ABB lämnar Ryssland – tar kostnad på över halv miljard

INDUSTRI. ABB är ett multinationellt jätteföretag med högkvarter i Västerås och Zürich, Schweiz. Bolaget bildades 1988 av Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget (ASEA) och Schweiziska Brown, Boveri & Cie.

Kraft- och automationsbolaget ABB har beslutat att lämna den ryska marknaden på grund av kriget i Ukraina och effekterna av relaterade internationella sanktioner. Det gav en finansiell påverkan om -57 miljoner dollar under andra kvartalet, varav -23 miljoner kommer att påverka kassaflödet under tredje kvartalet. Det framgår av ett pressmeddelande.

ABB har sedan kriget bröt ut slutat ta emot nya order i Ryssland, men däremot uppfyllt ett litet antal befintliga avtalsförpliktelser med lokala kunder.

Den ryska marknaden har tidigare stått för ungefär 1-2 procent av ABB:s årliga intäkter och bolaget har två produktionsanläggningar i landet, enligt Affärsvärlden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “ABB lämnar Ryssland – tar kostnad på över halv miljard

 1. Västoligarkin, där Wall Enberg ingår, börjar bli desperata tror jag. Eller, så har dom blivit tillfrågade av dom som ligger bakom oroligheterna i Ukraina, inklusive Maidan kuppen 2014, att dra sitt strå till stacken.

  ABB förlorar bara på detta och Ryssarna klarar sig utan ABB. Dom kan samarbeta med Kina, Indien, Iran etc. Det är bara vi i väst som förlorar på dom här tilltagen, Inga andra. Och, det är kanske det som är meningen i slutändan. Allt för the “Great Reset”…

 2. ASEA gjorde världens bästa rulltrappor på 50-60 talet, synd att dom slutade men dom vart för dyra, nu får ni mest nöja oss med kinesiskt skit som går sönder bara man nyser i närheten.;-)

  • Vinsten för ABB och andea flyende företag är att de slipper ett kaosartat företagsklimat där de får problem med att exportera och få betalt.

   Skadan för Ryssland är att de förlorar inhemsk industri och arbetstillfällen. Dessutom tvingas de i många fall importera andra klassens produkter.

   Kanske från systerlandet Nordkorea…? 😊

   22
   10
  • Då Boeing och Airbus inte levererar produkter och gjort ett unikt samarbete om detta, var ska de nu få produkter till de leasade planen de vägrar lämna tillbaka?
   Ryssland har en ekonomi i storlek Italiens och en oproportionerligt stor militär budget.
   Därför kan man lämna den marknaden. MC Donalds gör detsamma, nu skulle de köra eget, tog över och döpte om. De får ingen pommes frites.
   IKEA lämnar också.
   Fast det ryska folket är vana att svälta. Hälften har inte avlopp, vatten inomhus. Nu kommer västra delen bli som den östra. Det är bra tycker jag. Då blir det svårt att starta nya krig som Putin sagt. Svälta räv

   12
   4
 3. Inga stora förluster för Wallenberg när nu både Ericsson och ABB lämnar Ryssland.
  Vill minnas att även SKF har lämnat tillsammans med HM.
  Rätt åt Ryssen att Wallenberg inte vill vara där.

  28
  12

Kommentera