Zelenskyj vill se domstol för ryska krigsbrott

UKRAINA. En särskild domstol som utreder ryska krigsbrott bör inrättas av den internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag, det säger Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i ett tal.

– Ingen kan hysa någon tvekan om att en specialtribunal för det ryska angreppet mot Ukraina behövs så snart som möjligt, säger Zelenskyj.

Uttalandet kommer som en reaktion på bombattacken mot den Ukrainska staden Vinnytsia där 23 personer hittills bekräftats döda. Ytterligare cirka 40 personer  saknas efter attacken, som enligt uppgifter utfördes med sju kryssningsrobotar avfyrade från en ubåt i Svarta havet.

-Pettersson säger att en domstol låter bra men då ska den titta på båda sidors eventuella brott…

Fast det behövs ingen domstol för att slå fast att Putins Ryssland är en terroriststat…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

31 thoughts on “Zelenskyj vill se domstol för ryska krigsbrott

 1. Många kan nog hålla med om att det finns problem med USA och att det finns problem med EU.

  Men tack och lov är det ganska få ute i den riktiga världen, utanför den smala åsiktskorridoren i ”alternativmedia”, som vill ersätta dåliga system med ändå sämre alternativ. Med förtryck, misär och tyranni.

  Däremot finns här i tråden en handfull som tycks drivas av hat mot den fredliga världen. De kan/vill inte ge någon förklaring. De argumenterar bara för västvärldens totala kollaps.

  Man kan irritera sig på dem men samtidigt är det sorgligt. Om man längtar efter förtryck och diktatur i olika, men lika förnedrande former, såsom islamism, fascism, nazism eller socialism, och gärna ser vår undergång har man antagligen ett riktigt sorgligt liv.

  Den som tror att han eller hon får det bättre i en diktatur har antagligen inget att leva för. Men varför önska den fria världens undergång? Är det inte bättre att bara flytta till Nordkorea eller Ryssland och leva lycklig?

  16
  4
  • Jag är orolig för framtiden när jag läser i kommentarsfälten.
   Ska barnen i Donbas området behöva offras på globalisternas altare för att fortsätta att rättfärdiga hatet mot Ryssland?
   Västvärldens vapen används för att döda civila medan MSM medierna version är att det är nödvändigt för att försvara sig mot Ryssarna.
   Skitsnack………… Ryssland är totalt överlägsna militärt men de har svårt att skydda hela befolkningen i Donbas området tyvärr.
   När hela västvärlden skickar in olika vapensystem till Ukraina blir det svårare att hantera för den Ryska arme’n.
   Befolkningen i Donbas vet vilka som är fiender eller vänner.
   Det är ytterligare ett folkmord arrangerat av Nato.

   13
   23
   • Du måste ha allvarliga, riktigt riktigt allvarliga problem! Tänk på barnen i Ukraina! Barnen i Donbas får också lida så länge Putin fortsätter kriget.

    17
    10
   • “Jag är orolig för framtiden när jag läser i kommentarsfälten.”
    Ett gott förslag är att du slutar läsa kommentarsfältet och framför allt slutar göra inlägg i det.

    18
    7
  • Du räknar väl inte in USA och Storbritannien i den fredliga världen?

   2
   2
 2. Kaptenen på ubåten som sköt iväg kryssningsrobotarna är en av dem som ska ställas inför rätta för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Vilket även kommer att hända för de vet vem han är och var han bor.

