Klimatet

Klimatet är ett hett samtalsämne, inte minst i kretsar som ser klimatförändringar bakom varje sten och bakom varje rubrik som talar om översvämningar, torka och smältande isar. När t.o.m. lokaltidningen erkänner att vi inte slår några rekord borde debatten sansa sig lite.

”Högsta junitemperaturen på 40 år”, lyder rubriken till en artikel som publicerades igår. Smaka på de ordern igen. Artikeln erkänner att det var varmare i juni för 40 år sedan. Långt innan Sverige införde en plastpåseskatt för att rädda världens klimat. Långt innan regeringen införde höjda skatter och reduktionsplikt på drivmedel för att rädda världens klimat.

På SMHI webbsida kan man ta del av medeltemperaturen i Sverige sedan 1860. Exempelvis var medeltemperaturen betydligt lägre 1942 än 1938. Den var lägre så sent som 2010 än 2004.

Självklart ska man ta till vara på vår planet. Det är den enda vi har, men vad säger att jordens klimat inte går i cykler?

Vår planet har genomgått minst fyra istider och enligt forskare som inte står SVT och Miljöpartiet nära kommer vi att drabbas av ytterligare en om 20-25 000 år. Vi har också genom århundradena haft perioder som varit både varmare och kallare än genomsnittet. En naturlig utveckling m.a.o.

10 thoughts on “Klimatet

 1. ja det är ju då att co2 är en växthudgas om den mängden ökar i atmosfären då blir det varmare. nä det blir varmare ökae foto syntesen. alltså kommer co2 att omvandlas till kolväten. socker.
  denna omvandling gör ju att co2 mängden i atmosvären minskar!
  det inebär ju att i detta har man ett självreglerande system..med en viss trögheten i byggd i systemet . man diskuterar part per miljon och det när syrer visdat sig ovanligt stabilt ?

 2. Det var två år på 1800-talet då temperaturen i Stockholm aldrig gick under 0 grader. Det har inte hänt sen dess. Vilken tur att vi har flygskatt nu så vi slipper drabbas av samma sak..

 3. Vem körde bil när inlandsisen försvann? Temperaturen på jorden har alltid varierat så snacket om klimatförändringar är trams.

  14
 4. Det är skräckpropaganda. Torka och för lite vatten, havsnivån stiger. Om det hade varit allvar kunde ni bygga avsaltningsanläggning eller kondensera havsvatten. Ingenjörerna löser det mesta, men journalisterna är helt okunniga och helt hysteriska som skriker ut sin skräck. Vi kan fortsätta med den globala uppvärmningen, där det gåt utmärkt att göra kyla av värme som är energi. Börjar dom galna journalisterna hota med kyla är det inte lika lätt.

  30
 5. Ett skräckscenario passar bra.
  Tar fokus fr de verkliga problemen. Svensken är lättlurad.
  Arma land

  39
 6. Detta eviga tjatande i stasi SVT varje dag om klimatet.
  Det är temperaturer, skyfall, vattennivåer mm som är extrema.

  43
 7. Domedagsprofetiorna börjar krackelera . Kalkylerna för vindsnurrorna och deras energiskapande visar sig vara vanliga politiska lögner precis som alla skeva förutsägelser om ökade vattennivåer och klimatkatastrofer .
  Med sansade politiker hade vi kunnat vidta behövliga åtgärder utan att skapa panik .
  Det stora problemet är befolkningsökningen och den göder den Svenska politiken med flerbarnstillägg. Folk flyttar till Sverige , från hela världen ,och kan leva på ökade bidrag för varje barn . Och flyga fram och tillbaka till sina hemländer .
  Det tycker Bolund och Stenevi är bra klimatpolitik.
  Och vill vi fortsätta folkutbytet , ska vi naturligtvis rösta på Sossar som får hjälp av MP i det arbetet.

  58
  • Om CO2 minskas till 0,01% (idag 0,042%), så är livet på jorden utdött. Utdöendet börjar redan när CO2 är 0,025% och tar fart vid 0,020%. Det är därför öknar och stäpper har växt så mycket sedan ca 5000 fkr.
   ÖKAS CO2 däremot till mer än 0,08%, så kan jorden försörja 80000 miljarder med livsmedel samtidigt som ca hälften av alla brukade marker återställs till naturen. Genmanipulerade grödor är inget alternativ, då de kemikalier som behövs för att producera överskotten skulle döda allt liv i haven.
   Kompletteras ökningen av CO2 med att beskoga alla öknar resp stäpper, så är även det verkliga problemet för mänsklighetens fortbestånd löst, d v s dricksvattenbristen.

 8. Riktigt varmt var det på 1000-talet.
  Men det var för att vikingarna hade
  bränt halva England. Tänk så mycket CO2.

  40

Kommentera