Nedläggningen av svensk kärnkraft var och är extremt ogenomtänkt

KÄRNKRAFT. Efter valet 2014 tog den rödgröna regeringen beslutet att stoppa all planering för byggandet av ny kärnkraft i Sverige trots att Vattenfall planerat för detta i flera år och lagt ned massor av pengar på projektet och de minst 50 personer som de senaste åren har arbetat med detta har fått andra arbetsuppgifter. Anmärkningsvärt är inte att S och MP av olika anledningar drev igenom kärnkraftsavvecklingen och att man praktiskt taget oemotsagda lyckades frånsäga sig ansvaret genom att skylla på marknaden.

Vattenfalls analys om kärnkraften i Ringhals visar att verken stängdes efter politiska påtryckningar.

Nedläggningen av svensk kärnkraft var och är extremt ogenomtänkt. Vattenfalls kärnkraftsutvecklingschef Mats Ladeborn och dess VD Magnus Hall motsatte sig öppet avvecklingsambitionerna, vilket resulterade i att Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin offentligt varnade ledningen för uppsägningar: ”Det är regeringen som bestämmer vad Vattenfall ska syssla med […] Det finns inget utrymme för sådana här uttalanden framöver.”

I början av året publicerade Bulletin-skribenten Mattias Lindberg ett utdrag ur en intervju där Lise Nordin i detalj redogjorde för hanteringen av Vattenfall. Både vd och ledning byttes ut samt man installerade den aktivistiske kärnkraftmotståndaren Tomas Kåberger i bolagets styrelse. Nordin konstaterar även i intervjun att man med ”informell styrning […] ju inte ska använda de statliga bolagen som verktyg i en politisk inriktning” – men menar att det ändå var ”väldigt viktigt och bra att man gjorde det.”

Trots stora ord från Björklund blockerade L och C alla försök att avsätt Stefan Löfvens regering bestående av S och Mp. Troligen på grund av hatet mot Sverigedemokraterna som ville och vill satsa på kärnkraft.

Vi måste komma ihåg att Miljöpartiet tvingade fram stängningen av fyra reaktorer genom beskattning och genom att ersätta Vattenfall-styrelseledamöter med anti-kärnkraftsaktivister. Kom ihåg det när ni betalar elräkningarna och vid valet den 11 september 2022.

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005. Dessutom stängdes två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen.

Twitter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Nedläggningen av svensk kärnkraft var och är extremt ogenomtänkt

 1. Med en oberoende konstitutionsdomstol så hade de oigenomtänkta lagändringarna och besluten aldrig gått igenom.
  Utan en sådan är inte Sverige en demokrati.

 2. Det var alls inte ogenomtänkt av de ljushuvuden som gjorde det, de kunde ej bättre, om du röstar på imbeciller får du felaktiga beslut.

 3. Säg den politiker som har erkänt att hen gjort fel. Endast den schizofrene stadsministern Löfven har erkänt detta när han sa om gängkriminaliteten, vi såg den inte komma.

 4. Det yttersta ansvaret ligger naturligtvis på de gröna khmererna men makthungriga sossar har lika stort ansvar liksom övriga partier i riksdagen som inte agerade emot detta. Dessa politiker som agerat mot svenska folkets intressen bör åtalas och även förlora de fördelar som detta landsförräderi inbringat.

  21
 5. Politikerna resonerar så här:
  I många andra länder är människor vana vid elavbrott därför bör svenskarna också ha det på samma sätt. I solidaritet och global fördelning. Faller in i resonemanget att ”vi har fått för mycket och nu ska vi dela med oss”.

  Det är en global fördelningspolitik och Sverige ska vara första landet och gå i spetsen. Vi ska agera som förebilder i den agendan.

  Politikerna vet att många kommer se det som sabotage och ber sina kreativa hjärnor formulera förklaringar som ska få elavbrotten att låta som om det alltid varit så och att det är normalt.
  Att politikerna vill få det att låta normalt visar också att de räknar ihop det normala i ett globalt sammanhang. De avslöjar att de bortser från nationen Sverige, de förnekar Sveriges existens – vi ska ned på global standard när det gäller energileverans.

  Jag är helt övertygad om att riksdagen arbetar och lägger beslut med inställningen att Sverige inte existerar. Ju fler galna beslut och samhällspåverkan riksdagen gör så blir jag mer och mer övertygad om att de hellre står samman med globalister, feminister, hbtq och xxx än de svenska medborgarna som betalar deras löner!

