Ukraina kommer att segra

UKRAINA. Den tidigare amerikanske generalen och CIA-chefen David Petraeus gör bedömningen att Ukraina kommer att segra i kriget mot Ryssland, enligt en intervju med tyska Bild Zeitung.

David Petraeus

En rysk seger i kriget anser Petraeus vara ”mycket osannolik”. En förutsättning för bedömningarna är dock att väst fortsätter att leverera vapen till Ukraina i samma takt som hittills, menar Petraeus.

Petraeus tror att Ukraina kommer att återerövra de flesta av de ockuperade områdena.

Petraeus är en av USA:s mest meriterade militärer och har varit amerikansk överbefälhavare i Irak, Nato-överbefälhavare i Afghanistan och chef för det amerikanska militära centralkommandot.

-Pettersson säger att det är självklart. Ryssland kan inte vinna så länge Väst lämnar stöd till Ukraina.

Ryssland kan fortfarande betraktas som en stormakt på det militära området på grund av sina kärnvapen men kan inte på långa vägar mäta sig med Väst på det ekonomiska området. Dessutom har väst både den moraliska och juridiska rätten på sin sida.

Ryssland är beroende av höga olje och gaspriser men dessa priser genererar inte tillväxt på sikt utan tillväxt skulle kräva ständigt stigande oljepriser och det kommer inte att hända.

Ryssland har inte råd med krig. Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina uppskattas kosta Ryssland motsvarande tio miljarder kronor om dagen. Hur mycket kriget kostar Ukraina i förstörelse och mänskligt lidande vet jag inte. Ukraina är korrupt, endast Ryssland är mer korrupt i Europa men medan Ukraina är en demokrati som gör framsteg går Ryssland åt andra hållet.

Nedan följer en genomgång av styrkan och strukturen i rysk ekonomi och vilken handel Ryssland har med andra länder. Viktiga slutsatser att ha med sig framöver, siffrorna från innan kriget började den 24 februari 2022.

 • Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.
 • Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.
 • EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.
 • Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner. Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.   
 • Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.
 • Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.
 • EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
 • Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.
 • Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.
 • Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

Rysslands befolkning är 144 miljoner människor och minskande, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

Totalt sett har inte ens 63 % av ryssarna har moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Ukraina kommer att segra

 1. Var helst dödgrävarsystemet kommunism drar fram går utvecklingen
  bakåt eller i bästa fall står still,exemplen är liktydiga inte minst i Europa!

 2. I det senaste presidentvalet tillföll 92.15% av rösterna i Washington DC Biden så nu vet vi vad och vilka The Deep State är, var de bor och vilka de röstar på. Många runt Washington DC verkar ha klippkort mellan lobbyn och den federala staten och just nu skrattar vapenlobbyn hela vägen till banken. De enda de bryr sig om är siffrorna under strecket medan unionen och dess invånare är på konkurrens rand.

  9
  26
 3. Det är många experter som tycker mycket. Men det är inte någon som lyckas få slut på kriget.

  19
 4. En ukrainsk seger i kriget, är möjlig med västvapen. Ryssland må kalla sig stormakt, men endast pga av sina kärnvapen. Den konventionella utrustningen är inte mycket att hänga fläsk på. Ledningen av den ryska krigsinsatsen, lever kvar i 70-talet. Här har Ukraina ytterligare ett övertag, med den utbildning, som under senare år bedrivits av västmilitär.
  Rysslands enda bestående fördel, är det framknuffade köttberget och fullständig avsaknad av medlidande för alla mödrar, som får hem grabbarna i liksäckar!

  32
  13
   • Dissidenten, JA, fascismen-islamismen är lite trög i huvudet och benen något skrangliga på morgonen.

    12
    3
 5. “Ukraina är korrupt, endast Ryssland är mer korrupt i Europa ”
  Sant, men å andra sidan kommer inte korruptionen i Ukraina överleva segern. Det finns redan många exempel där ukrainska soldater slagit ner, bokstavligen i vissa fall, korruption bland poliser. Speciellt vid vägspärrar där det är störst risk att soldaterna upptäcker det. Flera gånger har detta visats på twitter eller andra mediaplattformar där ukrainska soldater upptäcker och griper korrupta poliser vid en vägspärr och lämnar tillbaka de pengar som civila varit tvungna att betala poliserna för att komma igenom.
  Samma visa i andra medium där de påpekar att när polisen har vägspärren så är det mutor som gäller men när det är militären som håller dem är det reglerna som gäller.
  Den som tror att de män och kvinnor som idag slåss för Ukraina med sina liv som insats tänker låta landet glida tillbaka in i en massiv korruption när kriget är vunnet bör nog fundera ett eller ett par varv till.

  33
  5

Kommentera