  26
  11
  • Varför ödsla tid på riksrätt. Kör med den snabba ryska typen av rättvisa istället! Typ roulette. Med vinst varje gång…

   17
   8
  • FN utredningen visar med tydlighet Zelenskys inställning till det egna folket. Mannen vars främsta merit var att springa naken genom ett köpcenter. Och som lök på laxen börjar nu Ukraina att lida brist manliga militärer så nu har man börjat skriva in kvinnor. Så hur ska Ukraina ens ha en chans att mota ur Ryssen ur Ukraina

   https://www.youtube.com/watch?v=SotBuojZ39g
   Ukrainsk militär har lärt läxan från Hamas. Placera militär i sjukhus, skolor och andra ställen där civila blir offer

   13
   19
   • Kvinnor finns i många arméer. Ukraina mobiliserar en miljon man och är snart redo! Ryssarna placerar sina soldater bland civila i Ukraina. Då skriver ni fascister på bloggen att de är där för att skydda befolkningen. Ett uselt fascisthuvud är alltid ett uselt fascisthuvud!

    15
    8
   • Wow, tavarish, har du varit på ett kickoff möte hos Puttebrigaden, du är riktigt på gång ikväll?
    Tyvärr så är allt som du kommer med rent skitsnack men det är vi vana vid vid det här laget.

    “Och som lök på laxen börjar nu Ukraina att lida brist manliga militärer så nu har man börjat skriva in kvinnor.”
    Ukrainska försvarsmakten har haft kvinnor med sedan 2018. De är frivilliga eftersom i motsats till männen har de inte försvarsplikt. Men det har funnits kvinnor som slagits i fronten sedan 2014.

    Skulle detta tyda på att Ukraina har slut på manskap? Knappast, senast jag hörde, för någon dag sedan, har Ukraina över 300 000 man i frontlinjen, 500 000 har utbildats under de tre senaste månaderna och slussas ut till fronten. Utöver detta finns hemvärnet och de regionala stridskrafterna. Samt hundratusentals soldater till är under utbildning i Ukraina och utomlands.

    14
    5
 3. Varför krångla till saker och ting? I Putins värld kan man stifta vilka lagar som helst. Man kan förbjuda sanningen, man kan förbjuda opposition, man kan låsa in den man vill och man kan döda motståndare med novichok eller polonium.

  Ukraina bör helt enkelt titta på hur det funkar i andra länder, och när det gäller hanteringen av ryska soldater lämpligen hitta vägledning i olika diktaturer såsom Ryssland och tex Nordkorea. Där blir man avrättad om man passerar gränsen utan visa. Jag gissar att de ryska soldaterna kom till Ukraina illegalt…

  27
  13
  • “Man kan förbjuda sanningen, man kan förbjuda opposition, man kan låsa in den man vill och man kan döda motståndare med vapen”
   Men om man heter USA så får man förbjuda sanningen (Snowden), låsa in vem man vill (guantanamo) tysta oppositionen (Assange), döda motståndare det kallblodiga avrättningarna av Gaddadfi och bin Ladin.

   11
   15
   • Har jag sagt att det är bra? I USA och övriga västvärlden försöker man dock skriva en författning och hålla sig till den. I diktaturer som Ryssland gör man allt för att slippa författningen så diktatorn kan göra som hen vill!

    11
    6
   • Det är skillnad på fredliga politiska motståndare och Bin Laden.

    Vem har då rätt att avgöra om någon är frihetskämpe eller terrorist. Det rimliga svaret är att en demokratiskt vald församling har den rätten på sin sida, inte en diktator!

    Om Putin tillåter fria vl så kommer Ryssland att kunna möras av respekt. Så länge diktatorn sitter kvar har Ryssland inga rättigheter. Man kan aldrig ALDRIG, ha större rättigheter själv än man erkänner för andra!

    12
    5
  • Givetvis finns det två sidor av saken, men Ukraina har rätt att försvara sig mot de
   illegala angriparna Ryssland inklusive separatisterna som bryter mot FN-stadgan.

   30
   14
  • Drömmar Pettersson.
   Du avlägsnar dig från orsaken till varför kriget startade.

   Orsaken var utvidgningen av NATO till att ansluta Ukraina till NATO.
   NATO borde i stället upplösas likt Warzavapakten.
   USA är inblandad upp till ögonbrynen.
   USA är den som skall rannsakas.

