Myndigheter anlade historiens värsta skogsbrand

UTRIKES. 84 % av alla skogsbränder i USA orsakas av människor skrev vi på bloggen nyligen. Vi har även skrivit om anlagda bränder i Europa. Det verkar bara vara hos SVT och andra svenska medier som bränderna beror på klimatförändringar.

En blåsig dag i april skulle USA:s skogsmyndighet bränna av ett mindre skogsområde i New Mexico med en kontrollerad brand – ett vanligt förfarande för att förhindra större skogsbränder och balansera ekosystemet.

Det slutade i den mest förödande branden i delstatens historia, skriver Dagens Nyheter.

– Det kändes som om vi var i kriget i Ukraina. Fast det var den amerikanska regeringen som bombade oss med branden i stället, säger Francisco Meléndez från den lilla orten Mora till tidningen.

Branden drabbade ett av de fattigaste områdena i landet. Många är äldre och har bott i byarna i generationer. Lucy Mares, som jobbar för hemtjänsten, berättar att många varit oroliga och deprimerade – ”men nu börjar de bli mer arga”.

I februari 2013 offentliggjordes en affär där Försvarsexportmyndigheten sålt tio av landets fjorton Helikopter 4 till det amerikanska privata företaget Columbia Helicopters. De var nyrenoverade och används idag till att bekämpa skogsbränder i USA. Ingen har ställts till ansvar.

Den gamla ”utdömda” svenska helikopter 4 bekämpar idag bränder i USA.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Myndigheter anlade historiens värsta skogsbrand

 1. Västvärlden verkar ha problem med sin tillsatta värdegrunds ledning.
  Man kommer ju själv ihåg när katastrofen Dan Eliasson blev chef för MSB.
  Framförallt branden 2018 i norra Sverige som polackerna fick släcka.
  Polackerna sa efteråt…… det var som att komma till en krigs zon som har befriat Folket.

  Vi lever i en välfärds illusion.

  En liten återblick på händelsen 2018.
  Den svenska brandkåren sitter på avbytarbänken.

  https://youtu.be/qidw2JpRL44

  34
  1
  • Dan Eliasson kan man beskylla för mycket men knappast för brandberedskapen 2018. Det var samma år som han blev chef på MSB.

   Sverige hade en usel beredskap 2018. Under sommaren, flest i juli, utbröt minst ett 50-tal skogsbränder i Sverige som tillsammans omfattade 25.000 hektar skog. Under sommaren utfördes cirka 7000 räddningsinsatser i terrängmark till följd av skogsbränderna och de lokala räddningstjänsterna fick i många fall stöd från både nationellt och internationellt håll. Från Polen, Portugal med flera.

   I år är Sverige i Tjeckien och hjälper till med brandbekämpning.

   8
   6
 2. Muslimer tycker om att elda bilar, flyktingboende och skolor. Kanske de tycker om att elda skog också?

  36
  1

Kommentera