  22
  • Jag tror att den tekniska kompetensen, som inte existerar hos regeringen, inte har lyckats ta in det där med risken för elavbrott

 6. Det bevisar ännu en gång att Sozzar och MP är per definition idioter och
  landsförstörare,så svenska folk tänk till jävligt noga inför valet så vi får bort dom.

  33
  1
 7. Exakt detta är resultatet av lågutbildade politiker, kraftigt maktberusade och i samverkan med mentalt outvecklade extremister.
  Landets framtid har satts på spel av naiva feministkärringar. En dag snart, ska verkligheten slå undan benen på packet. För mycket långt tid framåt. Helst för evigt!

  41
  1
 8. På tal om förlustsnurror. Dessa ska dom flesta gånger byggas långt ute i ödemarken. Milvis av vägar skall byggas dit. Maskiner skall röja, schakt skall köras därifrån, tusentals ton bärlager som har brutits och krossats i en bergtäkt långt därifrån skall köras dit med lastbil.

  En enorm grop skall grävas och sen fyllas med armering, många gånger ända i från Asien och hundratals kubik betong. Allt skall transporteras under tillverkningen och sen dit på lastbil.

  Tittar man när dom gjuter fundamentet så blir man förvånad att det bara finns så många betongbilar.

  Transportsträckorna kan bli enorma då närmsta betongstation kan vara 30-40 mil därifrån.

  Sen är det dags för själva snurrorna. Tillverkade i utlandet, kanske till och med i Kina. Vad miljöpåverkan och hur mycket energi det går åt för att tillverka dessa vågar jag inte ens spekulera om. Transporteras
  hit med båt, lastbil och följebilar, skyltar och refuger tas bort och vägar byggas om.

  Gigantiska kranar skall dit och montera, helikoptrar skall assistera, arbetarna komma från Polen.

  Kablar skall dras milavis genom obygden och transformatorer skall tillverkas och monteras.

  Mycket annat tillkommer säkert också!

  Det hade varit intressant att veta (eller kanske inte? med tanke på blodtrycket) hur många varv den skall snurra för att betala tillbaka den miljöpåverkan och betala tillbaka energin den har kostat vid byggandet.

  Sker detta någonsin?

  41
  1
 9. Det är i synnerhet S som har ansvaret för att detta. Glöm inte detta.
  Att miljöpartister inte förmår att hantera verkligheten är ingen nyhet.
  F ö är det skitkallt på södra halvklotet just nu.

  40
  1
 10. Det enda våra folkvalda lyckats riktigt bra med de senaste 16 åren är att göra kaos som Stenevi uttrycker det .

  39
  • Hennes rådgivare sa att en del ungdomar kommer tycka hon är cool om hon säger göra kaos. Det kan räcka för att vinna en röst!
   Det visar också hur lättpåverkade stenevi anser befolkningen vara.

   16
 11. En så urviktig sak som att Sveriges energiförsörjning skall kunna fungera och garanteras har blivit en politisk sandlådefråga.Hatet mot SD ska alltså kunna bromsa upp energiutvecklingen.Politiskt tillsatta aktivister som knappast är torra bakom öronen får mandat att bestämma över något som påverkar hela industrin och jordbruket och vanligt folk.Se till nu att rösta bort dessa marodörer innan vi i vinter får sitta med ytterkläderna på inomhus och elen blir ransonerad …..

  45
 12. Det borde gå att återstarta Ringhals 1 & 2 inom tre år. Låt professorn i kärnfysik Jan Blomgren m,fl. bli med i den nya regeringen efter S.
  https://www.google.com/url?
  sa=t&source=web&rct=j&url=https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Jan_Blomgren_(k%25C3%25A4rnfysiker)&ved=2ahUKEwjNhZ-d_pD5AhU2QfEDHaIlAvYQmhN6BAgJEAI&usg=AOvVaw1aUDJMsM-7OOSGL17EOvtt

  – RIKS har youtube videos

  31
  • Du har möjlighet att kryssa för Elsa Widding på SDs riksdagslista. Hon sätter miljödårarna på plats.

   21
   • Förhoppningsvis finns det inte några miljödårar i riksdagen efter valet.

    10
  • Den sist nedlagda reaktorn är rivningen ännu inte startad. Allt lär ska finnas kvar tills någon gång under nästa år.

 13. Så kan det gå när maktelit och gröna extremister tillåts bilda regering. Låt oss tillsammans slippa riksbimbon och de gröna extremisterna efter 09-11.

  57
  1

Kommentera