Ryska kärnkraftsmiljarder till Turkiet

UTRIKES. Det statsägda ryska kärnenergibolaget Rosatom har inlett överföringarna av motsvarande sammanlagt 15 miljarder dollar (drygt 150 miljarder kronor) till ett dotterbolag i Turkiet. Enligt turkiska källor ska pengarna gå till bygget av en ny stor kärnkraftsanläggning, rapporterar TT.

Den ryske presidenten Vladimir Putins och den turkiske kollegan Recep Tayyip Erdogan

Redan förra veckan ska 5 miljarder dollar ha överförts till det turkiska dotterbolaget, Akkuyu Nuclear, och ytterligare två lika stora överföringar planeras denna och nästa vecka, enligt turkiska källor med insyn i utvecklingen.

Pengarna ska täcka kostnaderna för Akkuyu Nuclear under två års tid och minskar oron för att Ukrainakriget ska störa den gigantiska energiinvesteringen i Turkiet.

Ryska Rosatom – som inte bara finansierar utan även ska äga och driva kärnkraftsanläggningen som är på väg att byggas – skriver i ett uttalande att det rör sig om pengar till det största kärnkraftsprojektet i världen just nu. Men de tillägger att “transaktionerna är betydligt mindre” än de uppgifter som de turkiska källorna uppger.

Kärnkraftsanläggningen, med fyra reaktorer, beräknas totalt kosta 20 miljarder dollar att bygga och ska när den tas i bruk – enligt plan 2026 – täcka 10 procent av Turkiets inhemska elbehov.

Projektet finansieras bland annat av de ryska bankerna Sberbank och Sovcombank, båda på USA:s och EU:s sanktionslistor. Men Rosatom är inte sanktionerat.

En av de turkiska källorna beskriver de stora överföringarna som ett resultat av den ryske presidenten Vladimir Putins tacksamhet över att den turkiske kollegan Recep Tayyip Erdogan hjälpt till att få avtal om spannmålsexport via Svarta havet på plats.

Erdogan och Putin har planerat in ett nytt toppmöte i Sotji, Ryssland, den 5 augusti.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Ryska kärnkraftsmiljarder till Turkiet

 1. man bör fråga sig vilken sida står Turkiet på…det är ju inte på väst värdens sida ?? dessa pengar skaii konfiskeras och betalas till ukriana dom krigs skadestånd. det är juså stt putin inser att han har förlorat kriget och nu försöker han sno så mycke pengar det går..
  det är ju uppenbart attdet är dags att sätta press på turkarna.när man spelar falskt med NATO och Europa då har man gått för långt det är högtid att kasta ut turkarna ur nato dom ställer ju bara till elände batos sissta utpost är grekland som skall försvaras av nato.
  kassta ut turkarna det är inte lämpligt att dom söker skydd i nato

  1
  5

Kommentera