Amnesty har misslyckats med att få ut budskapet

UKRAINA. Amnesty misslyckades med att nå ut med sitt budskap i det brett kritiserade pressmeddelandet om den ukrainska militärens äventyrande av civilas säkerhet, skriver Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson på DN Debatt.

En byggnad i brand efter ryska bombningar i staden Tjuhujiv i östra Ukraina, krigets första dag, den 24 februari 2022. Bild från Amnesty.

Organisationen har konsekvent fördömt Rysslands aggression och krigsbrott – men arbetet utgår från folkrätten, och både aggressor och försvarare har en skyldighet att i möjligaste mån skydda civila, skriver Anna Johansson.

”När vi varit i Ukraina för att utreda ryska övergrepp har vi stött på indikationer om missförhållanden från ukrainsk sida, vilka vi sedan följt upp och verifierat. I ett sådant läge är det vår plikt att även publicera dessa.”

Amnesty kommer nu att utvärdera publiceringen och göra mer ingående riskanalyser framöver, enligt Johansson.

“Situationen är akut och vi kräver att Ryssland omedelbart upphör med det urskillningslösa våldet, skyddar civila och respekterar internationell rätt”, skriver Amnesty på sin hemsida. Där kan du också mejla det Ryska försvarsministeriet och kräv att Ryssland omedelbart upphör med sina krigshandlingar, beskyddar civilbefolkningen och upphör med sina brott mot internationell rätt.

-Pettersson säger att Rysslands regering är ensamt ansvariga för kriget i Ukraina och lidandet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Amnesty har misslyckats med att få ut budskapet

 1. Mig veterligt sitter det en massa kärringar av båda könen i toppen på Amnesty. Jag betvivlar starkt att dessa bortklemade vpk-are, besitter den kompetens, som är nödvändig för att göra en objektiv bedömning, av Ukrainas sätt att försvara sig. Det bästa Amnestys toppar kan göra, är att återgå till rödvinsflaskan!

 2. Amnesty är en extremvänsterorganisation och dessutom rasistiska mot vita människor, precis som resten av vänstern. Dvs. S, L, V, C och De Gröna Khmererna.

 3. Amnesty är en socialistisk relik från kalla kriget. Deras falska pressmeddelande om påstådda Ukrainska krigsbrott som de aldrig gav några bevis på påvisar detta. Men detta är inte ett undantag att Amnesty påstår att demokratier med västerländsk inriktning “bryter mot folkrätten”. Amnesty påstår alltid att det bara är Israel som bryter mot internationell lag trots att Israel är den som försvarar sig och sitt folk mot muslimska terrorister i landet och grannländerna men Amnesty har aldrig fördömt muslimernas uppenbara brott mot folkrätten trots att dessa är hundrafalt fler i konflikten med Israel.

  18
  3
 4. Lobbygrupper med högt avlönade generalsekreterare är aldrig trovärdiga för en vanlig människa. Har man ett trovärdigt namn så har oftast även skaffat sig skattebidrag som tvångsbetalas av just den vanliga människan plus bidrag genom hycklande annonser.

  23
  1
 5. Kan vara så att Amnesty styrs av gamla VPKare som har svårt att kritisera Putin. Se på de V.are som viftar med terroristflaggor utan att Nooshi törs säga till . Deras tokiga tankar om revolutioner sitter djupare än man tror. SD är betydligt beskedligare än kommunisterna .
  Deras stora problem är att de kommit för nära köttgrytorna . Och där är det figth om platserna.
  Allt annat skitsnack är bara till för galleriet.
  Och det sovande folket tuggar i sig .