   23
   35
   • Flera problem med dina ursäkter många av dem är inte ens legitima skäl för angrepp på en annan nation.
    “Orsaken var utvidgningen av NATO till att ansluta Ukraina till NATO.”
    Så med den ursäkten anser du det ok för Sovj… ursäkta, Putte att nu anfalla och invadera Sverige och Finland? Eftersom vi kommit mycket längre i våra NATO ansökningar än Ukraina någonsin gjorde?

    Om ett land vill gå med eller inte gå med i en försvarsallians är inte en legitim casus belli i någon tidsålder. Speciellt inte nu när Puttes egna Ryssland själva har ratificerat FNs spelbok för när och var krig är acceptabelt och Putte har brutit mot varenda en av dessa regler.

    USA hade inget med Puttes beslut om att eskalera kriget han startade 2014. USA satte inte en pistol mot Puttes huvud och sa; invadera eller ventileras! Tvärtom försökte USA få Putte att backa gång efter gång genom att påpeka för Putte att hans plan på invasion var avslöjad och han inte skulle fullfölja planen. Men Putte var inte smart nog att inse att USA talade sanning eftersom Putte, ryss som han är, är så van vid att ljuga att han tror att alla andra också ljuger.

    Så frågan du ska ställa dig är: Varför drar inte Putte sig tillbaka nu när han har förlorat kriget?

    25
    13
   • Jag vet att det blir tjatigt men några verkar inte fatta. Ryssland har erkänt FN-stadgar.

    Enligt internationell rätt är det inte tillåtet att militärt angripa ett annat land, däremot har alla länder rätten till självförsvar vid angrepp.

    Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet, vilket finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom allt tvivel. Ukraina har rätt till självförsvar på grund av den aggression som Ryssland nu utövar mot Ukraina. Ukraina har också rätt att begära hjälp från andra stater, och andra stater har rätt att hjälpa Ukraina.

    FN-stadgan tillåter två undantag från våldsförbudet: självförsvar vid ett väpnat angrepp och efter beslut av FN:s säkerhetsråd.

    Förutom våldsförbudet i FN-stadgan bryter Ryssland också mot skyldigheten att lösa tvister på fredligt sätt.

    23
    9
   • Pettersson glömmer att Minsk 1 och 2 slog fast att det skulle råda eld upphör i Donets. Men trots det har 18000 civila ryssar mördats av ukrainsk militär, nazister och nationalister.
    “Enligt internationell rätt är det inte tillåtet att militärt angripa ett annat land” ändå vägrar Pettersson att fördöma USA för deras brott mot mänskligheten i Afghanistan, Irak, Libyen, Yugoslavien och Syrien. Pettersson är NATO/USAs talrör. Men varför ställs aldrig amerikansk militär inför en tribunal där de ska stå till svars för mord på civila i Syrien? Jo, för den amerikanska doktrinen säger att en amerikansk militär aldrig ska kunna dömas för de brott det gjort sig skyldiga till. En person har blivit dömd för mord, straffen, löneavdrag. Så Ryssland ska stå till svars samma dag som Obama ställs till svars för Syrien och Libyen, allt annat är en parodi

    10
    15
   • Varför ska Putin/Rysslnd h några rättigheter när Putin avskaffat det egna folkets rättigheter?

    8
    5
   • Ummm… tavarish, förklara det här lite närmare.
    “Men trots det har 18000 civila ryssar mördats av ukrainsk militär…..”
    När invaderade Ukraina Ryssland och mördade 18 000 ryska medborgare?

    14
    4
   • Onkel Björn, jag hoppas det går bra att rikta kritik mot USA och Ukraina, men den som hyllar islamism, socialism, nazism och fascism (putinism) lär inte bli populär!

    8
    2
 4. I den demokratiska världens nyhetskanaler på TV bör alltid en bild av Putin finnas med i övre vänstra hörnet när specialoperationens fasor visas. Med lämplig kort text.

  21
  14

Kommentera