Oljekraftverket nyanställer – ökar produktionen kraftigt

ELKRISEN. Den gröna omställningen går inte så bra. Elkrisen med rekordhöga elpriser i södra Sverige har gjort att elproduktionen i Karlshamnsverket ökar kraftigt, skriver Dagens Industri.

Karlshamnsverket drar 140.000 liter olja i timmen när det går för fullt.

Nu planeras nyanställningar för att det gamla oljeeldade reservkraftverket ska kunna öka fortsätta öka produktionen och bidra till att möta det allt sämre läget för elförsörjningen i södra Sverige. Det uppger vd:n Henrik Svensson i en intervju.

”I takt med att underskottet på elproduktion i södra Sverige blivit allt större spelar Karlshamnsverket en allt viktigare roll för att trygga elproduktionen. Vi har i år ökat produktionen kraftigt. Vi planerar nu att stärka organisationen som i dag har drygt 50 anställda. Målet är att nyanställa åtminstone ett tiotal personer för att kunna växla upp ytterligare”, säger Henrik Svensson.

Förra året producetade Karlshamnsverket el under fler timmar än under de senaste tio åren sammanlagt och Karlshamnsverket fortsätter alltså att öka elproduktionen.

”Vi har redan producerat mer än vi gjorde under hela förra året. Produktionen är fortsatt blygsam i förhållande till vår totala kapacitet, och vi förbereder oss nu för att kunna öka ytterligare om det skulle behövas för att säkra elförsörjningen och möta den växande risken för akut effektbrist som Svenska kraftnät varnat för”, säger Henrik Svensson.

-Pettersson säger att oljan är också svindyr men eftersom elpriserna är horribla så är det lönsamt ändå. Märtas politik skapar arbetstillfällen i Karlshamn. Stenevi får väl gråta ut i SVT…

Steget Efter

***

16 thoughts on “Oljekraftverket nyanställer – ökar produktionen kraftigt

 1. Att Sverige gick med i EU har inneburit fritt inflöde av brottslighet och fritt utflöde av el.

 2. Jag förstår mig inte på “grön politik”, den är obegriplig.
  Hur många elbilar kan man ladda med strömmen som kraftverket producerar?

  • Det verkar ju onödigt att gå via dieseleldade Karlshamnsverket för att få el till bl.a. elbilar, det måste ju vara enklare att gå tillbaka och köra med dieseldrivna bilar som vi gjort tidigare.
   Det tror jag är framtiden!

 3. Jaha, hur skall sossarna få “marknaden” att stänga detta kraftverk också nu då?
  Som de fick kärnkraften nedstängd menar jag.

  Det blir till att ta i med hårdhandskarna. Svenskarna skall ta mig fan inte ha någon el, det är väl det som är hela poängen med “energieffektiviseringen” som MP (svansens som viftar på hunden) yrar om?

  21
  • Sozzarna och MP diskuterar nu att införa en ny “karlshamnsskatt” som är tänkt att byggas upp till fonder att användas till att finansiera sozzarnas och MP:s kommande valpropaganda inför 2026.
   Dessutom kommer sozzarnas f.d.ekonomichef att anställas som ansvarig för dessa fonder.
   Därmed är cirkeln sluten!

 4. Klok ledning i Sydkraft på den tiden. Man byggde Karlshamnsverket med berglager för krigsolja för att säkerställa elförsörjningen i Syd. Då ingick Barsebäcksverket och Oskarshamnsverket i kalkylen.

  När nu Miljöpartiet har pressat Statsministern att skattemässigt pressa ut kärnkraftverken och kraftvärmeverken från marknaden till nedläggning så trodde man nog att Karlshamnsverket skulle självdö. Nu blommar det upp som räddningen i syd. Tji fick du Bolund!

  24
  • Och glöm inte Öresundsverket som de också skrotade efter några ynkliga års produktion. Gissa vem som betalar kalaset?

   18
   • Den som fattade beslutet att lägga skatt på Öresundsverket så att det måste avvecklas och säljas till Vietnam borde namneligen ställas till svars när man misslyckas med att återstarta från tomt nät.

 5. Och det är inte ens kallt ute. Mitt förslag är att elbilar med jämn slutsiffra får bara ladda jämn datum och elbil med ojämn slutsiffra på ojämn datum. Arbetslösa kan sitta och trampa cykel med generator kopplad till el nätet 8 timmar och alla från Mellanöstern får rida kamel istället för att köra bil.
  Vansinnigt? Nej, nej, det är regeringens energipolitik som är vansinnig.

  30
 6. Duktiga miljöpartiet ordnar jobb år Karlshamnsbor .
  Men lite synd om planeten .
  Men det förstår de säkert inte.

  28
  1
 7. Skulle inte Lorentz Towatt MP , Också kallad “0 watt ” sluta med politiken?
  Då är här ju ett jobb för honom?

  25
  • Lårens undrar i sitt stilla sinne, “är det inte lättare att installera två hål i väggen hos alla?” I hans lägenhet på Södermalm finns flera kontakter så han behöver inga kraftverk för att ladda elcykeln.

   27

Kommentera