävdade också att det inte finns något enhälligt internationellt stöd för USA och Ukraina.

  – En stor del av världen ställer sig med eftertryck inte bakom [Washington och Kiev], inklusive kineserna, indierna, brasilianarna, Sydafrika, arabvärlden, Afrika, sa Orban.

  Men i synnerhet andra energioberoende nationer kommer att vinna på Europas försvagade ställning, tillade han.

  – Ryssarna gynnas. EU:s import från Ryssland har minskat med en fjärdedel och Gazproms intäkter har fördubblats. Kineserna gynnas; de brukade vara utlämnade till arabernas nåd. Och, naturligtvis, gynnas stora amerikanska företag, sa Orban och pekade på skyhöga intäkter för de amerikanska olje- och gasjättarna ExxonMobil, ConocoPhillips och Chevron.

  Sammanfattningsvis varnade Orban för att resultatet av konflikten i Ukraina kan ”sätta ett definitivt slut på västerländsk överlägsenhet”.”

  9
  5
  • Att lyssna på Orban angående Putte är som att lyssna på de tyska toppolitiker som också är köpta av Putte.
   Jag har inget emot Orban som en politiker som står upp för sitt folk. Men han har valt fel sida här, antagligen på grund av att han var lika korkad som tyskarna och satte sig i knät på Putte genom att basera sin energipolitik och marknad på rysk gas.
   Orban verkar ha glömt hur ryssarna behandlade Ungern 1956. Glömmer du din historia är du dömd att upprepa den och skulle Putte, mot all förmodan, vinna i Ukraina så är inte steget långt till att ta Ungern också.
   Varför skulle vi då hjälpa Ungern?

   4
   3
  • Östberlin 1953, Ungern 1956, Tjeckoslovakien 1968 osv

   Kirunasvenskarna fick efter förtjänst.

   • Blanda inte ihop Sovjetunionen med Ryska Federationen.
    Idag finner du kommunismen i första hand bland de rikaste rika i USA och Israel samt i Kina och Nordkorea. I Ryssland styr ingen kommunism.

   • Håkan, givetvis ska Sovjetunionen och Ryska Federationen blandas ihop.

    Ryssland var var den ledande republiken i Sovjetunionen, de har samma traditioner av att förtrycka oliktänkande, samma imperialism, osv. Putin har dessutom sagt att Sovjetunionens kollaps var en katastrof…

    Demokrati och yttrandefrihet är inget den före detta KGB-agenten uppskattar. När Putin invaderade Georgien 2008 var det ett första steg i att bygga upp Ryssland till en stormaktskopia av Sovjetunionen. Det fortsatte med annekteringen av Krim 2014.

    Putins dröm är att upprätta en buffertzon runt Ryssland på samma sätt som fanns under Sovjettiden.

    Väst ska erkänna att särskilt länder som Ukraina, Belarus och Georgien, men i praktiken alla före detta Sovjetrepubliker är en del av den ryska intressesfären.

    Dessa länder ska inte längre självständigt kunna fatta sina beslut utan vara lydstater till Ryssland.

    Putins politik måste bort.

 2. Det finns personer t.ex. här på bloggen. som borde resa ned och ansluta sig till t.ex. Wagner eller Rusich, bägge organisationerna lär ju vara i stort behov av nya, villiga orcer. Då dessa icke nämnda personer tydligt insupit Kremls lögner så torde de vara de perfekta personerna för att låta sig rekryteras samt bemöta hederliga ukrainare på det vis orcer gör.

  21
  13

Kommentera