Ryssland har inte råd med krig

UTRIKES. Rysslands anfallskrig mot Ukraina påstås kosta Ryssland motsvarande tio miljarder kronor om dagen. Hur mycket det kostar Ukraina i förstörelse och mänskligt lidande vet jag inte. Ukraina är korrupt, endast Ryssland är mer korrupt i Europa men medan Ukraina är en demokrati som gör framsteg går Ryssland åt andra hållet.

Kvinnan berättar hur ryssarna blev chockade över hur ukrainare levde – ”De har alla hus gjorda av tegelstenar, bärbara datorer och Nutella i varje hus”

Och skillnaden mellan landsbygden på finska och ryska sidan av gränsen. C:a 10 km mellan orterna. Den ”ryska” bilden är från Karelen som Ryssland ockuperade under 2:a världskriget.

Det ryska folket är dom stora förlorarna

Världen över har fördömt detta brott mot folkrätten och olika sanktionspaket diskuteras och har trätt i kraft. Hur omfattande Europas, USA:s och andra länders sanktioner blir och vilken kraft de får beror bland annat på rysk ekonomis styrka och struktur. Viktigt är också hur olika sanktioner slår tillbaka på den egna ekonomin. En fråga är hur beroende länderna är av handel med Ryssland, en annan hur olika sanktioner kan påverka den finansiella stabiliteten globalt. En annan central fråga är vilken roll exempelvis Kina kommer att ta. Om import och export stoppas mellan exempelvis Europa och Ryssland, och Kina kliver in som motpart till Ryssland minskar självklart effekten av åtgärderna. Viktigt är också vilken möjlighet Europa och USA har att stötta sina egna ekonomier med expansiv ekonomisk politik. Nedan följer en genomgång av styrkan och strukturen i rysk ekonomi och vilken handel Ryssland har med andra länder. Viktiga slutsatser att ha med sig framöver;

 • Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.
 • Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.
 • EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.
 • Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner. Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.   
 • Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.
 • Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.
 • EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
 • Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.
 • Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.
 • Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

Läs mer på Teknikföretagen…

Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.

Rysslands befolkning är 144 miljoner människor och minskande, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

De flesta västerlänningar som besöker Ryssland får bara se de Potemkinkulisser som utgörs av delar av S:t Petersburg och delar av Moskva, men inte ens där har alla egentligen alla moderniteter när man går bortanför kulisserna.

Detta gäller trots att det är 30 år sedan kommunismen föll, och trots att bananrepubliken Ryssland fullkomligt badar i råvaror och även investerarpengar, fram tills Putin bestämde sig för att dra igång kalla kriget på allvar igen med anfallet mot Georgien 2008.

Läs mer hos Russia List eller här

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Ryssland har inte råd med krig

 1. Vi får se när och hur våldsverkaren och anstiftaren till de värsta krigsförbrytelserna i vår tid kommer att avpolleteras. Kostnaderna för den enorma och obegripliga förstörelsen och de lidanden som åsamkas Ukraina och dess folk, skall debiteras den Ryska Federationen och beräknas av oberoende kompetens. Ryska folket skall få denna information i ord och bild vid upprepade tillfällen. Medmänskligheten lyser stark i Ukraina. Från reportagen framkommer det tydligt hur man tar hand om kvinnor, barn och sina äldre. Medmänskligeten och solidariteten FÖR Ukraina är mycket stark. Medmänskligheten hos Putin och hans krigshundar är närmast obefintlig.

  17
  9
 2. Återuppbyggnaden av Ukraina bör ske med de, i västvärlden, frysta ryska miljardtillgångarna. Ett lämpligt krigsskadestånd. Dock bör ett par miljarder avsättas för kontrakt på Putins huvud!

  24
  10
 3. Jag är rädd att vår valrörelse kommer att handla alldeles för mycket om Ukraina, Ryssland och NATO.
  Har vi inte tillräckligt med egna problem som våra politiker borde ta hand om. Vi har tex en sjukvård med stora problem och där folk inte längre orkar jobba. Vi har en polis, där det tex i Sthlm inte finns en enda kvälls och natt öppen polisstation utan man är hänvisad till tfnvxl. Vi är ett land som inte kan föda sin egen befolkning pga av den lantbruks och landsbygds politik som förts och vi är alldeles för beroende av import. För att inte tala om brottsligheten mm mm.

