Tyskland säljer 100 bandhaubitsar till Ukraina

UKRAINA. Den tyska regeringen ger nu klartecken till att sälja 100 mobila artilleripjäser av typen Panzerhaubitze 2000 till Ukraina, rapporterar Der Spiegel.

Panzerhaubitze 2000 är troligen det mest kraftfulla artillerisystemet som används idag med 30-35 km räckvidd och hög eldhastighet.

Pjäserna kommer att köpas av den ukrainska regeringen direkt från tillverkaren, den tyska vapenfabrikanten Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Kostnaden kommer att uppgå till 1,7 miljarder euro (knappt 18 miljarder kronor), vilket är runt tre gånger så mycket som värdet på alla tyska vapenleveranser till Ukraina fram tills nu.

KMW kommer nu att inleda produktionen, som i sin helhet kommer att ta flera år. Det rör sig alltså om en långsiktig snarare än omedelbar förstärkning av det ukrainska försvaret. När den första pjäsen levereras är inte känt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Tyskland säljer 100 bandhaubitsar till Ukraina

 1. ja det är ju besvärande nu när det finns ukrinska flyktingar bi sverige så vore det en jätte bra affär att utbilda dessa till stritsflygare.
  det vore en jätte affär saab och svenska gripen g
  vi kan se det som hämd för potava och Wallenberg som försvann och samtidigt tjäna ett par spänn på det hela

  4
  5
 2. Det är inte det kraftfullaste i bruk idag. Det är det svenska artillerisystem 08 aka Archer systemet – som absolut inte finns på plats i Ukraina. Fördelen med det tyska pansarhaubits 2000 är att det är bandgående vilket gör det marginellt bättre terränggående än Archer som är hjulgående dumper modell.

  20
  4
  • Archer kan också fås på alternativa plattformar. Om man av någon anledning inte vill ha dumpers systemet.

   7
   1
 3. Då får vi hoppas att dessa vapen inte liksom USA´s HIMARS dödar deras egna soldater !
  Flera hundra Ukrainska soldater utsattes för ett raketangrepp av detta “så träffsäkra vapnet”. Hur många som dödades är ännu inte klarlagt men siffror om 40 döda o. 130 skadade finns idag.Dessa krigsfångar från striderna i krigets början fanns i en kasern,som nu jämnats med marken…. allt enl. Kronens länk:
  https://www.krone.at/2772257

  20
  47
  • När ryssarna bombar skolor och äldreboenden brukar du påstå att ukrainarna använder mänskliga sköldar. När ryssarna håller ukrainska krigsfångar i direkt anslutning till militära objekt så bombar ukrainarna tydligen sina egna. I artikeln du refererar till framgår med all tydlighet att det är ett fångläger för krigsfångar som träffats. Krone gör det också klart att informationen kommer från ryska regeringens nyhetsbyrå Interfax och att det enda fotobevis som finns tillgängligt visar en kraftig explosion mot natthimlen på långt avstånd, så det är ganska tveksamt vad som faktiskt träffats.

   38
   13
  • Varit bättre om den inte låg bakom en betalvägg så den kunde kontrolleras.
   Hmmm… förklara för oss som inte är så duktiga. Hur kan raketartilleri döda utan explosioner? Vid det aktuella tillfället har inga explosioner rapporterats från civila i området. Vilket det borde varit om artilleri använts.

   19
   1
  • Ifall ryssen höll krigsfångar på stället i fråga gjorde ryssen sig skyldig till ytterligare ett krigsbrott, internat avtal stipulerar att man inte får hålla fångar vid fronten eller använda zdm som sköldar. Mer troligt att ryssen avrättat fångar samt skyller på Ukraina, krigsbrott i detta fall också. Det handlarom fångar från Azovstal.

   19
   6
  • Du som kallar dig Stenbock, du skriver mest smörja, inte någon som helst fakta.
   Förresten så är släkten Stenbock utdöd, enligt Riddarhuset.
   Ta och slappna av och försök vara rak och ärlig och byt signatur.

   18
   1

Kommentera