Ryssland har kärnkraftverk som bas

UKRAINA. Ryska trupper använder kärnkraftverket i Zaporizjzja som en bas för att kunna beskjuta intilliggande områden såsom Nikopol, i södra Ukraina, rapporterar New York Times.

Kärnkraftverket i Zaporizjzja är Europas största.

Risken för en radioaktiv läcka omöjliggör för ukrainska styrkor att beskjuta de ryska styrkorna med sina amerikanska raketsystem. – De gömmer sig där så att de inte kan träffas, säger Nikopols borgmästare Oleksandr Sajuk.

Det ryska tilltaget komplicerar Ukrainas planer för en motoffensiv i syd, vilket blivit krigets fokuspunkt sedan de ryska framryckningarna i öst har avtagit.

Zaporizjzja stad och oblast (län)

-Pettersson säger att Ukraina får försöka blockera tillförsel av mat och ammunition till ryssarna, alternativt skicka in marktrupper med lätta vapen för att rensa upp. Jag tror de är kapabla att lösa problemet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Ryssland har kärnkraftverk som bas

 1. Zaporizjzja verkar vara hydro medan kärnkraftverket är mitt emot staden… den karta som visas med röd punkt är vattenkraftverket…. det stora kärnkraftverket är 1cm, på visad karta, till vänster…. just saying NYT

  8
  6
 2. Ukraina får fortsätta att skjuta bort artilleriets ammunitionsdepåer så blir Puttes artilleri vid kärnkraftverket inget annat än dyra brevpressar.

  17
  8

Kommentera