  27
  4
  • När makten även ger sig på Amnestys rapport så har man gått för långt.
   De var på plats i Ukraina när utredningen gjordes vilket borde bädda för en neutral bild av krigs brotten .
   Ska istället skrivbords folket få avgöra Sanningshalten i Amnestys utredning?
   Vem törs säga fel sanning i dagens värld?
   Under 8 år av inbördeskrig i Ukraina så har medierna mörkat situationen i Donbas området ända tills Ryssland gick in i landet.
   Det är en stor skandal det vi just nu beskådar.
   Amnestys trovärdighet är förbrukad åt båda hållen
   Ska bli intressant att se vilken organisation som MSM medierna tycker står för deras verklighets bild och sanning.

   20
   17
   • Pettersson

    Då har inte Ryssland heller gjort några krigsbrott.
    Som jag skrev “Amnestys trovärdighet är förbrukad åt båda hållen”.
    När det gäller etniska ryssar eller Ukrainare i Donbas så kan du förklara för mig vad du menar.
    Mig vetligen så är Ukraina ett land som Lenin skapade av Rumänien, Polen och Ungern.

    15
    14
   • Jag har förklarat Donbass för dig flera gånger men du tar aldrig åt dig fakta som skiljer sig från din Putin propaganda.

    Du skrev “När makten även ger sig på Amnestys rapport så har man gått för långt. De var på plats i Ukraina när utredningen gjordes vilket borde bädda för en neutral bild av krigs brotten”

    Sedan ändrade du dig i samma kommentar. Vad gäller?

    När det gäller Ukrainas historia får du nog läsa på rejält.

    14
    10
   • Många verkar ha tappat läs- eller förståelseförmågan angående rapporten.

    Rapporten säger klart och tydligt att Ryssland startade kriget och har, hur man än vänder och vrider på det, precis som P säger, eget ansvar för att kriget pågår. Ryssland begår krigsbrott mer eller mindre på löpande band. Inget nytt där.

    I krig – anfall eller försvar spelar ingen roll – måste militären vidta alla tillgängliga åtgärder för att skydda civilbefolkningen. Att ställa upp militära grupperingar och vapen, och slå läger osv. i civila byggnader och i bebodda områden utan att först evakuera befolkningen är att utsätta civila för fara..

    Amnesty skriver att de fann att civila utsattes för onödig risk i merparten av de områden som de inspekterade. De vädjar till the ukrainska militären att börja skydda befolkningen bättre.

    Samma vädjan går till ryssarna. Skjut inte in i städer eller bebyggda områden. Ryssarna skyller antagligen på att “vi skjuter mot militära mål” eftersom tekniskt sett blir en byggnad ett militärt mål när militären tar över den. Det är dock aldrig legitimt att skjuta mot civila.

    Tänk efter lite nu. Det är civila ukrainare vi talar om. Den ukrainska militärens eget folk. Varför blir det sånt raseri och ilska när detta påtalas. Borde inte en rilmligare reaktion vara att “vi ska göra allt vi kan för att inte utsätta civila för fara, men ibland är det omöjligt.” Nej, i stället ett kompakt förnekande och beskyllande att rapporten är felaktig. Man kan nästan tro att ukrainska militären ger f-n i sin befolkning.

    6
    2
   • @gammeldags:
    ”Mig vetligen så är Ukraina ett land som Lenin skapade av Rumänien, Polen och Ungern.”

    O fan, hittade Lenin på ukrainska språket också eller uppstod det spontant som en kombination av ungerska, polska och ryska?

    Ett folk existerar inte om de lever nära en kolonialmakt typ? Eller? Låter lite som något Mona Sahlin skulle kunna hitta på. Förneka ett folks existens för att det gynnar ens egna ambitioner.

 6. Amnesty SE’s analys är gjord av bortskämda personer som betraktar skeenden utifrån sin egen överbeskyddade tillvaro, och som inte på något sätt kan fatta hur man reagerar under vapenhot.

  25
  4
  • Det är också ovanligt att Amnesty kritiserar ockuperade eller attackerade folk på detta sätt. Eller kan någon hitta liknande om palestinier eller kurder från Amnesty?

Kommentera