Rysk lag rundar sanktioner

UTRIKES. Trots sanktionerna kan ryska medborgare ändå köpa den senaste smartphonemodellen, vårkollektionen från Zara, eller en ny BMW, rapporterar The Guardian.

Tack vare en nya rysk lag om ”parallell import” kan konsumenterna i Ryssland fortfarande köpa produkter från märken som stoppat sin verksamhet i landet. Lagen innebär att ryska företag tillåts köpa produkter från företag i andra länder oavsett om den ursprungliga upphovsmannen godkänt det eller inte.

På så vis kan exempelvis bilar och telefoner som importerats till länder som Armenien, Kazakstan och Iran säljas vidare till Ryssland.

Parallell import spelar en viktig roll i att säkerställa att livet inte förändras av kriget. Putin vill att ryssar ska kunna fortsätta leva som vanligt. Västerländska produkter som kan tyckas obetydliga, kan ha ett stort värde för vanliga ryssar, säger sociologen Grigory Yudin till The Guardian.

-Pettersson säger att parallell import fungerar säkert i liten skala och till ett högre pris. Märkligt att det nationalistiska Ryssland inte har egna produkter som duger åt ryssarna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Rysk lag rundar sanktioner

 1. Sverige har betett sig dåraktigt och naivt, men dom överträffas nästan
  av Tyskarna , som annars brukat uppträda förståndigt! Hur man kunnat
  överlämna energiförsörjningen till Ryssland är en gåta. Men gröna kmeer
  där så väl som här har nästan lyckats med att förstöra 2 länder!

  12
 2. Vilket jävla hyckleri västvärlden bedriver mot den Ryska befolkningen.
  Vilket jätte problem att det fanns ett kryphål i sanktionerna……. medan makten i EU släpper in islamister i landet som dessutom plågar sin egna befolkning.
  Man tar till och med regerings planet för att hämta hem IS krigare från Syrien.
  🤡

  33
  18
  • Regeringsplanet för att hämta hem IS-krigare från Syrien har jag missat. Varifrån har du fått den informationen?

   De stora hycklare är den ryska regeringen som inte erkänner för den egna befolkningen att de är i krig och bedriver terror mot ett folk som inte på något vis hotat Ryssland.

   18
   15
   • Gammaldags svensk. Som vanligt har du helt fel. Det står inget om något regeringsplan i din länk. Det står om flygbiljetter, sådana används på reguljärflyg.

    Det är
    tveksamt om jag skulle kalla IS-kvinnorna och deras barn för IS-krigare, men låt gå för det.

    Sedan undrar jag vad du menar med “Beror på hur man definierar UD”. Det har ingen betydelse för att definiera regeringsplanet.

    Det enda som kan vara relevant är vem som betalade flygbiljetterna och det tror jag de svenska skattebetalarna fick göra. Kanske är kvinnorna skyldiga pengar för resan. Svenska turister som får hjälp att ta sig hem brukar få återbetala kostnaden.

    13
    9
   • Pettersson

    Åkte IS kvinnorna med barn, och UD:s tjänstemän hem med reguljärflyg?
    Tror du på fullaste allvar att IS mödrarna (mördarna) kommer att betala för flygbiljetten?

    Min gissning är:

    ALL INKLUSIVE FÖR DE SKYDDSVÄRDA OBJEKTEN

    16
    6
   • Gamle man. Du påståd att regeringsplanet användes för att ta hem IS-krigare, du hade fel så larva dig inte.

    UD:s tjänstemän brukar komma från närmaste ambassad så de flög nog inte hem. Däremot är det möjligt att det var någon läkare på plats för barnens skull men den behöver inte komma från UD, det kan lika gärna vara Röda Korset eller någon liknande organisation som betalar.

    Det är inte omöjligt att IS-kvinnorna eller deras släktingar får betala flygbiljetterna. Det är i varje fall vad utrikesministern säger.

    ”kostnaderna för kvinnornas och barnens flygbiljetter täcks av kvinnorna själva, i enlighet med lagen om konsulärt ekonomiskt bistånd.”

    Naturligtvis uppkommer det kostnader för svenska staten men inte för något regeringsplan som du felaktigt påstod.

    6
    5
 3. Ja på ett sett märkligt. Kanske den kommunistiska tiden med dess icke motiverande sätt tar lång tid att komma ifrån.

  15
  7
  • Ryssland är ett råvaruland; nästan som Saudi-Arabia, Irak eller Libya. I dessa länder exporten av råvaror skapar största delen av inkomster som finansierar köpet av importvaror. Har man inga råvaror, då måste man tillvärka någonting som folk utomlands vill ha.

   Så iden med dessa sanktioner är att hindra ryssarna att skaffa importvaror genom handelsförbyd. Om dessa sanktioner fungerade väl, vanliga ryssar skulle snart gå hungriga, frysna och fattiga. Och till slut missnöjet mot Putins regeringen skulle leda till en hot om en revolution… och tvinga Rysslands regeringen att sluta kriga. Har jag missat något?

   Så, finns det ens en möjlighet att
   a) ryssarnas olja skulle inte köpas av någon
   b) alla suverena länder som tillvärkar någonting ryssarna vill ha skulle vägra sälja deras produkter till ryssarna.
   d) alla suverena nationer som kan fritt köpa saker från världsmarlnaden skulle vägra sälja/medla dom till Ryssland
   e) ryssarna har inte tillgång till bulvaner som medvätet eller omedvätet kan skaffa och finna smugglingsrutter för varor köpta från länder som på riktigt vägrar sälja till Ryssland.

   Där har du svaret. Det enda dessa sanktioner gör är att dom för ryssarna till kinesernas famn och gör slut av västvärldens ekonomiska herrevälde.

   9
   17
   • Problemet med ditt resonemang är att kineserna inte har allt som Ryssland vill ha och att även kineserna är beroende av väst och väst av Kina.

    17
    11
   • Granne från östsidan:
    Ja dessa EU/USA-sanktioner har bl.a. inneburit att Tyskland befinner sig i ett allvarligt läge inför höst/vinter.
    Nu lagskrives en maxtemperatur om värme i hemmen,och alla förvaltningar !
    Detta är ju bara en antydan vad det kommer innebära för industrin som är beroende av gas,i sin tillverkning.Redan nu råder det stora brister inom otaliga områden. Kemi-industrin (BASF,Bayer m.fl.) är särskilt utsatt.
    Inte bara arbetstillfällen utan exportprodukter, som nu deras förebild på andra sidan Atlanten sitter och gnuggar händerna över !

    16
    12

Kommentera