Tecken på avsikt bakom fängelseattack

UKRAINA. Den fängelsebyggnad som attackerades i Oljonivka förra veckan var nybyggd för att hålla just Azovstalsoldater fångna, enligt analytiker, rapporterar TT.

Mycket tyder på att soldaterna, som hjälteförklarats i Ukraina, flyttades dit strax före attacken, säger Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk.

Allt gjordes med avsikt.

I det lilla samhället Oljonivka bodde cirka 4 500 personer år 2020. Det intogs av Moskvastyrda separatister redan 2014, när Ryssland först gick till angrepp mot Ukraina. I dag ligger frontlinjen bara cirka 15 kilometer bort.

Anläggningarna som attackerades den 29 juli ligger i ett industriområde, och användes som fängelse för ukrainska krigsfångar redan 2014.

Vi har haft information om den här anläggningens karaktär och syfte de senaste åtta åren, den har hela tiden använts för att hålla gisslan och krigsfångar, säger Andrii Plakhotniuk, Ukrainas ambassadör i Sverige.

Enligt ambassadören utsätts krigsfångarna regelbundet för tortyr.

Många av de 53 soldater som dödades i attacken hade stått emot flera månaders belägring av Mariupol och stålverket Azovstal, där stadens sista strider utspelade sig. De har hjälteförklarats i Ukraina. Tillfångatagandet av dem sågs som en triumf för Ryssland, som visade upp dem i tv.

– Vissa av våra försvarare togs till Ryssland, för att utsättas för förhör som bryter mot internationella konventioner. Andra krigsfångar flyttades till den specifika platsen precis före attacken. Allt gjordes med avsikt, säger Plakhotniuk.

Ambassadörens uppgifter låter sannolika, enligt Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet (UI).

Den del av fängelseanläggningen som drabbades hårdast i attacken verkar ha varit nybyggd med något högre säkerhet för att kunna hålla just Azovstalsoldater fångna där i väntan på krigsutvecklingen, säger han.

– Man har antagit att Ryssland skulle hålla skenrättegångar mot dem. Nu har de dödat dem i stället, säger Hedenskog.

Sammanlagt tusentals ukrainare togs till anläggningarna efter Mariupols fall, skriver The Washington Post. I mars tillfångatogs cirka 30 volontärarbetare som försökte hjälpa civila att lämna Mariupol, skriver tidningen. De blev fria för bara ett par veckor sedan och vittnar om vanvård, där 30 personer kunde trängas i en cell som bara var byggd för sex personer. Nya fångar tvingades klä av sig och sitta på knä medan vakter slog dem med batonger, berättar en av dem.

De fritagna volontärarbetarna bekräftar bilden av att attacken verkar ha utförts mot en annan byggnad än den fångarna vanligtvis vistades i.

Nekar inspektion. De attackerade lokalerna, som enligt Hedenskog verkar ha byggts upp snabbt, står fortfarande kvar, om än i sargat tillstånd. Det ses dock som ännu ett belägg för att Rysslands påstående – att det var Ukraina som besköt dem med Himars-raketer – inte stämmer.

Då skulle den inte stå kvar, det skulle vara en krater där. Och Himars har en räckvidd på 80 kilometer. Varför skulle Ukraina använda dem bara 15 kilometer från fronten? säger Hedenskog.

Ryssland påstår att Internationella Rödakorskommittén (ICRC), som enligt Genèvekonventionen har rätt till att inspektera behandlingen av krigsfångar, bjudits in för att undersöka området. Men enligt ICRC har ingen sådan inbjudan kommit – och organisationen har i stället nekats tillträde till de ryskockuperade områdena.

Vi kräver att Ryssland släpper in ICRC och FN för att genomföra objektiva undersökningar om vad som verkligen hände, säger Andrii Plakhotniuk.

Den 29 juli gick ryska tjänstemän och ryskstyrda separatister i ockuperade Donetsk ut med att 53 krigsfångar dödats och ytterligare 75 skadats i en attack mot en fängelsebyggnad i Oljonivka, som ligger cirka två mil från staden Donetsk i regionen med samma namn. De anklagade Ukraina för att ha beskjutit anläggningen med raketartillerisystemet Himars, som Ukraina fått av USA.

