Rysslands ekonomi har stora problem

RYSSLAND. Västvärldens sanktioner har tillsammans med företagens flykt lamslagit den ryska ekonomin på ett för landet katastrofalt sätt, hävdar forskare vid Yale i en ny rapport.

Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier, bedömer att rapporten är trovärdig, rapporterar SVT Nyheter.

Den dokumenterar det som många kan ha misstänkt redan, att den ryska ekonomin har stora problem, säger Kragh.

Omkring 1 000 utländska företag har lämnat landet efter invasionen av Ukraina, vilket beräknas motsvara 40 procent av Rysslands BNP.

-Pettersson säger att Rysslands BNP var redan liten, ungefär 1/25 av EU och USA sammanlagda och nu är den riktigt dålig även om det ser ut som vanligt i Moskva och Sankt Petersburg. Inkomsten per capita har stått helt still sedan de invaderade Ukraina 2014. Strukturellt är det en katastrofalt dålig ekonomi med en BNP som Italiens.

Ryssland utanför de stora städerna är dock tåligt och Ryssland kommer att överleva.

-Pettersson tror dock inte Kina väljer Ryssland före västvärlden. Kina gör det Kina tjänar på och det är billiga råvaror från Ryssland och sälja prylar till väst.

Det bästa med att den ryska ekonomin drabbas är att det betyder att de kan tillverka färre raketer, granater och stridsvagnar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Rysslands ekonomi har stora problem

 1. Vissa företag gör också stora förluster som en följd av bojkotten mot Ryssland. Coca Cola som exempel förlorar 195 miljoner dollar på sin bojkott. Ryssland är/var den näst största marknaden. Men jag förstår inte vart Pettersson fått sina siffror. När man lyssnar till media som är neutrala så har den ryska ekonomin inga större problem. Och det tack vare att man tar betalt i rubel för sina leveranser av t.ex gas. Rubeln klätrar i förhållande till dollarna och den ryska börsen är all time high. Putin är en populär person, inte bara i Ryssland, utan också i Asien, Afrika och Syd- och mellanamerika. Som ett antal journalister skriver, väst matas med den information som vita huset vill ska komma ut. Ryssland gör många fel, det ska man inte sticka under stol med, men att göra som ukrainsk militär, beskjuta ett kärnkraftverk är nog inget som ryssarna skulle göra

  1
  2
 2. Om Ryssland med sina enorma naturtillgångar lagt ner sin sjukliga misstänksamhet mot väst och istället öppnat upp landet helt för alla typer av samarbete, samt istället ägnat sig åt vapenskrammel vid sina muslimska grannländers gränser istället för mot väst så hade Ryssland kunnat vara världens rikaste land!

  7
  2
  • Har du märkt hur från det urfattiga Soviet Union kom plötsligt hundratals miljardärer medan 100+ miljoner vanliga ryssar fortsatte vara relativt fattiga. Orsaken är att dom miljardärerna blev miljardärer när dom stjäl/rånade statens egendomar eller korrumperade statens tjänsteman/politiker som gav rättigheterna tii dessa blivande oligarger.

   Hade Ryssland gjord som du föreslog och ”öppnat upp landet helt för alla typer av samarbete” hade dom västerländska bankerna/oligargena genast köpt alla naturtillgångar. Och vanliga ryssar hade fårtsatt att vara fattiga.

   Alla länders naturtillgångar måste först och främst gynna den egna befolkningen. Har landet blivit stulen av naturtillgångar av tidigare korrupta politiker eller oligarger som äger pengarmaskinen som gör oändluga mängder pengar från “ingenting”(skuld=pengar). Ja, i det fallet måste befolkningen få rösta om dom vill ha deras naturtillgångarna tillbaka till att användas för nationens bästa. Har man få naturtillgångar, som Japan, måste man hitta på någonting annat att leva på.

 3. Minns från sovjet-tiden att dom var värdelösa på tillverkning. Är det samma idag kan dom verkligen sakna det som produceras i väst.

  16
  3
  • Du har rätt. Det sägs att EUs bnp inte kommer öka med 2,5% nästa år utan bara 1,5%. Rysslands bnp kommer däremot sjunka med 75% jämfört med 2021 tror jag.

   19
   5
   • Man räknar inte BNP per capita så det innebär att vid varenda hus och bilbrand så ökar BNP.
    Även om du slår ut din egna fönster så bidrar du.
    Att Ryssland skulle gå 75% back………… från vad?

    7
    4

Kommentera