Ryssland trappar upp attacker mot civila

UKRAINA. Ryssland har de senaste dagarna trappat upp de urskillningslösa attackerna mot civila i Ukraina. Detta trots att de ryska styrkorna tycks ha pausat sina försök att göra territoriella landvinningar i Ukraina, skriver New York Times. För närvarande gör ingen sida några betydande avancemang.

I stad efter stad i östra Ukraina har en rad till synes slumpmässiga attacker ha utförts, enligt tidningen.

I staden Tjasiv Jar gräver räddningsarbetare fortfarande efter kroppar efter att ett bostadshus besköts i helgen. Dödssiffran efter den attacken har stigit till 31, enligt räddningstjänsten. Enligt Donetskguvernören  Pavlo Kyrylenko har nu nästan 600 civila dödats sedan Ryssland inledde sin storoffensiv i februari.

-Pettersson tycker att det är märkligt att det finns människor som stödjer Putins illegala krig…

Ingripandet på Krim 2014 innebar att Ryssland ensidigt bröt mot två uppgörelser. Den ena var Budapestmemorandumet från 1994, enligt vilket tre kärnvapenmakter – Ryssland, USA och Storbritannien – garanterade Ukrainas territoriella sammanhållning i samband med att landet lämnade ifrån sig sina kärnvapen från sovjettiden. Den andra var ett vänskapsavtal från 1997 som innebar att Ryssland och Ukraina erkände varandras gränser. Ryssland fick rätt att arrendera en del av den tidigare sovjetiska flottbasen i Sevastopol på Krim till 2017, senare under Janukovytjs presidenttid förlängt till 2042.

Rysslands angreppskrig mot Ukraina utgör brott mot FN-regler och olika avtal som Ryssland lovat följa. – Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet. Flera olika domstolar kan bli aktuella för att utreda och döma misstänkta ryska krigsbrott.

Enligt internationell rätt är det inte tillåtet att militärt angripa ett annat land, däremot har alla länder rätten till självförsvar vid angrepp.

Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet, vilket finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom allt tvivel. Ukraina har rätt till självförsvar på grund av den aggression som Ryssland nu utövar mot Ukraina. Ukraina har också rätt att begära hjälp från andra stater, och andra stater har rätt att hjälpa Ukraina.

FN-stadgan tillåter två undantag från våldsförbudet: självförsvar vid ett väpnat angrepp och efter beslut av FN:s säkerhetsråd.

Förutom våldsförbudet i FN-stadgan bryter Ryssland också mot skyldigheten att lösa tvister på fredligt sätt.

Ryssland har inte råd med krig

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ryssland trappar upp attacker mot civila

 1. Putin >>> krigsförbrytare, bryter mot de flesta avtal, folkmord, kleptokrat, gangster, simpel tjyv, samvetslös, ödeläggare, respektlös, grundfalsk, vilseledande, det han tillåter sig själv förbjuder han andra. Totalt avsaknad av statsmannaskap. Ryska folket är propagandalurat.

  17
  6
 2. Det är en extremt stor skillnad mellan hur Putte attackerar mål i tätbebyggt område och hur ukrainska armén slår till mot mål i tätbebyggt område.

  Vi såg häromdagen hur ryskt raketartilleri bombade sönder bostadshus i samhället nämnt ovan. En normal rysk attack med normal rysk precision – nu ska vi vara ärliga och säga att ryskt områdesbombardemang är väldigt, väldigt träffsäkert, granaterna träffar alltid marken – där områdesbombardemanget omfattade bostadsområden.

  Det kan jämföras med hur ukrainskt artilleri slog ut en vapendepå i närheten av Cherson – video från området visar fem eller sex exakta träffar mitt i depån/ stadion med efterföljande fyrverkerier.

  17
  5
  • Gratulerar Håkan. Du är listig som använder samma exempel flera gånger för att du ska få det att låta som det är vanligt. Nu har du länkat till Fria Tider och Samnytt om samma händelse. Nästa gång kanske du kan länka till Petterssons, vi skrev om det före dina exempel.

   Kom dock ihåg att utan Rysslands illegala krig hade vi sluppit diskutera krigsbrott och döda.

   https://petterssonsblogg.se/2022/07/09/ukraina-och-ryssland-anklagas-for-att-civila-dodades/

   23
   7
   • Det var USA som startade detta krig genom att genomföra en statskupp i Ukraina 2014.

    7
    18
   • Det var Ryssland som startade kriget, dels genom att understödja en president, Viktor Janukovytj, som mördade hundratals landsmän innan han avsattes av parlamentet sedan fortsatte med Krim och Donbass…

    9
    1
 3. Den ryska fascismen verkar attrahera folk även i Sverige.

  Fascism är ondskan personifierad!!

  Grattis allah ni svenska fascister som nu fått er egen “härskare”!

  Putsa nu era stövlar! Kriget närmar sig.

  22
  13

Kommentera