Dagens tankeställare 108

Julia Caesar skriver tankeväckande om massturismens avigsidor på Gotland. ”Som Egyptens gräshoppor, helt utan hänsyn, drar turister fram över trakter där andra människor bor och lever, invaderar dem, ockuperar dem, förvandlar dem till tivolin.

Sommaren 2018 semestrade frugan och jag i Tjeckiens huvudstad Prag. En vacker stad med mycket att se och uppleva. Men till en början fattade jag ingenting. Hur kom det sig att lokalbefolkningen var så utstuderat oförskämd, ofta direkt fientligt inställd mot turisterna? Och jag talar inte inte bara om hur vi själva blev bemötta, jag såg samma beteende överallt – på krogar och i affärer, på gator och torg. Attityden kunde inte gärna ha historiska orsaker, många andra länder har en ännu värre historisk börda. Särskilt rationellt är det inte heller att storjävlas med pengastinna besökare, turismen måste rimligen inbringa Prag mångmiljardbelopp årligen. Fast å andra sidan kan man inte köpa vad som helst, särskilt inte respekt. Därtill märkte vi snart att den inflammerade stämningen förekom mest i centrum och runt turistattraktionerna. I utkanterna av stan var det en helt annan värld. Massturism måste vara förklaringen till fenomenet, något annat kunde jag inte komma på.

Sedermera har jag hittat mängder av information på nätet om överturism och antiturism. Problemet är utbrett och i tilltagande, men de värst drabbade städerna i Europa verkar vara Venedig, Barcelona, Amsterdam och Prag.

Tål att tänka på innan man nästa gång stövlar omkring som turist.

Rune Holmström

6 thoughts on “Dagens tankeställare 108

 1. faktum är väl att gotlsnd är en ganska vidrig plats. man produserar inte ett skit på ön miljömupparna försökte ju stänga cementfabriken?
  man lallar om grundvatten dom man då förorenar med får skit.
  hela ön är ju ett kalk lager som kommer att lösas upp av det sura vatnet i östersjön. det enda näringen är politisk där ö borna hyr ut rum för svin priser till mentalt efterblivna politiker . där Hultqvist har en våt dröm om ett osänkbart och icket flytbart hangarfartyg!? i stället för att täppa igen finska vviken?

 2. När det turisterna uteblev i och med corona, var det inte så trevligt utan turister, för servicepersonalen.

  11
  • Säsongsanställd ‘servicepersonal’ och många näringsidkare är stockholmare. Visby är en ganska så öde stad resten av året med igenbommade butiker och näringsställen. Den så kallade stockholmsveckan är vedervärdig.Räddningstjänsten är livrädda för det ska hända något riktigt allvarligt innanför murarna. Medeltidsveckan är rena idyllen. Går inte att jämföra med stockholmsveckan på något sätt.

   Men visst ge finns gotlänninar som gör en slant under sommaren. Det finns en hel del pengar att göra undert Almedalsveckan. Menar servicepersonalen tjänar inga stora slantar.

   4
   2
 3. Min sambo kommer från Gotland. Vi åker aldrig över från halva juni till halva augusti. Det är inte turisterna som är problemet. Det är stockholmarna.

  Jag vet inte men tror inte kryssningspassagerarna ställer till någon oreda i Visby. De fartygen kommer nu till Visby och hit till Karlskrona i stället för Kaliningrad. Här har vi inget obehag av dem. Tvärtom.

  10
  1
 4. Utböling var vi från en socken till en annan då jag växte upp, smörj bjöds vi på så gott som jämt, det är säkert bättre nu.

  11
  • Som Erik i Ledja sa när de cyklade till Gullabo för att dansa: Vi fick rygga varandra bara för att fre’ oss.

   11
   1

Kommentera