Ukraina dementerade snabbt anklagelserna, och sade att det i själva verket var en rysk attack.

Eftersom krigsfångar skyddas enligt Genèvekonventionen anses angreppet vara ett krigsbrott.

Internationella Rödakorskommittén (ICRC), som har mandat att inspektera behandlingen av krigsfångar enligt Genèvekonventionen, har trots förfrågan inte tillåtits inspektera anläggningen, som ligger på territorium som ockuperats av Ryssland sedan 2014.

Ryssland arbetar med att förfalska bevis efter attacken mot ett fängelse i Oljonivka där över 50 ukrainska fångar dödades förra veckan, uppger amerikanska underrättelsekällor för AP.

-Pettersson säger att båda sidor ljuger men Ryssland är värst. De ljuger om allt, alltid. I det här fallet är det obegripligt att FN inte redan fått göra en inspektion, anledningen kan bara vara en…

Detta påstås enligt Ryssland vara fängelsebyggnaden som träffats av en raket från Himars.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Tecken på avsikt bakom fängelseattack

 1. Putin och hans anhängare ljuger lika friskt som Sossarna här,
  socialism är ett enda stort bedrägeri!

  8
  6
 2. Fascist-Ryssland i ett nötskal. Lögner varvade med hot och hat.
  VEM KOMMER IFRAMTIDEN ATT TRO PÅ VAD SOM SÄGS FRÅN RYSKT HÅLL?

  3
  2
 3. “Internationella Rödakorskommittén (ICRC), som har mandat att inspektera behandlingen av krigsfångar enligt Genèvekonventionen, har trots förfrågan inte tillåtits inspektera anläggningen, som ligger på territorium som ockuperats av Ryssland sedan 2014.” really borde väl vara 2022 visserligen sades i Minsk1 och Minsk2 att områdena skulle vara autonoma men det har inte följts….. MEN kartorna idag visar att området är under nu Rysk kontroll “It takes two to Tango”

  7
  7
 4. Efter att ha sett de tre dokumentärerna om “Spionen Vladimir Putin” så har det klarnat hur Putin med följe är funtade. Ständig dagordning är krigsförbrytelser, folkmord,deporterinar och LÖGNER!

  18
  12
 5. “De ljuger om allt, alltid. I det här fallet är det obegripligt att FN inte redan fått göra en inspektion, anledningen kan bara vara en…” FN skapar dåliga vibbar…. Libyen, Syrien och en knippa andra länder har råkat ur askan in i elden just mha FN Fragment av sprängmedel förvisso så…. och många länder ha vapen från samma leverantör….. minns vad Hans Blix FN´s sändebud i Irak sade: “Irak har inga WPD ” Av någon helt outgrundlig anledning attackerade USA Irak massivt iaf… nästan en miljon döda….. och trots det hittade man inget av värde rörande WMD…. BRA dock att EU gör vad de kan för att inte nyheter från Ryssland skall nå EU….. EU är sanningssägarna… Sanktionerna mot Ryssland som man nu rundar med en dimridå för att vi inte skall se att man gör det… Ukraina plats 10 rörande veteproduktion…. Någon som inte inser att de sanktioner som väst riktat mot Rysk gas och Rysk olja bara drabbar, eller allvarligast iaf… Tyskland fortsätter och köra de KKV man har kvar….MEN man vill ju inte brutalt tala om för oss att de kraftfulla sanktionerna skulle sänka Tyskland som industriland…. EU är konstruerat så att inget medlemsland skall vara oberoende tvärtom…. Svenska självförsörjningsgrad under 50% rörande sådant som lätt kunde produceras inrikes…. Ryssland må vara hemska, USA må vara hemska osv….. MEN vi har det värsta hotet mot vår suveränitet redan inne på vårt område….

  16
  7
 6. Ja krigsförbrytare och folkmördare Vlademir Putin och hans patrask förnekar sig aldrig.
  En tragedi att denna mänsklighetens cancer har kunnat uppstå.

  20
  12

Kommentera