Turkiet är ingen demokrati

VALET 2022. Både statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderatledaren Ulf Kristersson har den senaste veckan varit svävande i intervjuer om Turkiet är en demokrati. De säger båda att landet är det i det avseendet att de har allmänna val och lika rösträtt.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, Foto: News Øresund, Johan Wessman.

Enligt Staffan I Lindberg statsvetare och grundare av forskningsinstitutet V-Dem-institutet (Varianter på Demokrati), som mäter och rankar demokratier i världen går Anderssons och Kristerssons uttalanden emot all fakta. Även i diktaturer som Ryssland och Belarus hålls flerpartival säger Lindberg.

Det finns inte en enda seriös demokratimätning, analytiker eller forskare i området som i dag skulle gå med på att beskriva Turkiet som en demokrati. Det är rent nonsens, säger Staffan I Lindberg.

-Pettersson hörde Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, intervjuas i SR Ekots partiledarutfrågning i morse. Jimmie Åkesson är glasklar, Turkiet är ingen demokrati.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Turkiet är ingen demokrati

  1. Men det är det som Magda gillar med Turkiet! För hon ser en likasinnad i speglandet! För hon gillar det nazistiska kväsandet och utrotandet av folk, eftersom hon själv gör likadant gentemot oss. Därför sviker hon de folkrättskämpande kurderna rakt av, framför Erdogan! JUST DÄRFÖR!!!

  2. Samma personer som hyllar Putins fascistiska diktatur, ifrågasätter Sveriges demokrati…

    13
    1
  3. Allah vet att Turkiet är en repressiv auktoritär statsbildning med i grunden islamistiska-fascistiska förtecken.

    Nu snart även här i form av partiet NYANS

    SOM MAN RÖSTAR FÅR MAN LEVA!

    17
    1
  4. Sverige är inte heller en demokrati i ordets faktiska mening.
    Sverige är sedan 1976 en statsministerdiktatur med fria val vart fjärde år.

    15
    4
  5. Dels kan man fråga sig vilka eftergifter Sverige varit tvingade till för att vara Erdogan till lags. Men också i vilken grad Turkiet nu påverkar vårt självbestämmande. Verkar som våra politiker nu aktar sig för att säga vad de egentligen tycker för att inte riskera Nato-medlemskapet. Det verkar kunna bli mycket krypande framöver…
    Hade bara Magda avstått från att låta sig utpressas av kurden, så hade vi sluppit den förnedring vi nu utsätts för. Varken Andersson eller Linde har något att skryta om. De har skämt ut oss inför öppen ridå.

    20
    1
    • Sverige är på sin höjd en pseudodemokrati. Svenska val är inte demokratiska. Valsedlarna är framsatta fullt synliga så att folk i vallokalen ser vilken valsedel man tar, något som kan inverka om man stöder ”fel” parti och ingenting garanterar att alla partiers valsedlar finns tillgängliga. Därtill kontrollerar partledningen vem som kan bli invald från ett partis lista, någon som inte gillas av partitoppen kan placeras så lågt i listan att denne inte kan bli invald och möjligheten att bli ”inkryssad” är liten.

      I riktiga demokratier gäller direkta, hemliga personval, inte den sortens val som valen i Sverige utgör.

      21
      2
      • Fast vem som helst kan starta ett eget parti med egna regler för vilka som skall stå på valsedlarna så det kan man inte beskylla det demokratiska systemet för. Det är partierna.

        Sverige ligger högt i alla demokratirankingar så relativt sett är Sverige demokratiskt men mycket kan bli bättre. Mer direktstyre och folkomröstningar. Vad jag vet leder inte heller EU-medlemsskap till lägre ranknig vilket det borde då det minskar det demokratiska inflytandet.

        13
        1

Kommentera