Efter 26 år dömer hovrätten Olof Wiberg för mord

BROTTSLIGHET. Hovrätten för nedre Norrland, mål: B 852-22, dömer efter att hovrättens tidigare dom rests av Högsta domstolen Olof Wiberg till 5 års fängelse. Hovrätten anser vidare att de nära anhöriga ska få den ersättning de har begärt.

Malin 16 år mördades 1996

Den då 16-åriga Malin försvann i november 1996 i samband med en bussresa från Örnsköldsvik till Husum och anträffades mördad i Husum i maj 1997. År 1998 åtalades en 20-årig man för att ha mördat flickan. Olof Wiberg fälldes till ansvar i tingsrätten och påföljden bestämdes till fängelse i åtta år.

Efter att Wiberg överklagat domen ändrade hovrätten tingsrättens dom och frikände mannen samt befriade honom från skadeståndsskyldighet.

Olof Wiberg kom lindrigt undan men tänker ändå överklaga.

Högsta domstolen beviljade i maj 2022 resning med innebörd att målet skulle tas upp på nytt i hovrätten med avseende på åtalet för mord och skadestånd. Det huvudsakliga skälet till beslutet var att ett DNA-spår på flickans kläder nu hade analyserats och visat sig härröra från den tidigare friade mannen.

Hovrätten har nu kommit till slutsatsen att mannen ska dömas för mordet på flickan samt att målsägandena ska få skadestånd. Mannen döms till fängelse.

Med hänsyn till mannens ungdom vid gärningstillfället och till den långa tid som nu förflutit sedan gärningen, har hovrätten bestämt strafftiden till fem år, säger hovrättspresidenten Agneta Ögren (ordförande i hovrätten).

Hovrätten har i sin bevisvärdering fäst avgörande vikt vid ett flertal omständigheter som med varierande styrka talar för mannens skuld. Det handlar om vittnesiakttagelser med mera rörande flickans färd till Husum, fynd från obduktionen och den plats där flickan anträffades, fynd i form av bland annat tejp och viskosfibrer som anträffades vid husrannsakan hos mannen samt det DNA-spår från mannen som säkrats på insidan av flickans byxor.

Hovrätten har efter en värdering av vart och ett av bevisen bedömt att den samlade styrkan i denna bevisning är sådan att det kan ställas utom rimligt tvivel att mannen är den som har berövat flickan livet. Hovrättens bedömning är att de uppgifter som mannen har lämnat, nu och tidigare, inte rubbar den bedömningen.

Olof Wiberg var 18 år då han mördade Malin.

-Pettersson säger att straffet är ofattbart lågt. Wiberg har nekat och ljugit i alla år och låtit dom anhöriga lida…

Fem år är löjligt. Efter sedvanlig rabatt är Wiberg ute om knappt 3,5 år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Efter 26 år dömer hovrätten Olof Wiberg för mord

 1. Malins anhöriga har livstid av sorg och saknad. Mördaren får 5 år. Hade han hållit sig undan några år till hade han kanske fått någon form av ersättning? Allt är möjigt i dårhuset Sverige!

  19
 2. Om nu tiden sedan ett mord begicks har betydelse vid straffet för det samma, varför dömdes då en mängd nazister till dödsstraff så sent som på 60-talet, dvs ca 20-25 år efter förintelsen?

  25
  • Han skulle givetvis fått de ursprungliga 8 åren + 5 år för att han fått vistas i frihet sedan 1998. Alt livstid.

   38

Kommentera