Lysytjansk kan ha fallit

UKRAINA. Ryssland intog troligtvis staden Lysytjansk i Luhanskregionen under lördagen. Det bedömer USA-baserade Institute for the Study of War i sin senaste rapport om kriget och skriver att Ukrainas militär sannolikt avsiktligt har retirerat från staden, där hårda strider har rasat.

Bilder visar hur ryska styrkor lugnt går runt i både norra och sydöstra delen av Lysytjansk.

Ryssland sade på lördagen att staden omringats, vilket tillbakavisades av Ukraina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Lysytjansk kan ha fallit

 1. Nu är det snart bara Odessa kvar att befria för Ryssland och sedan kan hela Svarta havskusten tas över i.en fredsuppgörelse.

  8
  15
  • Ditt inlägg talar för sig själv. Vad ska ryssarna befria sen tycker du? Gotland? Baltstaterna? Är det inte bättre om du flyttar till Ryssland istf att hoppas på attryssarna ska komma och ”befria” dig?

   14
   7
 2. Ukraina har lyckats rensa stora delar av sitt land trots att de mest haft småvapen. Ryssarna har tryckts tillbaka till ena ändan av Ukraina där de samlat allt de har och lyckas därför mödosamt ta en liten stad…

  Just nu är många ukrainska soldater utomlands och tränar på tyngre vapen samtidigt som den fria världen har personal i Ukraina som lär dem självförsvar.

  Leveranser av riktiga vapen har kommit fram i Ukraina och mer är på väg, huka er ryss-fascister…

  15
  6
 3. Det visar på två saker, ukrainsmilitär är inte i den klass att man kan slå Ryssland och att amerikanska vapen och pengar räcker inte till för att störta Putin, vilket är Bidéns mål med proxykriget

  14
  22
  • Njet, tavarish. Det tyder på att ukrainska armén vet hur man slåss. Först blöder de ut den ryska armén i Sievierdonetsk i en lång blodig belägring där ryssarna förlorar så mycket manskap och utrustning att de idag slåss med 60 år gammal utrustning i frontlinjen.

   Därefter håller ukrainska armén Lychyansk som är toppen i en utbuktning som dels ligger över Sievierdonetsk samt är omgiven av ån Donetsk på flera sidor. För att blöd ut ännu mer ryskt manskap och utrustning för ännu en totalt meningslös stad. Ukrainarna faller tillbaka några meter och ryssarna förlorar ytterligare 500-1000 man och oersättlig hårdvara.
   Så kommer de hålla på tills den ukrainska försvarsstaben anser att det är dags med ytterligare en taktisk reträtt för att räta ut linjen.

   Ryssland har försökt få Sievierdonetsk och Lychyansk att vara viktiga milstolpar i kriget mot Ukraina när dessa hålor i verkligheten är totalt meningslösa från både ett strategisk och ekonomiskt perspektiv. Ryssland har förlorat 10 000-tals man i förluster för att ta Bengtsfors i princip. Inte för att jag förväntar mig att du ska veta vad Bengtsfors är.

   Vad som kommer att hända är att Lychyansk kommer att ges upp när ukrainska armén säger att nu räcker det. Därefter kommer försvarslinjen kortas av, rätas ut och nästa slakt av rysk utrustning och manskap kan påbörjas.

   Vad medierna inte berättar är att ukrainska armén har tagit tillbaka mängder med byar och samhällen på andra delar av fronten. Så när ryssarna försöker ta en liten stad så förlorar de massor av mark på andra ställen eftersom de har inte manskap att både försvara och attackera samtidigt.

   Detta är ett väntas spel där Ukraina nu bygger upp kapaciteten vid fronten med moderna vapen. Vi har redan sett ukrainskt artilleri sätta in Bofors BONUS granater vid fronten, vilket kommer att reducera ännu mer av ryssarna kvarvarande pansarmaterial till lösviktsskrot där en enda granat kan slå ut flera pansarfordon och stridsvagnar samtidigt.

   11
   2

Kommentera