Sverige skickar ett femte vapenpaket till Ukraina

UKRAINA. Sverige kommer att skicka ytterligare vapen till Ukraina. Det handlar bland annat om minröjningsutrustning, pansarvärnsvapen och kulsprutor. Det är det femte stödpaketet till Ukraina som regeringen beslutar om i dag, torsdag. – Den här gången handlar det om materiellt stöd som specifikt har efterfrågats av Ukraina, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Värdet på stödpaketet är 500 miljoner kronor. Förutom pansarvärnsvapen kommer Sverige att skicka minröjningsutrustning och understödsvapen som till exempel kulsprutor.

Senast den 2 juni beslutades om vapenleveranser till Ukraina, då med bland annat en sjömålsrobot.

Sverige har tidigare lämnat finansiellt stöd till ukrainska centralbankens fond för det ukrainska försvaret och totalt 110 miljoner kronor till Natos Ukrainafond till stöd för Ukrainas försvarsmakt. Men denna gång handlar det alltså om ett renodlat materiellt paket.

Det är viktigt att stödet till Ukraina från de demokratiska länderna Europa är kontinuerligt och långsiktigt, säger Peter Hultqvist.

När dessa leveranser kommer att ske vill Peter Hultqvist inte gå in på men säger att det ligger i allas intresse att det sker så fort som möjligt.

På frågan om Sveriges fortsatta militära stöd till Ukraina kommer att påverkas av ett Natomedlemskap svara Peter Hultqvist nej.

Sedan pågår det redan i dag diskussioner om mellan olika länder om hur vi tillsammans kan ge ett utökat stöd.

Att Sverige nu skänker krigsmateriel till Ukraina kommer enligt försvarsministern inte att påverka Försvarsmaktens kapacitet att försvara Sverige.

Försvarsmakten och försvarsdepartementet jobbar hela tiden med frågan och gör avvägningar om vad vi behöver för egna behov, säger Peter Hultqvist.

Dagens beslut handlar om stöd i form av materiel som till exempel pansarvärnsvapen, understödsvapen och minröjningsutrustning. Totalt uppgår stödet till ett värde av cirka 500 miljoner kronor.

Sverige har tidigare i vår gett Ukraina sjömålsrobot 17, 15 000 pansarskott, 5 000 hjälmar, 5 000 skyddsvästar, minröjningsutrustning, automatgevär 90 med ammunition, 135 000 dygnsportioner livsmedel, samt överskottsmateriel från Försvarsmakten.

Sverige har tidigare också lämnat finansiellt stöd i två omgångar, 500 respektive 577 miljoner kronor till ukrainska centralbankens fond för det ukrainska försvaret och totalt 110 miljoner kronor till Natos ukrainafond till stöd för Ukrainas försvarsmakt.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått 100 miljoner kronor för att kunna lämna stöd till Ukraina genom EU:s civilskyddsmekanism och FN.

Källa: Regeringskansliet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Sverige skickar ett femte vapenpaket till Ukraina

 1. nän vi är sbsolut inte i krig med putin. detta är en in tärn uppgörelse mellan Sovjetunionen tidigare satelitstater!? det gäller för NATO och väden att se tiłl så det förblir så . sen att väst och nato alltid står på de svagares sida det har man alltid gort sen mujahedinerna kastade ut ryśsar från Afganistan?! med hjälp av surplusmatrial från väst och usa. det nya här är att putin för krig i Europa och det har europeiska stater svårt för..och det finns många öppningar i detta krig det gäller igenligen bara att förse rätt stater med vapen och ammunition samt försvåra för andra sidan då kommer kriget att visa vem som vinner
  ochkineserna har ju redan dragit sig ur så hur svårt kan det vara putin har ju inga vänner kvar möjligen då Erogan och Turkiet

 2. Att det finns några inskränkta stackare här i den fria världen som fortfarande hyllar Putin och hans massmördande, är en skam för för Sverige!

  33
  19
  • ja dom ja vet som hyllar Putin är ji vänstern och Miljöpartiet . ?? det är så illa att Putin äger Vänsterpartiet . det är ju Sovjetunionen som finnansigerar vänstern.

 3. Sveriges regering har nu rejält med blod på sina händer.
  Att göda slaktandet av ytterligare många unga ukrainare genom medverkan i krigsförlängningen, som vapenleveranserna innebär, är knappast hedervärt utan snarare en stor skam för Sverige.