  Och det viktigaste idag verkar vara ja eller nej till NATO. Med tanke på Rysslands situation, är det verkligen någon som tror att de har kapacitet och vilja att invadera Sverige?

  Men för våra politiker är det bekvämt om alla problem frågor hålls borta från valdebatten.

  31
  3
  • Jag trodde att Sverige skulle ändra sin politik då de såg vartåt det barkade. Jag trodde att migrationen skulle skynda på förloppet. Det går långsammare än jag trodde
   Jag är också förundrad över hur sossarna kan gå framåt. Jag tror det är för att oppositionen också är en liten gråsosse .
   Tyvärr tror jag att Sverige kommer sjunka mycket lågt innan landet försöker vända.

   28
 4. Av någon aledning anser jag det som mycket passande att tysk industri är tvungen att stoppa produktion pga att Ukraina inte kan leverera komponenter till t.ex. bilindustrin.

  15
  2
 5. Känns bra att pengarna flödar bort från Ryssland iallafall, men det mänskliga lidandet
  i Ukraina går inte att mäta i pengar dessvärre.
  Om väst håller i sanktionerna lång tid framöver kommer Ryssland marginaliseras och
  det i sig är mycket mycket bra.
  Det som förvånar mest är skicket på Rysslands militära material, känns som mycket
  ålderstiget och i dåligt skick bortsett vissa element.
  Nej, låt ryssarna få känna på ekonomisk härdsmälta nu bara, det kommer gå fort.
  Och lyft inga sanktioner på lång lång tid framöver.
  Putin förtjänar att se sitt Ryssland ruttna ner.
  Och vi icke kommunister vi ska hjälpa Ukraina att bygga upp sitt land igen.

  31
  9
  • Karl : Det kan ju vara så att Rysslands styre har plundrat landet på sina tillgångar så mycket att ”vapenarsenalen” därmed blivit lidande, vanliga medborgare har ju väldigt lite insyn i den grenen av ett lands penningpolitik, men det kan ju i slutänden vara bra ur andra länders säkerhetsaspekt.

   11
 6. Jag tror Ukraina kommer att komma ur det här starkare och slå ner hårt mot korruptionen som dels varit väldigt involverad med Ryssland och ryska oligarker. Med en upprensning i träsket kommer standarden för vanliga ukrainare höjas ännu mer.

  26
  7
 7. En bild säger mer än 1000 ord. Dock är det ganska lätt att manipulera med bilder. Mins en fotograf som varit i Nordkorea och sedan publicerade sina bilder av ett förfallet Nordkorea i Göteborgs-Posten. Jag kan garantera er att det finns lika sunkiga platser i Göteborg som Nordkorea, men dom skulle inte en svensk visa. Samma är nog förhållandet mellan Ryssland och Finland. Finns nog finare platser än den på bilderna av Ryssland.
  Det blev ett rejält uppsving i ryska ekonomi efter sovjets fall. Har träffat på många ryssar ute i världen som har haft det gott ställt. Medelklassen har vuxit mycket.
  Kan dom bara avsätta Putin så repar sig säkert Ryssland fort.

  19
  6
  • Olof P, Som du skriver har Ryssland fått ett uppsving efter Sovjet unionens fall. Men faktum är att Putin har varit chef ganska länge och man (vare sig man vill eller ej) måste nog ge honom lite ära för det. Eller?
   Det är lätt idag att glömma bort allt bra han gjort.

   11
   16
  • Givetvis finns det finare platser i Ryssland, värre platser också.

   Men totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

   Därför har inte Ryssland råd att kriga. Dessutom halkade ekonomin efter redan innan kriget.

   21
   5
  • Olof.p skriver:
   10 APRIL, 2022 KL. 12:08

   Här är direktlänkarna till dom ”manipulerade” bilderna på Google Maps. Bilderna är hämtade från Karelen, där den än idag av Ryssland ockuperade marken, visar skillnaden i levnadsstandard:

   Finland, Uuhenkuja 6 i staden Imatra invid ryska gränsen.

   Till den ”manipulerade” bilden:
   https://bit.ly/3O35EOY

   Till den ”manipulerade” bildens position på Google:
   https://bit.ly/3rbfe8M

   Ryssland, gatuadress ej angiven i Google, staden heter Svetogorsk

   Till den ”manipulerade” bilden:
   https://bit.ly/3xhbnLm

   Till den ”manipulerade” bildens position på Google:
   https://bit.ly/3O2CPT2

Kommentera