Regeringens migrationspolitik är helt obegriplig

VALET 2022. Jan Emanuel Johansson är en politiker, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och entreprenör.

Jan Emanuel Pressbild

Om Sverige har den stramaste migrationslagstiftningen i Europa, varför beviljade vi över 86 000 uppehållstillstånd första halvåret 2022?, undrar Jan Emanuel på Göteborgs-Posten.

Det finns delar i regeringens migrationspolitik jag har lite svårt att förstå. I ord tävlar man om att vara det parti som säger att man stramar åt migrationen mest, samtidigt som utfallet visar sig vara något helt annat.

En socialdemokratisk minister slår sig för bröstet och säger till Expressen att: ”Sverige inte längre fungerar som en magnet för flyktingar” och att vi numera har ”en av de stramaste flyktinglagstiftningarna i Europa”.

Det finns tre orsaker till att det är svårt att förstå att ministern skryter om det. För det första: Man har kallat det parti som länge förordat de stramaste flyktinglagstiftningarna för rasister, delvis på grund av just den orsaken. För det andra: Den politik man går i opposition mot är till stor del ens egen. För det tredje: Man måste vara påtagligt innovativ i sin tolkning för att få det att stämma.

Samma S-minister följer sedan upp i Ekots lördagsintervju och lyfter stolt fram: ”Den stramaste migrationspolitiken på 40 år”. Det är lite svårt att förstå hur ministern kommit fram till det.

Men sen kommer det som jag har riktigt svårt att förstå. Varför riskerar regeringen bruna stänk i det tidigare rödgröna, numera vackert klarröda? Då måste regeringen verkligen vara övertygande och snabbt agera. För varför låta som SD om man ska agera som MP när man representerar S?

Regeringens politik har varit verbalt tydlig de senaste fem åren. Vi tar numera hänsyn till volym. Sverige måste ta emot färre, välfärden håller inte. Om det påståendet kan man hålla med om eller inte. Men om vi lägger bort tyckande och värderingar och fokuserar på utfall: Om vi har den stramaste migrationspolitiken på 40 år, borde vi rimligen inte bevilja färre uppehållstillstånd i relation till tidigare år då?

2015 var året då vi tog emot 162 788 asylsökanden. Det motsvarar nästan antalet invånare i min barndoms Uppsala. 2016 skulle regeringens utlovade ”åtstramning” börja gälla.

2018 har regeringen haft två år på sig att gå från ord till handling. Jag bor i Norrtälje. Det är en fin stad. 2018 beviljades 133 015 uppehållstillstånd, det är närmare åtta Norrtälje i folkmängd.

Jag befinner mig nu i Visby. 2019 beviljades 117 913 uppehållstillstånd. Det motsvarar nästan fem Visby i folkmängd. 2020 och 2021 var pandemiår, ändå beviljades ytterligare sju och ett halvt Visby i folkmängd (184 612). Totalt sedan vi enligt regeringen stramade åt migrationen så har vi tagit emot hela 29 Visby.

Nu, valåret 2022, går vi mot rekord gällande beviljade uppehållstillstånd: 86 685. Håller utvecklingen i sig välkomnar vi ytterligare drygt sju Visby i folkmängd. Ministern sa att vi nu har den stramaste migrationspolitiken på 40 år, men sett till första halvåret så har vi aldrig någonsin, inte på 40 år och inte på 100 år beviljat så många uppehållstillstånd.

Det utfallet har jag svårt att förstå. Varför säger man en sak om man bevisligen gör något helt annat? Språket radikaliseras, politiken anpassas utåt, men i praktiken kör regeringen vidare i samma spår. Det kan förnekas, men siffrorna talar sitt tydliga språk. Vissa saker kan man inte prata bort. Det verkar våra styrande ha svårt att förstå.