  27
  44
  • Stackars Håkan, har du ännu inte fattat att det är Ryssland som olagligt och onödigt anfallit Ukraina och att Ukraina enligt FN-stadgan som Ryssland erkänt har rätt att försvara sig och ta hjälp av andra länder.

   34
   20
  • Tror du fått det hela om bakfoten, tavarish. Det svenska biståndet räddar ukrainska liv genom att göra det möjligt för ukrainarna att effektivare eliminera ryska liv och materiel.

   29
   16
   • Men Niklas, jag har nog också fått det hela om bakfoten.
    Jag har inte varit i Ukraine under de senaste veckorna. Har fö aldrig varit där. Men av de bilder som man matas med via medierna så verkar Ukraina, åtminstone de södra och östra delarna vara ganska sönderskjutna. Med fler vapen till Ukraina fortsätter motståndet och förstörelsen.
    Det är inte ryska städer och byar som skjuts sönder.
    Jag tar inte ställning till vem som har rätt eller fel. Men ju längre kriget fortsätter ju mer sönderskjutet kommer Ukraina att bli. Och vilka är de stora förlorarna. Civilbefolkningen.

    Visst, det står säkert en hel del sönderskjutna ryska tanks lite här och var med söndersprängda ryska kroppsdelar innuti. Men om civilbefolkningen fick välja är jag säker på att de hade valt att få bo kvar i sina hela och oförstörda hem med levande anhöriga.

    Är det verkligen så viktigt att vara med i NATO/EU ?
    Säger en som tycker att Sverige ska lämna EU och ej gå med i NATO.

    3
    4
   • Självklart vill alla ha fred, men ukrainarna hatar Putin, därför är det inte ett alternativ att ge upp. Jag förstår dem! Inte ens (normala) ryssar vill leva i Ryssland! Både Putins eller Lavrovs horor har bott i EU men tycks nu ha flytt till Turkiet. Allt är bättre än att leva i Ryssland.

    Det tråkiga är att omvärlden inte visar Putin vem som faktiskt har resurser att få ett tvärstopp på detta? Det krävs riktigt tunga vapen till Ukraina nu så Putin får kriget på hemmaplan! Ukraina får dock tyngre och tyngre vapen hela tiden och alla har lovat stötta dem så länge Rysslands aggressioner fortsätter.

    Kriget slutar den dag Putin inser sitt misstag och ger upp eller dör.

    Det spelar ingen roll att en och annan vill att Ukraina ska ge upp så att Putin kan fortsätta och kriga mot sina grannländer. Det kommer som tur är inte att hända! Det vore katastrof på riktigt. Ingen kan någonsin ge efter för en diktator.

    5
    2
  • Tyvärr kan man ibland bli tvungen att få blod på sina händer när alternativet är ännu värre. Att polisen ibland skjuter ner en brottsling i en gisslan situation är trots allt att föredra framför att brottslingen i fråga tillåts ta död på sin gisslan. Detta är i princip en variant på samma sak.

   23
   2
  • Förvisso men fred till varge pris leder till eftergiftspolitik. Man kan inte bara låta en mobbare hålla på.

   18
   3
  • Ummm… nej, inte på något sätt faktiskt. Hade vi varit i krig på något sätt med Ryssland hade deras Östersjöflotta varit omklassad till rev utanför Königsbergs kust.

   4
   1
 4. I Tyskland finns några 100 stridsvagnar Leopard 1, dvs föregångaren till dagens Leopard 2 , som står avställda i förråd.
  Dessa torde relativt lätt kunna sättas i stridbart skick och skickas till Ukraina som ”skrot” då det blir både enklare och billigare att låta Ukraina sätta dem i stridbart skick.
  Detta på en järnväg över Karpaterna mellan Slovakien och Ukraina som ursprungligen rustades upp för att stridsvagnarna skulle rulla från öster mot väster…

  Men detta tror jag att de tyska ”DIe Grüne” sätt sig på bakhasorna för… Tyvärr

  När Sverige avrustade i början på 00-talet dåd en eviga freden inträtt skänktes stora mängder av mobförrådens material till Baltikum. Där gör detta material fortfarande stor nytta!

  13
  5

Kommentera