Jan Emanuel är socialdemokrat, riskkapitalist och gästkolumnist på Göteborgs Postens ledarsida.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Regeringens migrationspolitik är helt obegriplig

 1. Tja vad ska man säga om den ljugande ministern? Jävla fä är ett epitet jag vill använda. Dvärgen kommenterar inget av det vansinne han åstadkommit. Läste att två zigenare körde ihjäl sin mor på Hisingen. Varför är dessa vidriga avskum i Sverige. Om zigenare eller andra blattar har ihjäl varandra, fine, men inte i mitt land. För övrigt tror jag Jan Emanuel är den enda kvarvarande sossen med gamla kloka åsikter!

 2. Det inte regeringen sett är att om man blandar rött och grönt blir det brunt. Pinsamt och väldigt tyst om.

  22
 3. Min kollega anser att muslimerna egentligen är kristna. Skälet är att innan koranbränningarna (typ 2000 år tidigare) sa Jesus att den som är utan skuld kastar första stenen.

  26
  4
 4. Obegriplig pga att de följer ”order”
  Varför är det så svårt att läsa och studera Coudenhove- Kalergi-planen?

  26
  2
 5. Det spelar ingen roll längre. Nu går vi mot lågkonjunktur men hög inflation, extrema energipriser och ökad arbetslöshet. Skatteintäkterna till stat och kommun kommer minska kraftigt och alla försök att höja skatter kommer medföra ännu mindre skatteintäkter. Kort och gott vi kommer inte längre kunna försörja arbetsskygga migranter så de kommer säkert försöka hitta någon plats där de fortfarande kommer bli försörjda.

  42
  • Arbetsskygga individer av invandrad typ kommer inte att känna av någon lågkonjunktur,. Då dom alltid kommer i första hand.

   28
 6. Helt allvarligt. Jan Emanuel, hur kan du fortfarande vara socialdemokrat? Har du under din uppväxt blivit så skadad, att du inte kan släppa idiotin och komma ut i verkligheten. Den socialdemokrati du drömmer om, finns inte längre. Dagens socialdemokrater är charlataner och bedragare. Dåliga sådana dessutom.
  Räta på ryggen och stå upp för Sverige istället!

  90
  2
  • Jan Emanuel är bara Socialdemokrat på papperet, inte I verkligheten.

   Jag tror det är medvetet, då kan han inte brunsmetas och kallas rasist/fascist/nazist av Socialdemokraterna.

   66
   2
   • Må så vara. Jag ser det som ryggradslöst, att som offentlig person, krypa för det sjuka Pk-drevet.

    42
   • Dissidenten skriver: 31 JULI, 2022 KL. 10:

    Hur menar du? Jan Emanuel Johansson är inte mer offentlig person än till exempel Pettersson.

    13
    6
   • Pettersson – Publicera inte detta meddelande.

    Se e mail inkorgen – “JUST NU +++”

 7. Alla lögner är tillåtna i den kriminella nedbrytningen av Sverige!
  All media hjälper till och sjösätter lögnerna som sanning!

  Det är en smygande statskupp som ska avsätta svensken från sin rättmätiga bostad!

  72
 8. Den enkla förklaringen är det politiska baklängesspråket.
  Först användes till att lura det sovande folket .
  Och det fungerade så bra att politikerna själva började tro på det .
  Säg vad som helst och gör tvärtom , det funkar alltid .
  Så kom det en stolle , Jimmie Åkesson , och började ifrågasätta svamlet.
  Så om man ska vara konsekvent i baklängesspråket , så är alla rasistanklagelser och invektiv , rena berömmet .
  Bra av Jan Emanuel att se igenom lögnerna , men han visste säkert det för 10 år sedan , men var för feg för att torgföra de åsikterna .
  Men bättre sent än aldrig .
  Nu bockar och tackar vi Jimmie Åkesson för hans enträgna arbete för Sveriges väl .
  Och låter det synas den 11 september .

  84
  2
  • Jan Emanuel borde ha så mycket råg i ryggen så att han släpper S stämpeln.Det skulle göra honom mer trovärdig även om han inte arbetar aktivt för S längre.Bryr han sig verkligen om att bli kallad rasist m.m.? Eller tror han att han inte blir publicerad eller accepterad i PK salongerna längre ? Jan Emanuel borde sluta gömma sig bakom det solkiga röda skynket som S har blivit …….

   29

Kommentera